$
ספורט עולמי

הפשיטה של ה־FBI עשויה לסיים את העריצות של נשיא פיפ"א

אתמול בבוקר פשטו סוכנים אמריקאים ושוויצרים על מלון בציריך שבו התקיימה פגישה של ארגון הכדורגל העולמי. השוטרים עצרו שבעה בכירים בארגון בחשד לשחיתות. בפיפ"א טענו שנשיא הארגון ספ בלאטר אינו מעורב בפרשה

אוריאל דסקל 10:0128.05.15

מאות אלפי מאמרים, עשרות אלפי תחקירים, מאות ספרים ואף עשרות סרטים התפרסמו על השחיתות במסדרונות פיפ"א. אבל רק אתמול, סוף סוף, רשויות החוק השווייצריות והאמריקאיות שמו אזיקים על האנשים המושחתים שמנהלים את הכדורגל העולמי.

 

יממה לפני פתיחת הקונגרס השנתי ה־65 של פיפ"א, בו אמורים לדון במגוון נושאים (ביניהם גם השעיית ישראל מפעילות בינלאומית בכדורגל והצבעת לנשיאות, א"ד), פשטו נציגי רשויות החוק המקומיים על מלון בר או־לאק (Baur au Lac) הציורי שבציריך, שוויץ, ועצרו שבעה בכירים בפיפ"א, כשנגד 14 בכירים, ובהם העצורים, הוגשו כתבי אישום.

 

ארגון רקוב משחיתות

 

הידיעה התקבלה בשמחה רבה בקרב אוהדי הכדורגל, שכן כל מי שמכיר את הארגון שמנהל את הכדורגל העולמי יודע שהוא רקוב משחיתות כבר דורות על גבי דורות. האושר הרב שהציף את מיליוני אוהדי המשחק וקיבל ביטוי נרחב ברשתות החברתיות לא היה מושלם. נשיא פיפ"א, ספ בלאטר, האיש שזכה לשריקות בוז בכל העולם, מברזיל ועד רמאללה, לא נעצר. בלאטר אמנם עומד בראשות הארגון מ־1998 וחבר פעיל בו משנות השבעים. אבל הוא, בינתיים, לא חשוד בפרשה למרות שלפי משרד המשפטים האמריקאי האנשים הבכירים ביותר בפיפ"א היו מעורבים ב"שחיתות שיטתית" במשך 24 שנים.

 

מטה פיפ"א ציריך שוויץ מטה פיפ"א ציריך שוויץ צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

הרשויות האמריקאיות והרשויות השוויצריות חוקרות את החשד לשחיתויות בפיפ"א מאז 2010, אז הועברה ההחלטה השערורייתית ביותר של הארגון: הענקת אירוח המונדיאל לקטאר, מדינה קטנה ללא אצטדיונים או תרבות כדורגל, שעל פי ההערכות שילמה 26 מיליארד דולר בדרכים לגיטימיות או פחות לגיטימיות כדי לארח את ההצגה הגדולה בתבל.

 

פיפ"א היא ארגון הגג של 209 התאחדויות הכדורגל בעולם ושש פדרציות הכדורגל הבינלאומיות (אירופה, אסיה, דרום אמריקה, אפריקה, אוקיאניה וצפון־מרכז אמריקה, כולל הקאריביים). ההחלטות הגדולות בארגון מתקבלות על ידי 25 חברי הוועד הפועל של פיפ"א. גם ההחלטה להעניק את המונדיאל לקטאר התקבלה על ידי הוועד הפועל (EXCO). כאמור, תחקירים מכל העולם גילו כי חברי הוועד נקנו על ידי הכסף הקטארי. כיום רק ששה מהם אינם מעורבים בפרשת שחיתות כזו או אחרת. יתר 19 החברים הושעו בגלל פרשות שחיתות שהתגלו במדינותיהם, או בגלל פרשות שחיתות שפיפ"א עצמה חשפה. חברי הוועד שהושעו תמיד נמנו עם מתנגדיו של היו"ר בלאטר.

 

השיטה של קבלת החלטות בפיפ"א היא כר פורה לשחיתות, שעל פי הבולשת הפדרלית (FBI) ומשרד המשפטים האמריקאי נוגעת גם באינטרסים אמריקאיים, ולכן ה־FBI יכול לחקור אותם.

 

חוזה החסות המסחרית שובר השיאים של נייקי עם נבחרת הכדורגל של ברזיל, מונדיאל 2010 שנערך בדרום אפריקה ובחירתו של בלאטר לנשיא פיפ"א ב־2011 הם כולם חלק מחקירת השחיתות של ה־FBI.

