$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

הסוד מאחורי העיר המאושרת בסין: מחירי הדירות

תושבי העיר צ׳נגדו בדרום-מערב סין מתאפיינים במזג חברותי ונינוח במיוחד. כששואלים אותם מה עומד מאחוריו הם מצביעים בדרך כלל על עלויות הדיור הנמוכות

אופיר דור, צ‘נגדו 08:1913.10.17

בצ׳נגדו (Chengdu), בירת מחוז סצ‘ואן בדרום-מערב סין, אוכלים צ'וואן צ'וואן. מחוץ למסעדות הצ'וואן צ'וואן המובילות מפוזרים כיסאות פלסטיק והתושבים מוכנים לחכות שעות כדי לקבל שולחן, לפעמים משחקים קלפים כדי להעביר את הזמן.

 

כשהם נכנסים סופסוף פנימה בוחרים הסועדים ממקרר ענק שיפודי בשר, פירות ים וירקות שמבושלים בציר אדום מלא בפלפלים חריפים ונטבלים רגע לפני שהם נכנסים לפה במטבל סמיך ושמנוני. בסוף הארוחה שוקלים המלצרים את שיפודי העץ הריקים וכך נקבע התשלום הסופי. לצד השיפודים מוצצים בתאווה תושבי צ׳נגדו מעדן מקומי אחר, ראשי ארנבות.

 

מלבד האוכל החריף והמאלחש של צ‘נגדו, שהתושבים מאמינים כי הוא עוזר לגוף להתמודד עם הקיץ החם והלח, ידועה העיר בבחורות היפות במיוחד שלה, חיי הלילה הסוערים ודובי הפנדה, שמרכז המחקר והרבייה שלהם נמצא בה.

 

אחרי כמעט שלושה שבועות שביליתי בעיר בת 14 מיליון התושבים לאחרונה, השתכנעתי שחיים בה גם האנשים הנחמדים ביותר שפגשתי בשנתיים שלי בסין. המזג החברותי, החם והאדיב של תושבי צ‘נגדו אינו מובן מאליו. במידה רבה הוא היה עבורי הפתעה נעימה אחרי שהתרגלתי לגישה הקשוחה, הקרה והזועפת של אנשי בייג‘ינג.

 

ארוחה בצ'נגדו ארוחה בצ'נגדו צילום: dealmoon

 

ההבדלים בגישות מתבטאים גם בשביעות הרצון של התושבים המקומיים מהערים שלהן. בשנתיים האחרונות שמעתי מרבים מתושבי בייג'ינג כמה הם לא אוהבים את החיים בעיר. הסיבה היחידה שהם נשארים בבייג׳ינג, הם הסבירו לי פעם אחר פעם, היא ההזדמנויות התעסוקתיות העדיפות שיש בה, אחרת מזמן היו חוזרים לעיר או כפר הולדתם.

 

לעומת זאת, בצנג‘דו לא נתקלתי ולוּ באדם אחד שהתלונן על החיים בעיר. האם תרצו לעבור לגור בייג‘ינג? שאלתי בעניין כל מי שנקרה בדרכי. "מה פתאום", היתה התשובה הכמעט מוחלטת. ”החיים שם לחוצים מידי“.

 

לא במפתיע, בסקר שערך מגזין סיני ממשלתי ופורסם בשנה שעברה זכתה צנג'דו בתואר המכובד "העיר המאושרת ביותר בסין", כשהיא מקדימה את האנגג'ואו ונאנג'ינג. בייג'ינג הגיעה רק למקום ה-9.

 

בטבלת השכר בייג‘ינג מובילה

 

להבדלים במזג ובגישה בין צ‘נגדו לבייג‘ינג יכולים להיות כמובן לא מעט סיבות. צ‘נגדו נמצאת מדרום לנהר היאנגצה ובייג‘ינג הרחק צפונה ממנו. נהר היאנגצה נחשב לגבול שמפריד בין צפון ודרום סין, שיש מי שיטענו שההבדל ביניהם גדול כמו בין מזרח למערב. בצפון למשל התושבים בהירים וגבוהים יותר, ניזונים יותר מחיטה ופחות מאורז ונחשבים לישירים ואינדיבדואליסטים יותר. ביחס לבייג'ינאים, תושבי צ‘נגדו נהנים גם מריחוק גיאוגרפי מהשלטון שנותן להם חופש גדול יותר, עוד סיבה להיות נינוחים.

