שימו לב, אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר. קראו עוד הבנתי
חברה וסביבה

מהפכה בעולם המזון: שומני טראנס נאסרו לשימוש בארה"ב

מכה קשה לצ'יפס נוטף השומן, לפיצה הקפואה ולמאכלי הבצק השמנוניים: ארה"ב מחסלת את השימוש בשומן המוקשח שמוביל לעלייה בכולסטרול הרע ולמחלות לב

דניאל בטיני ורותם אליזרע 11:0217.06.15

לשמחת הרופאים ולאכזבת חובבי הג'אנק פוד הכריז  אתמול מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) על מהלך דרמטי בעולם הקולינרי והתרבותי של האמריקאים. 

על פי הודעת ה-FDA, נמסרה הוראה גורפת לתעשיית המזון האמריקאית להוציא בתוך שלוש שנים את שומן הטראנס המלאכותי מכל מוצרי המזון. שומן טראנס נוצר כאשר לוקחים שומנים צמחיים ומפעילים עליהם תהליכים כימיים תעשייתיים – הוספה של מולקולות מימן לשומן נוזלי – במטרה להפוך אותם לנוקשים וכך להוזיל את עלות המוצר שיופק מהם ולהאריך את חיי המדף שלו. כך, למשל, מופקת מרגרינה הקלאסית משמן צמחי בתהליך תעשייתי כדי לאפשר לארוז אותה בצורת מוצק ולשנע אותה בקלות. על אף ששומן טראנס קיים במינונים נמוכים גם בשומנים מן החי – למשל, בבשר או בחלב – הריכוז העיקרי שלו הוא בשומנים מן הצומח שעברו תהליך כימי.

 

(אילוסטרציה) (אילוסטרציה) צילום: shutterstock

 

"אין שום דבר חיוני בשומן טראנס‭,"‬ מסבירה עדינה בכר, מנהלת השירות הדיאטטי במנהלת השרון של שירותי בריאות כללית. "בשומן צמחי לא-מוקשה, לעומת זאת, קיימות חומצות שומן שהגוף לא יודע לייצר לבד, והוא זקוק להן מהמזון שאנו צורכים‭."‬ זו הסיבה לכך ששומן טראנס מעלה את רמות הכולסטרול הרע בדם (LDL) ומנגד מוריד את רמות הכולסטרול הטוב (HDL).‬ התוצאה היא שקיים קשר מובהק בין צריכה גבוהה של שומן טראנס לבין התפתחות של מחלות לב וכלי דם, אשר מושפעות מרמת הכולסטרול הרע.

 

"ההחלטה שהתקבלה בארצות-הברית, לפיכך, חשובה מאוד‭,"‬ סיכמה בכר, "ואני מאוד מקווה שיישמו אותה גם בארץ‭."‬ כיוון שהאף-די-אי נחשב לארגון פיקוח המזון המוביל בעולם, ההערכה היא כי גם במקרה זה, כפי שקרה בעבר במקרים דומים, החלטות שהתקבלו בארצות-הברית  

ייושמו תוך זמן קצר גם ביתר מדינות העולם.

 

שומן טראנס – שהביטוי הנפוץ ביותר שלו הוא ככל הנ - ראה המרגרינה הקלאסית – פופולרי מאוד במוצרים מטוגנים ואפויים, וכך ניתן למצוא אותו בין היתר בבורקסים, פיצות, ג'חנון, מלאווח, קרקרים, ופלים, עוגות ועוגיות. עם זאת, בש - נים האחרונות ניכרה ירידה במידת השימוש בו, בין היתר הודות להוראת האף-די-אי משנת 2006 לחברות המזון לפרט על תוויות המוצרים את כמויות שומן הטראנס במוצר, והחלטות שהתקב - לו באותה תקופה בניו-יורק, קליפורניה, קליבלנד ופילדלפיה להורות למאפיות בתחומן שלא לעשות שימוש בשומני טראנס. האף-די-אי הודיע לראשונה על כוונתו להנחית מכת מוות על

 

