$
כלכלה ומדיניות

הפגנות בארה"ב: טראמפ הושווה לנאצים

ג'יימס מאטיס תקף את הנשיא שרצה לשלוח צבא לרחובות: "הסיסמה של הנאצים להשמדתנו הייתה 'הפרד ומשול', המהומות הן תוצאה של 3 שנות מאמץ להפריד בינינו". טראמפ: "הדבר היחיד שמשותף לי ולאובמה - לשנינו היה הכבוד לפטר אותו". הנשיא לשעבר על המשבר: "גם ארה"ב קמה בזכות מחאה"

ynet 08:5804.06.20

ההפגנות בארצות הברית היו שקטות יחסית לתחילת המשבר גם הלילה (בין רביעי לחמישי), אך המתקפות נגד הנשיא דונלד טראמפ רק מתגברות. שר ההגנה הראשון בממשל טראמפ, ג'יימס מאטיס, תקף באופן חסר תקדים את הנשיא ואף הקביל בינו לבין השיטות של הנאצים: "הוא לא מנסה לאחד בינינו, אלא להפריד בינינו". מוקדם יותר אמר מזכיר ההגנה מרק אספר כי אין צורך לשלוח את צבא ארה"ב לפזר את ההפגנות, וגם הנשיא לשעבר ברק אובמה מתח ביקורת מרומזת על הנשיא המכהן.

 

 

 

מאטיס, שפרש מתפקידו בחודש דצמבר 2018 בעקבות הנסיגה האמריקנית מסוריה, סירב במשך זמן רב לבקר באופן מפורש את הנשיא שתחתיו כיהן. המתקפה חסרת תקדים מהלילה היא תגובתו לאיומיו של טראמפ לשלוח את חיילי צבא ארה"ב לדכא את ההפגנות. לדברי מאטיס, "כשהתגייסתי לצבא לפני כחמישים שנה, נשבעתי לתמוך בחוקה ולהגן עליה. מעולם לא חלמתי שחיילים שנשבעו כמוני יצטוו להפר את הזכויות החוקתיות של בני עמם - ועוד בשביל פוטו-אופ ביזארי למפקד העליון".

ג'יימס מאטיס ג'יימס מאטיס צילום: אי פי איי

 

מאטיס התייחס בדבריו לכך ששלשום פוזרו מפגינים בוושינגטון הבירה באמצעות רימוני הלם, רימוני עשן ופרשים - כדי שהנשיא טראמפ יוכל לבקר בכנסייה סמוכה ולהצטלם עם תנ"ך בידו. אנשי המשמר הלאומי הוצבו בוושינגטון הבירה במפגן כוח שלא נראה כמותו זמן רב, וטראמפ עצמו ליבה את האש פעמים רבות כשנקט בקו מיליטנטי כלפי ההפגנות.

 

לדברי מאטיס, "עלינו לדחות כל חשיבה על ערינו כעל זירת קרב שצבא ארה"ב נקרא לשלוט בו. מיליטריזציה של תגובתנו, כפי שהיינו עדים לה בוושינגטון הבירה, יוצרת סכסוך כוזב בין הצבא לחברה האזרחית. איננו זקוקים לכך. עלינו להתאחד סביב מטרה משותפת, וזה מתחיל בהבטחה שכולנו שווים בפני החוק".

 

לאחר מכן, בהשוואה לסיסמה של הנאצים, תקף מאטיס: "דונלד טראמפ הוא הנשיא הראשון בימיי חיי שלא מנסה לאחד את העם האמריקני ואפילו לא מעמיד פנים שהוא רוצה בכך. הוא מנסה להפריד בינינו. אנו עדים לתוצאות שלוש השנים של המאמץ המכוון הזה, השלכות של שלוש שנים ללא מנהיגות בוגרת".

 

"אנו יכולים להתאחד בלעדיו", הוסיף מאטיס. "זה לא יהיה קל, כפי שהוכיחו הימים האחרונים, אך אנו חייבים זאת לאזרחינו". בסיום מכתבו הוסיף מאטיס: "עלינו לדחות את בעלי התפקידים שילעגו לחוקה שלנו, ולבוא חשבון איתם. רק באימוץ דרך חדשה, שמשמעותה חזרה לאידיאלים המייסדים שלנו - נחזור להיות מדינה נערצת ומכובדת מבית ומחוצה לו".

 

טראמפ השיב בטוויטר למתקפה של מאטיס, וכינה אותו "הגנרל הכי אובר-רייטד בעולם". לדבריו, "ככל הנראה, הדבר היחיד שמשותף לי ולברק אובמה הוא שלשנינו היה הכבוד לפטר את מאטיס. ביקשתי ממנו להתפטר והרגשתי מצוין עם זה. הכינוי שלו היה 'כאוס', שלא מצא חן בעיניי, והוא שינה ל-'כלב משוגע'. הכוח העיקרי שלו לא היה צבאי, אלא ביחסי ציבור אישיים".

 

טראמפ ליד הבית הלבן טראמפ ליד הבית הלבן צילום: AFP

 

הנשיא האמריקני הוסיף: "נתתי למאטיס חיים חדשים, דברים לעשות וקרבות לנצח, אך לעיתים רחוקות הוא 'החזיר את הבייקון הביתה'. לא אהבתי את סגנון המנהיגות שלו או דברים אחרים בו, ורבים אחרים מסכימים. אני שמח שהוא נעלם".

