מה שקורה בסטודיו: מגזין "פורטפוליו" חוגג 20 בסדרת סיורים
מגזין התרבות האינטרנטי “פורטפוליו” חוגג 20 שנות פעילות, ויוצא בסדרת סיורים מסקרנים מאחורי הקלעים: מסדנאות של אמנים ועד המכון לרפואה משפטית
"כשפתחתי את הבלוג רציתי לכתוב על התחום שאני בא ממנו – עיצוב גרפי", מספר יובל סער, המייסד והעורך של "פורטפוליו" prtfl.co.il, על תחילת דרכו של מה שהפך 20 שנה אחרי למגזין תרבות אינטרנטי, עם מאות אלפי כניסות בחודש וכ־65 אלף עוקבים ברשתות החברתיות. המגזין מפרסם כתבות, ראיונות, ביקורות וחדשות במגוון תחומים: עיצוב, אמנות, אופנה, אדריכלות וקולנוע. הוא גם מקיים הרצאות, סיורים וכנסים, כמו, למשל, כנס AI שנערך במוזיאון תל אביב בשיתוף שנקר. לאחרונה נוספו קטגוריות חדשות: קולינריה ומוזיקה, וסער מקווה להרחיב בקרוב גם את כתבות הווידיאו.
“פורטפוליו” הוא מגזין עצמאי. "אנחנו חיים מפרסומות וגם מהפעולות שלנו מחוץ למסך. עשינו שלושה כנסים סולד אאוט במוזיאון תל אביב, אנחנו הגורם הרשמי של הסיורים ב'צבע טרי' ובשבוע העיצוב בירושלים. יש לנו פעילויות עם חברות פרטיות ושיתופי פעולה שונים. אנחנו כבר מזמן חיה שהתפתחה ויצאה מהמסך ואנחנו מאוד אוהבים לפגוש את הקהל שלנו והוא אותנו".
בשבוע הבא יערוך פורטפוליו סדרת סיורים בשם Working Class, הכוללים 30 דקות של צפייה בנעשה מאחורי הקלעים של מקומות העבודה והיצירה בתל אביב. המבקרים יוזמנו להיכנס לחדרי חזרות, סטודיו של אמנים ויוצרים, מפעלי ייצור, מאחורי הקלעים של מוזיאון הטבע ואפילו המרכז לרפואה משפטית באבו כביר — כדי לראות כיצד בעלי מלאכה ואמנים עובדים. את הרעיון יזם ומוביל האמן ואיש הקריאייטיב יואש פלדש. "יש כל כך הרבה יצירה ועשייה בעיר שאנחנו לא יודעים שמתקיימות או שאף אחד לא הזמין אותנו לראות אותן, כמו איך מפחלצים את העופות במוזיאון הטבע או כניסה לחזרה פתוחה בתיאטרון, "שזה חלום", אומר סער, "בהמשך זה יכול להתפתח גם לחזרות של זמרים וסטנדאפיסטים, לביקור במאפייה באמצע הלילה או צפייה בדייגים שחוזרים מהים".
אחד הביקורים שמסקרנים במיוחד הוא במעבדות וחדרי הניתוח של המכון לרפואה משפטית. "לא יראו שם גופות או חלקי גופות, אבל כן את המסלול של איך נקלטת גופה, איך חוקרים מוות, אילו בדיקות עושים שם, איך לוקחים דגימות. זה דבר מעניין שקורה בעיר ואנחנו מאפשרים להכנס לשם להצצה.
"יש הזדמנות להכיר יוצרים בשכונה ובקהילה, ומעבר לזה מדובר באפיק הכנסה ליוצרות וליוצרים גם כי הם מקבלים כסף, וגם כי מי שמגיע לראות שוזרת פרחים כנראה מתעניין בזה ואולי יקנה משהו. יש פה גם ממד קהילתי שאנחנו מאוד מאמינים בו".
מתכננים לייצא את הפורמט לעולם?
"אנחנו מתכננים בהמשך לעשות את זה בערים מרכזיות עם כוחות יצירתיים כמו ניו יורק, ברלין או ברצלונה. אבל מתחילים עם תל אביב".