$
כלכלה ומדיניות

צו חדש של טראמפ אוסר השקעה בחברות סיניות בשליטת הצבא

מדובר ב-31 חברות, בהן צ'יינה טלקום וצ'יינה מובייל, שהוגדרו כנשלטות על ידי צבא סין; מטרת הצו היא "לחסום מעבר של הון אמריקאי לצבא הסיני"; ייכנס לתוקף לאחר כניסת ג'ו ביידן לתפקיד הנשיא, ולא ברור אם יאכוף אותו, אך הוא מגביר את המתיחות בין שתי המדינות

שירות כלכליסט 08:4013.11.20
ממשל טראמפ חתם אתמול (ה') על צו חדש שאוסר על השקעות אמריקאיות בחברות סיניות, שלפי טענות הממשל נמצאות בשליטת הצבא הסיני. בכך ממשיכה המתיחות בין ארה"ב וסין, כולל הטלת סנקציות שונות מצד ארה"ב, על אף הבחירות והפסדו הצפוי של דונלד טראמפ.

 

בסוכנות הידיעות רויטרס מדווחים כי הצו עלול להשפיע על כמה מהחברות הגדולות בסין, ביניהן חברות הטלקום צ'יינה טלקום וצ'יינה מובייל ויצרנית מצלמות המעקב Hikvision. המהלך נועד למנוע מחברות השקעה, קרנות פנסיה וחברות אחרות לרכוש מניות ב-31 חברות סיניות, שמוקדם יותר השנה הוגדרו על ידי משרד הגנה האמריקאי כנשלטות על ידי הצבא הסיני.

 

הנשיאים טראמפ ושי הנשיאים טראמפ ושי צילום: גטי אימג'ס

 

 

הצו ייכנס לתוקף ב-11 בינואר והוא יאסור על המשקיעים האמריקאים לבצע רכישות בחברות הללו. עסקאות שמטרתן להעביר בעלות בחברות יורשו עד ה-11 בנובמבר, 2021. "סין מנצלת את ההון האמריקאי כדי לממן וכדי לאפשר את הפיתוח והמודרניזציה של הצבא, המודיעין וגופי ביטחון אחרים", נכתב בצו.

 

משגרירות סין בוושינגטון לא התקבלה תגובה.

 

יועץ הסחר לבית הלבן, פיטר נבארו, העריך כי החברות הסיניות המדוברות והחברות הבנות שלהן הן בעלות שווי כולל של לפחות חצי טריליון דולר. "זה צו מקיף שמטרתו לחסום את המעבר של הון אמריקאי לצבא הסיני", אמר לעיתונאים.

 

המהלך הוא יוזמת המדיניות הגדולה הראשונה של טראמפ מאז הפסיד בבחירות שנערכו ב-3 בנובמבר ליריבו הדמוקרטי, ג'ו ביידן, ונראה כי הוא מתכוון לנצל את חודשי המעבר עד לכניסתו הרשמית של ביידן לתפקיד כדי להמשיך ולהפעיל לחץ על סין. זאת על אף שעיקר התמקדותו כרגע הוא בערעור על תוצאות הבחירות.

 

השווקים הגיבו בקרירות לצו, ובוול סטריט נמשכו הירידות לאחר העליות מוקדם יותר השבוע על רקע הדיווח על תוצאות החיסון החיוביות של פייזר. "בשוק ככל הנראה חוששים שטראמפ יגביר את המתיחות עם סין ועם איראן בחודשיים האחרונים של הכהונה שלו", הגיב כריס זאקרלי סמנכ"ל ההשקעות הראשי ב- Independent Advisor Alliance.

 

בשלב זה עוד לא ברור כיצד יגיבו המשקיעים, שכן הצו אוסר על קיום עסקאות שמוגדרות כ"רכישות", כך שמבחינה טכנית יוכלו להמשיך ולהחזיק בהשקעות שלהם. כמו כן, הצו אינו מפרט את העונשים על הפרתו. הוא מעניק למשרד האוצר את הסמכות להטיל סנקציות במקרה הצורך. שאלה נוספת שנותרה היא האם ביידן, שאמור להיכנס לתפקיד 9 ימים לאחר כניסתו של הצו לתוקף, יבחר לאכוף אותו או שיבטל אותו. ממטה הקמפיין שלו סירבו להגיב.

x