"יש לי אוקיינוס משלי": הביולוג הישראלי שהקים חוות דגים ללא זיהום
אהוד בריל פיתח טכנולוגיה שמאפשרת גידול דגים במערכת סגורה שלא מזהמת את הסביבה. החברה שלו Pure Blue Fish גייסה 20 מיליון שקל, ובנוסף לחווה בבנימינה מקימה עוד שמונה חוות בארה"ב. "אני לוקח מים מתוקים מהברז ומוסיף להם מינרלים כמו בהרכב של מי ים. יצרתי ים על היבשה"
ב"האוקיינוס", סרטו החדש של דייוויד אטנבורו, מלך סרטי הטבע הקשיש (99!), יש סצינה אחת שקשה מאוד להישאר אדיש אליה: מכמורת דיג מסחרי ענקית גורפת את קרקעית האוקיינוס בחיפוש אחר דגים, ועל הדרך הורסת לגמרי את כל מה שהיא עוברת עליו ומשאירה אחריה מדבר. אין מילה אחרת.
חשבתי על הסצינה הזו כשביקרתי בבריכת הדגים של חברת Pure Blue Fish. הפטנט שפיתחו אהוד בריל, הביולוג הימי הראשי של החברה, ושותפיו אולי לא יציל את האוקיינוס, אבל גם אם יתרום תרומה קטנה לכך, דיינו.
בריל, מבכירי הביולוגים הימיים בארץ, פיתח בחברה שהוא הקים יחד עם שותפו יגר אברך חוות דגים שלא מזהמת את הסביבה. בדרך כלל בריכות דגים (גם בארץ) נמצאות בשטחים פתוחים והמים שלהם מוזרמים בחזרה לים לאחר שזוהמו בהפרשות דגים, אז ממלאים אותן מחדש במים מתוקים או מלוחים. זה לא רק בזבזני כלכלית, אלא גם מזהם מאוד סביבתית. ב-Pure Blue Fish פיתחו מערכת סגורה שמנקה את כל המים בעזרת פילטרים ביולוגיים ומשתמשת בהם שוב.
"מדינת ישראל מגדלת דגים מאז שנות ה-40, עוד לפני קום המדינה", אמר בריל. "אנחנו לא יכולים לשנות את עשרות השנים שעשו בהן הרבה שטויות אקולוגיות מבחינת חקלאות ימית בארץ: ייבשו את החולה, הכניסו דגים לא מקומיים לכנרת, קרו הרבה דברים". הוא בכל זאת מנסה לעשות שינוי, קטן אך אפשרי.
הגעתי לבקר בחווה שהקימו ליד בנימינה. בימים אלו מוקמת חווה נוספת ענקית בדרום קרולינה, שהיא הראשונה מתוך שמונה חוות שאמורות לקום בארצות הברית. ההשקעה בפרויקט היא של 20 מיליון שקל אותם גייסו ממשקיעים ישראלים שלא רוצים להיחשף.
החווה נמצאת בתוך מבנה סגור שנראה יותר כמו בית חרושת. רק התנועה בתוך המים הכהים מעידה שמשהו מתרחש בהם. החווה עצמה מנותקת מהסביבה ולכן אפשר לבנות חוות כמותה בכל מקום בעצם. המים עוברים דרך פילטרים שמנקים אותם ומקבלים כל הזמן אספקת חמצן, אוזון וכל שאר הדברים שדגים צריכים. באזור השליטה והבקרה של החברה מציגים מסכי טלוויזיה את כל מה שקורה בבריכות (כולל מצלמות בתוך המים), מכאן מנטרים ושולטים בטמפרטורת המים ובכל שאר הפרמטרים הרלוונטיים, גם בבריכות שיוקמו בארצות הברית.
כרגע מגדלים בבריכה רק סוג אחד של דגים - Red Drum - שהוא סוג של מוסר ים, אבל בחברה מתכננים להתחיל בקרוב גם גידול של Yellow Tail. זהו דג שגדל בדרך כלל במי ים ולא בבריכות, והוא הגביע הקדוש של חובבי הסושי ושאר הדגים הנאים. ילו טייל מבריכה באספקה סדירה ושוטפת יהיה שוס אמיתי.
בריל (58) הקים את החברה ב-2016 עם אברך, איש עסקים שהיתה לו קודם חברת שיווק נדל"ן באינטרנט - nadlan.com. הוא עובד איתו על הטכנולוגיה הזו מ-2009. לפני כן ניהל את החקלאות הימית של חברת המלח בעתלית כ-17 שנה, כשהיתה עדיין בבעלות משפחת דנקנר. הפרויקט שלהם הוא אחד ממיזמי חקלאות המים המלוחים הראשונים בישראל.
"הרעיון הוא לייצר ים מבודד. עולם ממש. יש לי פה אוקיינוס שלי", הסביר בריל. "ייצרתי לי מים מלוחים כמו בים. בבריכות הרגילות שואבים את הים, מסחררים אותו ומוציאים אותו החוצה חזרה עם כל המזהמים. אני לוקח מים מתוקים מהברז ומוסיף להם מינרלים שמתאימים למליחות שאני רוצה להשיג כמו בהרכב של מי ים. זה בעצם מלח עם תוספים מינרלים ועוד דברים שמדמה לגמרי ים. יצרתי ים על היבשה. אין ציפורים או תנים כמו בבריכות דגים שיאכלו אותם כי זה סגור, וגם לא מחלות. אני שולט אקלימית על המבנה. זה קצת כמו חממה אבל לדגים.
"אני מתאים כל מבנה למקום שבו הוא נמצא. כשהקמתי חווה בניו יורק ידעתי שהטמפורטורה הצפויה שם יכולה להגיע גם למינוס עשרים מעלות אז אני אצטרך גם חימום. במקומות חמים אולי אצטרך קירור. פה למשל עוד לא מפעילים מיזוג, אבל יש אופציה. וכמובן לא מזהם את הסביבה אלא מנקה את המים דרך פילטרים מיוחדים שפיתחנו".
באולם הצמוד לזה שבו גדלים הדגים יש חוות הסגר לדגים שמגיעים כשהם קטנים מאוד מבריכות הדגים במעגן מיכאל. כך הם יכולים להיות בטוחים שהדגים שיעברו אחר כך לבריכות עצמן הם בריאים במאת האחוזים ולא יביאו איתם מחלות לא רצויות. הם שוחים במיכלים קטנים יותר משלושה חודשים לפני שהם עוברים לבריכות הגדולות בהן ישהו שנה עד שיגיעו למשקל הרצוי, שהוא ק"ג בערך.
יש בחווה כרגע 130 אלף דגים, שהם כ-130 טון. הפיתוח שלהם גם מאפשר לגדל הרבה יותר דגים בכל בריכה, מה שהופך את כל העניין לעוד יותר כלכלי. הכוונה היא לשווק אותם למסעדות ולסוחרי דגים גדולים, והם גם מתחייבים על אספקה מיידית, מהיום להיום. זאת אומרת, הדג יוצא מהבריכה ומגיע באותו היום ללקוח - סוג שירות שלא קיים כרגע בארץ.
בביקור הכין לנו שף הסושי המוכשר רונן אהרון ("מידורי סושי") קרפצ'יו וסביצ'ה מדג טרי מהבריכה. ההבדל משמעותי, והטריות יוצאת דופן. זה ניכר במרקמו הקשה והיציב יותר של הדג - הרבה פחות רכרוכי מהרגיל - ובטעם הדגי העז יותר.