 

על פי צו ההסגרה של בית המשפט הפדרלי בברוקלין, 14 בכירים בפיפ"א וארגונים שעבדו עם הארגון מואשמים בסחיטה, קבלת שוחד, הענקת שוחד, הלבנת הון, יצירת קשרים לביצוע פשע ועוד. כאמור, שבעה בכירים בפיפ"א, כולל סגן הנשיא ג'פרי ווב נעצרו הואשמו כי לקחו חלק בהונאה של 150 מיליון דולר הנמשכת כבר שלושה עשורים. "שני דורות של מנהלים בכירים בכדורגל ניצלו את עמדות האמון שלהם לטובת רווח אישי, לעיתם קרובות באמצעות ברית עם מנהלי שיווק חסרי מצפון שהדירו מתחרים ושמרו על חוזים רווחיים במיוחד לעצמם על ידי תשלום סיסטמטי של שוחד והטבות הנאה", נמסר בהצהרה ממשרד המשפטים האמריקאי. "הבכירים מואשמים בקשירת קשר לשדל ולהרוויח מעל 150 מיליון דולר בשוחד ובטובות הנאה בתמורה לתמיכה הרשמית שלהם במנהלי השיווק שהסכימו לבצע את התשלומים הלא חוקיים".

 

שוחד מרוסיה וקטאר

 

התובעים בארה"ב טוענים שמספר רב של משחקי כדורגל וטורנירים הוכתמו על ידי שוחד וטובות הנאה, ביניהם המוקדמות למונדיאל, גביע ליברטדורס (המקבילה הדרום אמריקנית לליגת האלופות) וקופה אמריקה (אליפות דרום אמריקה לאומות).

גם בכירים מתעשיית שיווק הספורט מארה"ב ודרום אמריקה מואשמים על ידי הרשויות בארה"ב. במקביל רשויות החוק בשוויץ חוקרות את הנאשמים בחשד לקבלת שוחד מרוסיה וקטאר. בית משפט בשוויץ הוציא צו להקפאת כל החשבונות של פיפ"א. יש לציין כי בעבר פיפ"א ניהלה ועדות חקירה עצמאיות שמצאו שאיש אינו אשם בשחיתות.

 

במסיבות עיתונאים שקיימה פיפ"א אתמול, דובר הארגון וולטר דה גרגוריו אמר ש"פיפ"א היא הקורבן כאן". הוא טען גם ש"פיפ"א סובלת מהנסיבות" והוסיף שבלאטר הנשיא וג'רום ואלקה, המזכ"ל, לא מעורבים. עוד אמר, כי אין כוונה לדחות את קונגרס הפדרציה או את הבחירות ליו"ר בעקבות חשיפת פרשת השחיתות ומעצרי הבכירים. דה גרגוריו הדגיש כי "בלאטר לא נעצר ולא מעורב בכלל".

 

נלסון מנדלה וישו

 

לפי דיווחים שונים במהלך כהונתו בלאטר הבטיח את קולן של רוב ההתאחדויות הקטנות באמצעות העברת כספים רבים ל"פיתוח כדורגל", שהגיעו למאות העסקנים השולטים בהתאחדות כבר שנים רבות. כך למעשה הוא הצליח לצמצם למינימום את השפעתן של התאחדויות הכדורגל הגדולות. במקומות רבים - מהקאריביים, דרך אפריקה ודרום אמריקה ועד אסיה - הוא נתפס כמעין רובין הוד. בחודש שעבר, בכנס של העסקנים הדרום אמריקאים (רבים מהנעצרים והחשודים השתתפו בו) הוא אף כונה "נלסון מנדלה" ו"ישו".

 

ייתכן שהפצצה האמריקאית שהוטלה היום על משרדי פיפ"א תביא לשינוי תמונת הבחירות לנשיאות פיפ"א שייערכו במהלך הקונגרס בסוף השבוע. כעת ייתכן שהקונגרס יבוטל כי התאחדויות רבות דורשות לבטל אותו. זאת למרות שלפי דובר פיפ"א "הנשיא מרוכז לקראת הקונגרס". אף ראש ארגון לא יכול להמשיך לעמוד בראשו אחרי שכל כך הרבה פרשיות התפוצצו מתחתיו "והוא לא היה מעורב" בהן. אולי זה גם עניין של זמן עד שימצאו חומר מפליל עליו. אבל בכל מקרה איך שזה נראה כרגע, פיפ"א בעיצומה של סערה מושלמת ואוהדי הכדורגל בעולם מעודדים את ה־FBI כפי שלא עשו מעולם.

 

ויזה איימה להפסיק את החסות שלה אם לא ינקטו צעדים לתיקון פיפ"א. "אנחנו מאוד מאוכזבים מההתפתחויות האחרונות" הודיעו בויזה, "אם לא יעשו בפיפ"א את הצעדים הנכונים לתיקון המצב, נצטרך לשקול את המשך החוזה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x