סגור
משבר אקלים
שיטפונות במחוז חביי ב סין
שיטפונות במחוז חביי בסין, החודש. טייפון נוסף בדרך (צילום: Jade Gao / AFP)

שיטפונות קשים בסין מאיימים על אספקת האורז העולמית

יצרנית האורז הגדולה בעולם מתמודדת עם אירועי אקלים קיצוניים הפוגעים ביבולים. המחירים כבר קפצו לשיא של למעלה מעשור בעקבות הגבלת יצוא מהודו, מחסור במים בתאילנד ובצורות באיטליה וקליפורניה. האו"ם מזהיר מסכנה לביטחון המזון הגלובלי

אירועי האקלים הקיצוניים הפוקדים את סין, יצרנית האורז הגדולה בעולם, מאיימים לפגוע ביבולים ולהקפיץ את מחירי האורז הגלובליים, הגבוהים ממילא — כך לפי דו"ח חדש של סוכנות הדירוג פיץ'. בחודש יולי, מדד מחירי האורז של האו"ם טיפס ב־2.9% ל־129.7 נקודות, שיא של כמעט 12 שנים.
בחודשים האחרונים התמודדו מחוזות רבים בסין עם גלי חום כבדים ושיטפונות הרסניים, כשבמהלך יולי נשברו שיאי טמפרטורה, עם עיירות שבהן נרשמו יותר מ־52 מעלות צלזיוס. מוקדם יותר החודש פקדו את בייג'ינג שיטפונות עזים שגרמו להרס נרחב ולעשרות קורבנות בנפש.
גידולי האורז נסמכים על התנאים שהטבע יכול לספק, ואלה מורכבים השנה במיוחד. רמות ההתרעה על שיטפונות הועלו החודש בשלושה מחוזות בסין, האחראים ל־23% מתפוקת האורז במדינה: מונגוליה הפנימית, ג'ילין והיילונגג'יאנג.
לפי סוכנות פיץ׳, ההתרעות מגיעות לאחר שסין כבר הוצפה בעקבות פגיעת סופת הטייפון דוקסורי, מהקשות שפקדו את צפון המדינה זה שנים, כאשר הבירה בייג'ינג ספגה את כמות הגשמים הכבדה ביותר זה 140 שנה. כתוצאה, אזורים חקלאיים הוצפו. כעת נערכים המחוזות הללו לטייפון נוסף, מה שיביא להפחתת יבולי האורז. בשלב זה טרם ברור היקף הנזק. בה בעת, בפיץ' מציינים כי אירועי האקלים הקשים עלולים להביא לעליית מחירי היבולים המקומיים, בניסיון לקזז את אובדן התשואה הפוטנציאלי. חברת הדירוג הוסיפה כי ייתכן שסין תצטרך לייבא יותר אורז, מה שיפעיל לחץ על המחירים הגלובליים.
המגמה הזו מתודלקת על ידי איסור יצוא של זנים מסוימים מהודו, המהווה יותר מ־40% מהסחר העולמי באורז, זאת במסגרת ניסיונות הממשלה להתמודד עם אינפלציית המזון המשתוללת בתת־היבשת. האיסור הושת בעקבות גשמי מונסון מאוחרים שגרמו נזק משמעותי ליבולים והביאו לעליות מחירים של 3%. לפי הערכות ארגון המזון והחקלאות (FAO), אם הודו תתמיד באיסור שלה, מיליוני בני אדם צפויים לסבול חרפת רעב.
תנאי מזג אוויר קשים הפוקדים יצואניות אורז אחרות, בהן תאילנד, עלולים גם הם להגביר את המחסור העולמי. לאחרונה, תאילנד קראה לחקלאים לשתול פחות אורז בניסיון לחסוך במים על רקע משקעים מועטים. כתוצאה, יבואנים בסין ובפיליפינים החלו לאגור אספקה.
באיחוד האירופי, איטליה מגדלת כ־50% מאספקת האורז האזורית, והיא יצרנית בלעדית של זנים רבים המיועדים לריזוטו. לאחרונה הזהירה המדינה, כי תפוקת האורז שלה צפויה לרדת בעקבות שנה שנייה של בצורת, לאחר שזרעה השנה את היבול הקטן ביותר זה 23 שנה. גם חגורת האורז הקליפורנית נפגעה קשות מבצורת בשנה שעברה, כאשר המגדלים שתלו רק מחצית מהכמות הרגילה. על פי הערכות, הבצורת הממושכת עלתה לאזור 703 מיליון דולר באובדן פעילות כלכלית ב־2022 והביאה לאובדן 5,300 משרות בענף האורז.
ברקע משבר האורז, נשיא ועידת המדבור של האו"ם הזהיר השבוע, כי שינויי האקלים מסכנים את ביטחון המזון העולמי. אספקת המזון צפויה לשיבושים משמעותיים עקב טמפרטורות קיצון, שיטפונות, בצורות ושיטות חקלאות מזיקות, הרבה לפני עלייה ממוצעת של מעלה וחצי, היעד המקסימלי שהציבו מנהיגי העולם במסגרת הסכם פריז. לפי מחקר של נאס"א, עד 2030 עלולים יבולי התירס להתכווץ ב־24% כתוצאה משינויי האקלים.