 

העיר צ'נגדו. מחיר הדירות נמוך יותר העיר צ'נגדו. מחיר הדירות נמוך יותר צילום: wendywutours

 

 

אלא שכאשר שואלים את תושבי צ‘נגדו לפשר הגישה הנוחה שלהם ולהבדלים ביניהם לבין הבייג‘ינאים הם בדרך כלל מצביעים על גורם אחר - יוקר המחייה הנמוך יחסית בעיר ובעיקר העלויות הנמוכות יחסית בכל הנוגע למגורים. בעוד בבייג‘ינג מחירי הדירות ומחירי השכירות זינקו בעשורים האחרונים והפכו את החיים בעיר ליקרים באופן כמעט בלתי נסבל, בצנג‘דו הם שמרו איכשהו על רמה סבירה, במיוחד עבור עיר מפותחת וגדולה.

 

על פי אתר הדרושים הסיני Zhaopin, השכר החודשי הממוצע בבייג‘ינג הוא הגבוה בסין ונכון לרבעון השני של השנה עמד על 9,791 יואן (5,184 שקל). לעומת זאת השכר הממוצע בצ‘נגדו הסתכם ב-6,850 יואן (3,600 שקל), מקום 17 ברשימה. אלא שההפרש בהוצאה על דיור בבייג‘ינג לעומת צ‘נגדו גדול בהרבה מזה שבין המשכורות.

 

האתר Numbeo, שמשווה את עלות המחייה בערים בעולם, מדווח כי שכר הדירה עבור דירת 3 חדרים במרכז צ‘נגדו עומד על 4,416 יואן בממוצע (כ-2,350 שקל), בבייג‘ינג הוא מטפס ל-15,035 יואן לחודש (7,950 שקל), יותר מפי שלושה. בכל הנוגע לרכישת דירה הפערים גדולים עוד יותר - 104 אלף יואן (55 אלף שקל) למטר מרובע במרכז בייג‘ינג לעומת 20.5 אלף (כ-11 אלף שקל) בלבד במרכז צ‘נגדו.

 

 

דובי פנדה בעיר צ'נגדו דובי פנדה בעיר צ'נגדו צילום: wendywutours

 

הצורך לממן שכר דירה שהולך ומתייקר יוצר סחרור מתמיד אצל הבייג‘ינאים, שצריכים לעבוד קשה ולהרוויח יותר כל הזמן אפילו רק כדי לשמור על אותה רמת חיים. לא פלא שהם נתפסים כחסרי סבלנות כלפי זרים. לעומת זאת בצנג‘דו מחירי הנדל“ן הנמוכים מאפשרים לשמור על קצב חיים קצת יותר רגוע, כזה שיש בו זמן לחכות שעות לשולחן במסעדת צ'וואן צ‘וואן.

 

הרוב אוהבים זרים, לא כולם

 

יחס טוב במיוחד מקבלים בצ‘נגדו זרים. אם בבייג'ינג ובשנחאי כבר התרגלו לזרים, בצ'נגדו הם עדיין פריט נדיר ואקזוטי ובברים בעיר ישמחו המקומיים להזמין אותך סתם ככה לבקבוק בירה, העיקר שתעשה לחיים או תשוחח איתם באנגלית. עלויות המחייה הנמוכות והיחס כסלבריטאי, הופכים את צ'נגדו ליעד נוח מאוד לזרים מרחבי העולם.

 

אבל מתחת לשטח ומאחורי הנימוס הסיני רוחשים גם כעסים כלפי זרים שנתפסים חלקם כמי שמנסים למצוץ את ההצלחה הסינית. בקיץ האחרון שחרר הראפר מצ'נגדו שיה די (Xie Di) שיר פרובוטקטיבי ושנוי במחלוקת בשם "גווה לאו-ווי" ("זר טיפש“ בסלנג מקומי). בשיר מכנה הראפראת הזרים בסין לוזרים שלא מצליחים להתפרנס בארצותיהם ולכן באים ללמד אנגלית, ליהנות מהנשים היפות ומהכסף הסיני. הוא ממש לא היחידבצ'נגדו שחושב ככה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x