$
כלכלה ומדיניות

טראמפ שותל מוקשים ביחסי ארה"ב וסין: מכניס גם את SMIC לרשימת הסחר השחורה

ארה"ב צפויה להוסיף היום להגבלות הסחר כ-80 חברות ושלוחותיהן, כמעט כולן סיניות, בהן גם ענקית השבבים. הן יתווספו לרשימה המתארכת שהכין ממשל טראמפ שכוללת יותר מ-275 חברות סיניות. המהלך מהווה צעד נוסף של הנשיא היוצא טראמפ לבצר את מורשת הקשיחות שלו מול סין, שבועות ספורים לפני שהנשיא הנכנס ביידן ייכנס לתפקידו

שירות כלכליסט 12:3718.12.20

ארה"ב צפויה להוסיף היום עשרות חברות סיניות, כולל יצרנית השבבים המובילה במדינה SMIC, לרשימת הסחר השחורה שלה, כך מסרו גורמים המקורבים לנושא.

 

המהלך מהווה צעד נוסף של הנשיא היוצא טראמפ לבצר את מורשת הקשיחות שלו מול סין, ומגיע מספר שבועות לפני שהנשיא הנכנס ביידן אמור להיכנס לתפקידו, ב-20 בינואר.

SMIC. ענקית השבבים הסינית SMIC. ענקית השבבים הסינית צילום: רויטרס

 

ארה"ב צפויה להוסיף כשמונים חברות ושלוחותיהן למה שמכונה "רשימת הישויות", כמעט כולן סיניות. לחלק מהחברות יש על פי משרד המסחר קשרים לצבא סין, כולל כאלה שעוזרות לו לבנות ולחמש איים מלאכותיים בים דרום סין, וכן כמה שמעורבות בהפרת זכויות אדם.

 

ממשל טראמפ השתמש תכופות ברשימת הישויות שכוללת כיום יותר מ-275 חברות סיניות וחברות המסונפות אליהן – כדי לפגוע בתעשיות מפתח סיניות. היא כוללת את ענקית ציוד הטלקום וואווי ו-150 חברות המסונפות אליה, את תאגיד ZTE - עקב הפרת סנקציות שהוטלו עליו, ואת יצרנית מצלמות המעקב Hikvision שמשחקת תפקיד בדיכוי המיעוט האויגורי על ידי סין.

 

SMIC (השם המלא: Semiconductor Manufacturing International Corp) נמצאת על הכוונת של וושינגטון כבר זמן מה. בספטמבר חייב משרד המסחר האמריקאי חברות שמספקות רכיבים מסוימים לחברה לקבל אישור ייצוא מיוחד, לאחר שהגיע למסקנה שקיים "סיכון בלתי מתקבל על הדעת" שציוד שמסופק לה עלול לשמש למטרות צבאיות.

 

בחודש שעבר הוסיף משרד ההגנה האמריקאי את החברה לרשימת החברות הצבאיות הסיניות, מה שמונע למעשה ממשקיעים אמריקאים לקנות מניות שלה החל מהשנה הבאה. SMIC חזרה וטענה שאין לה קשר לצבא סין.

 

ההכללה ברשימת הישויות תאלץ את SMIC להשיג רישיון מיוחד של משרד המסחר לפני שספק אמריקאי כלשהו יוכל להעביר לה רכיבי מפתח, כחלק מהניסיון של ממשל טראמפ להגביל את גישת הסינים לטכנולוגיית שבבים אמריקאית מתקדמת.

x