$
ספורט ופוליטיקה

האם איחודים של ליגות יהפכו את הכדורגל ל"חזק"? לא בטוח

בשבועות האחרונים מתגברות השמועות על "איחודים" של ליגות בינוניות שיגדילו את "השוק" אליו הן פונות. איך זה אמור לעבוד? לבלגיה והולנד יש תוכנית, שכנראה לא תתקן את בעיית הפערים הכלכליים בין הליגות הבכירות לאחרות

אוריאל דסקל 11:4631.03.21

אחת הבעיות המרכזיות בכדורגל כיום היא הפערים הכלכליים והמקצועיים בין חמש הליגות הבכירות באירופה (אנגליה, צרפת, גרמניה, איטליה וספרד) לבין שאר הליגות בעולם.

 

הליגות הבינוניות באירופה לא באמת יכולות להתחרות על המגרש (על תארים בטורנירים של אופ"א) ומחוצה לו (על הכנסות ואוהדים ברחבי העולם) עם קבוצות מחמש הליגות הגדולות - הן הרבה יותר גדולות ועשירות בזכות הסכמי חסות וזכויות שידור בשווקים המקומיים הגדולים שלהן. וזה נתון שפשוט לא ישתנה בקרוב. אוכלוסיית גרמניה תהיה גדולה פי 8 לפחות מאוכלוסיית שבדיה ובאנגליה יהיו 50 מיליון איש יותר מאשר בדנמרק.

 

 

כמו כן, הערכות הן שהרפורמה המתקרבת בליגת האלופות, למרות שנשיא אופ"א אלכסנדר צפרין מייצג את המדינות הקטנות והבינוניות, תיטיב כלכלית ומקצועית עם קבוצות חמש הליגות הבכירות. ולכן בשבועות האחרונים מתגברות השמועות על "איחודים" של ליגות בינוניות שיגדילו את "השוק" אליו הן פונות. לאחרונה אפילו פורסם לאחרונה שביוון, קפריסין ובישראל מתכננים הקמת "סופרליג ים תיכונית" שתורכב מהקבוצות הגדולות באתונה, סלוניקי, ניקוסיה, לימסול ומכבי תל אביב, הפועל תל אביב, מכבי חיפה, בית"ר ירושלים והפועל באר שבע. לפי הערכות, הליגה הזו תביא לפחות "פי 2" יותר כספים מזכויות שידור מאשר ליגת העל, מה שיאפשר להתחרות על שחקנים בכירים יותר באירופה.
שחקני מכבי חיפה. ישחקו בליגה ים תיכונית? שחקני מכבי חיפה. ישחקו בליגה ים תיכונית? צילום: רויטרס

 

המספרים מאוד לא מדויקים ומתבססים על הערכות ולא על מציאות או תקדימים. התקדים הכי קרוב לליגה חוצת גבולות הוא של ליגות הנשים של בלגיה והולנד, שהיתה אמורה להבטיח הכנסה גבוהה יותר מטלוויזיה וחסויות לקבוצות הבלגיות וההולנדיות אבל אחרי שלוש עונות פורקה ב-2015.

 

המועדונים הגדולים בבלגיה והולנד החליטו לדחוף לאיחוד

 

ועדיין, בשביל להתמודד עם תעשייה שבה המנצחים הגדולים הופכים לגדולים יותר ומאחוריהם יש מפסידנים רבים, ליגות שוקלות להתאחד כדי להגדיל את השוק אליו הן פונות. לפני שבועיים קבוצות הליגה הבלגית הגיעו ביחד להחלטה שהן צריכות לבחון את איחוד הליגה עם הולנד לליגת BeNeLiga. בהמלצת פירמת רואי החשבון והייעוץ דלויט, המועדונים הגדולים בבלגיה והולנד התחילו לדחוף להקמת הליגה הזו. אנחנו עוד במרחק רב מזה שיהפוך למציאות.

 

לפי התוכניות הקיימות של דלויט הליגה תכלול 10 קבוצות הולנדיות ו-8 בלגיות (להולנד יש אוכלוסייה גדולה יותר של 17.3 מיליון איש ולבלגיה יש אוכלוסייה של 11.5 מיליון איש). הליגות האחרות בבלגיה והולנד ימשיכו מתחת לליגה הזו כשהאלופות בשתי הליגות הללו יעפילו ל-BeNeLiga, כשבכל עונה יהיו חמישה מפגשי פלייאוף בין המצטיינות בליגות המקומיות לקבוצות הפחות טובות בליגת המאוחדת. המפגשים הללו יקבעו מי תעלה לליגה הדו-לאומית או מי תשאר.

 

ההכנסות מליגה כזו צפויות לעמוד, לפי הערכות דלויט, על יותר מ-410 מיליון יורו מהסכמי טלוויזיה בלבד. כיום 26 הקבוצות בליגות הבכירות של בלגיה חולקות כ-105 מיליון יורו מזכויות שידור. 18 קבוצות הליגה ההולנדית חולקות כ-80 מיליון יורו. בשני המקרים, כל קבוצות הליגה מכניסות פחות מזכויות שידור מאשר ברנלי האנגלית בעונה ממוצעת.

 

ערן זהבי במדי פ.ס.וו איינדהובן - הליגה ההולנדית ערן זהבי במדי פ.ס.וו איינדהובן - הליגה ההולנדית צילום: פ.ס.וו איינדהובן

 

לפי התחזית של דלויט, שתי הליגות ביחד יכניסו, ביחד, כמו הליגה הטורקית (בסביבות 300 מיליון יורו). זו הערכה אופטימית מאוד כי ממש לא בטוח שאת תושב הירנביין המשחק בליגה המאחודת בין אייאקס לאנדרלכט יעניין יותר מהמשחק בליגה המקומית בין קבוצתו לבין אייאקס.

 

הסכמי זכויות השידור של שתי הליגות מסתיימים ב-2025 ואז, כאמור, מתוכננת הקמת הליגה.

 

איך ליגה כזו תתקבל בשתי המדינות? לא ברור. איך הקבוצות יחלקו את המקומות בתחרויות האירופאיות? גם לא ברור. האם ההתאחדויות המקומיות בכלל יאשרו הקמת ליגה כזו? גם לא ברור. מה שבטוח זה שכרגע גם באופ"א וגם בפיפ"א מסתכלים על עניין האיחוד הללו בחיוב באופן יחסי - בניגוד לשנים עברו, אז טענו בתוקף שליגה צריכה להיות מקומית או לא קיימת כלל.

 

ג'יאני אינפנטינו, נשיא פיפ"א, אף דוחף להקמת "סופרליג אפריקאית" והמליץ לארה"ב ולמקסיקו "לאחד כוחות בליגה אחת שתהווה תחרות לליגות הטובות בעולם".

 

מומחים רבים לא חושבים שאיחוד ליגות יחזק את הליגות ושהערכות הסכמי זכויות השידור הן אופטימיות מדי.

 

זה ברור שצריך שינוי אבל השינוי הוא לא בהכרח כדורגל יותר בינלאומי אלא כדורגל מקומי חזק יותר. הרחבת הבסיס - הקמת יותר ליגות אזוריות נמוכות, צמצום והתמקצעות של צמרת הפירמידה המקצועית, ניקוי הכדורגל המקצועי מניהול חובבני, חיזוק התחרותיות והשקעה נרחבת באקדמיות.

 

איחוד לא באמת יתקן שום בעיה.
x