 

אובמה: "שינויים אדירים בארצנו"

 

הנשיא לשעבר ברק אובמה, שלאחרונה מופיע יותר בתקשורת כדי לסייע לדמוקרטים לקראת הבחירות בנובמבר 2020, התייחס גם הוא להפגנות והפציר בצעירים האפרו-אמריקנים "להרגיש תקווה גם כשאתם כועסים". אובמה, שהודה למפגינים ברחובות, אמר כי הוא עצמו מרגיש שיש שינוי. לדבריו, האירועים בחודשים האחרונים - בהן ההפגנות על הרג פלויד ומגפת הקורונה - "מייצגים שינויים אדירים בארצנו, שהם עמוקים יותר מכל מה שראיתי בחיי".

 

"אני רוצה שתדעו שיש לכם ערך", אמר הנשיא השחור הראשון בארה"ב לצעירים האפרו-אמריקנים בפרפראזה על סיסמת המחאה 'לחיי שחורים יש ערך'. "אני רוצה שתדעו שחייכם חשובים, ושהחלומות שלכם חשובים". אובמה גם קרא למושלי המדינות בארה"ב לבחון את מדיניות השימוש בכוח של המשטרה.

 

נאומו מלא התקווה של אובמה עמד בניגוד מוחלט לקו התקיף שנקט טראמפ כלפי ההפגנות. הוא לא הזכיר את טראמפ באופן מפורש, אך מתח עליו ביקורת באופן מרומז כשאמר כי "לא צריך לבחור בין הפגנות להצבעה או בין השתתפות לחוסר ציות אזרחי. הם מגיעים ביחד. כל מי שדיבר על ההפגנות צריך לזכור כי המדינה הזו נוסדה בעקבות מחאה. היא נקראת המהפכה האמריקנית".

 

מוקדם יותר אתמול אמר מזכיר ההגנה האמריקני, מרק אספר, כי הוא מתנגד לשימוש בצבא כדי לדכא את ההפגנות - בניגוד לעמדתו של טראמפ. "שימוש בחיילים בשירות סדיר כדי לאכוף את החוק צריך להיות מוצא אחרון, ורק במצבים דחופים וקשים ביותר. אנחנו לא נמצאים באחד המצבים האלה כרגע", הדגיש אספר בתדריך בפנטגון. הוא הוסיף שהוא מתנגד להפעלת "חוק ההתקוממות", שמאפשר לנשיא להשתמש בחיילים במצבים של מהומות אזרחיות.

 

דוברת הבית הלבן נשאלה אם טראמפ עדיין מאמין בשר ההגנה שלו, והשיבה לכתבים כי "אם הוא יאבד אמון - אתם תדעו ראשונים". טראמפ עצמו, שאיים לשלוח את החיילים לרחובות לאחר שאמר למושלים כי הם "חלשים" ו"חייבים לעצור יותר אנשים", השמיע טון מרוכך יותר לאחר הצהרתו של אספר. "אני מעריך שלא נצטרך לשלוח את חיילי צבא ארה"ב כדי לדכא את המהומות", אמר בריאיון לרשת Newsmax.

 

הפגנות הענק ברחבי ארה"ב נמשכו גם הלילה, חרף ההחלטה להעמיד לדין את כל השוטרים שהיו מעורבים בתקרית החניקה של ג'ורג' פלויד. האישומים נגד השוטר שתועד כורע ברך על צווארו של פלויד הוחמרו - והוא מואשם כעת ברצח מדרגה שנייה, עבירה שיכולה לשלוח אותו לעד 40 שנות מאסר. האישום הוא בנוסף לעבירות שבהם הואשם בשבוע שעבר: רצח מדרגה שלישית והריגה מדרגה שנייה. שלושת השוטרים האחרים מואשמים בסיוע לרצח.

 

בניגוד למהומות האלימות ולמעשי הביזה שנראו בתחילת המחאה, אתמול והלילה לא דווח על אירועים אלימים בהיקף נרחב בהפגנות, ומרביתן היו שלוות. מאות אלפי בני אדם יצאו לרחובות כדי למחות על האלימות המשטרתית ולדרוש צדק עבור פלויד. אלפים מהם התאספו גם הלילה מחוץ לבית הלבן, אולם הפעם הכוחות חצצו בינם לבין המבנה - כך שלמעשה, איש בבית הלבן לא יכל לראות את ההפגנה.

 

דו"ח הנתיחה: פלויד היה נשא קורונה

 

במספר מוקדים נרשמו עימותים בהיקף מצומצם עם המשטרה - בהם בברוקלין שבניו יורק, שם התעמתו המפגינים עם שוטרים וחלקם נעצרו. אחד השוטרים נפצע בעימותים הללו. זמן קצר לפני חצות (שעון מקומי) שוטר אחד נורה גם ברובע הזה של העיר, ואחר נדקר, אם כי לא ברור אם לתקרית הזו יש קשר להפגנות. שני השוטרים פונו לבית חולים, אך מצבם לא נמסר. אדם אחד נעצר בזירת האירוע. גם במנהטן התעמתו מפגינים עם שוטרים.

 

בתוך כך, הלילה התפרסם ממצא חדש מנתיחת גופתו של ג'ורג' פלויד. לפי דו"ח סופי של הרשויות במחוז הנפין במינסוטה, פלויד אובחן כנשא של נגיף הקורונה ב-3 באפריל, אך לא נראה שהוא פיתח תסמינים של מחלה. בדו"ח מודגש כי הנגיף לא תרם כלל למותו של פלויד. לפי ממצאי הנתיחה שביצעו הרשויות, נזכיר, כבר נקבע שפלויד מת מחנק, או ליתר דיוק מתשניק, מצב שבו חמצן אינו מגיע בכמות מספקת לרקמות הגוף, ושמותו היה למעשה הריגה.

x