שומני הטראנס בשנת ‭,2013‬ ומאז החל לפעול בהדרגתיות נגד התופעה. בעקבות כך החלו חברות רבות לוותר לגמרי על השימוש בשומנים אלו לעבור לשומנים בריאים יותר מן הצומח, וגם רשתות מזון ענקיות כמו מקדונלד'ס צימצמו משמעותית את השימוש שהן עושות בשומן טראנס. באף-די-אי העריכו כי בשנים ‭2012-2002‬ צנח השימוש בשומן טראנס ביותר ‭70%-מ‬ – אך שומן זה הוא עדיין מרכיב משמעותי במוצרי מזון פופולריים רבים, ובראשם מאפים קפואים, פיצות קפואות, פופוקורן להכנה ביתית במיקרוגל וגם חטיפי גרנולה. עם זאת, את מרבית המוצרים הללו ניתן לייצר גם ללא שומן טראנס, ואפילו המרגרינות שנמכרות היום בארץ ברובן מכילות מינון נמוך בלבד של שומן זה.

 

לפי הודעת האף-די-אי מדובר בהחלטה סופית – והיא צפויה להציל את חייהם של אלפי בני אדם בכל שנה. באופן ממוקד, נמסר כי איסור מוחלט על צריכה של שומני טראנס ימנע 20 אלף התקפי לב בשנה בארצות-הברית בלבד, ‭7,000-ו‬ מקרי מוות ממחלות לב שונות. בתעשיית המזון האמריקאית כבר נשמעו אמש קולות הקוראים לפעולה משפטית נגד ההחלטה, ובין היתר לבקש להתיר שימוש בכמויות קטנות של שומני טראנס במוצרים  

מסוימים. אלא שמהלך זה צפוי להיתקל בהתנגדות, בין היתר בשל העובדה שהאף-די-אי הגדיל לעשות אתמול וקבע כי "שומני טראנס לא יכולים להיחשב כבטוחים לצריכה‭."‬

 

לכן, על מנת לשנות את רוע הגזירה, יצרניות המזון יצטרכו להוכיח כי שומנים כאלה הם בטוחים למאכל אדם – ולמעשה להוכיח כי הספרות המקצועית הרפואית טעתה עד היום בפירושה את שומן הטראנס. "זהו המסמר האחרון בארון הקבורה של שומני הטראנס‭,"‬ אמר 

אתמול ל"ניו-יורק טיימס" בסיפוק רב מייקל ג'ייקובסון, מנכ"ל המרכז למדע באינטרס הציבורי, ארגון צרכנים שקידם את איסור השימוש בשומני טראנס עוד בתחילת שנות ‭.90-ה‬ "במונחים של הצלת חיים, אני חושב שחיסול שומני הטראנס הוא השינוי החשוב ביותר אי-פעם בכל תחום אספקת המזון‭." ‬

 

מהו שומן טראנס?

 

שומן טראנס נוצר כאשר לוקחים שומנים צמחיים ומפעילים עליהם תהליכים כימיים תעשייתיים – הוספה של מולקולות מימן לנוזל – במטרה להפוך אותם לנוקשים, וכך להוזיל את עלות המוצר שיופק מהם ולהאריך את חיי המדף שלו. אף שהוא קיים במינונים נמוכים גם בשומנים מן החי – למשל, בבשר או בחלב – הריכוז העיקרי של שומן הטראנס הוא בשומנים מן הצומח שעברו תהליך כימי. בשומן טראנס אין כל ערך תזונתי, בניגוד לשומן צמחי שאינו מוקשה, ובנוסף לכך הוא מעלה את רמות הכולסטרול הרע בדם ‭) LDL (‬ ומוריד את רמות הכולסטרול הטוב ‭.) HDL (‬ לכן קיים קשר מובהק בין צריכה גבוהה של שומן טראנס לבין התפתחות של מחלות לב וכלי דם.

 

 

קבלו ניוזלטר יומי המסכם את חדשות היום ישירות למייל שלכם. לחצו להרשמה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x