אחרי קפריסין: טמפו תייצר בירה בגיאורגיה ואזרבייג'ן
חברת המשקאות מרחיבה את פעילותה בחו”ל: מגדילה את הנתח שתרכוש בחברת המשקאות הגיאורגית ופועלת לקבלת זיכיון לייצור הייניקן באזרבייג’ן. את שנת 2024 היא חתמה עם זינוק של 50% ברווח הנקי, ולכך תרמו גם העלאות המחירים שביצעה
חברת טמפו שבשליטת ז'ק בר (60%) וחברת הייניקן (40%) מעלה הילוך בתוכנית האסטרטגית להרחיב את פעילותה בחו"ל. חודש וחצי אחרי שחתמה על הסכם ראשוני עם חברה גיאורגית בשם .Daily LLC לרכישת 50% מחברת המשקאות הגיאורגית JSC Georgian Beer Company ב־37.5 מיליון דולר, חתמה על הסכם המגדיל את חלקה בחברה המשותפת, שלפיו תרכוש 60% ממניות GBC בתמורה ל־57 מיליון דולר. זאת ועוד, GSC צפויה לחתום על הסכם עם תאגיד הייניקן הבינלאומי, לייצור, שיווק, מכירה והפצה של מותג הייניקן בגיאורגיה. החתימה על ההסכם עם הייניקן מהווה תנאי מתלה להשלמת העסקה. ההסכם כולל גם אופציה לרכישת יתרת מניות החברה על ידי טמפו בהמשך.
כשנחתם ההסכם הראשוני בין הצדדים, דווח כי החברה הנרכשת תבצע השקעה של 10.6 מיליון דולר בתמורה ל־35.5% בחברה מקומית שתוקם באזרבייג'ן, לצורך הקמת מבשלת בירה ומפעל משקאות קלים באזרבייג'ן, בשיתוף עם צדדים שלישיים.
בהסכם העדכני נקבע כי החזקות הצדדים במיזם המשותף שיוקם באזרבייג'ן יתחלקו בין GBC וטמפו בלבד. זאת, במקביל לכך שטמפו התחייבה לפעול כדי להשיג למיזם המשותף זיכיון למכירה והפצה באזרבייג'ן של מותג הבירה הייניקן ובהמשך גם זיכיון לייצור בירה הייניקן על ידי המיזם המשותף.
התוכנית להרחבת פעילותה לגיאורגיה ואזרבייג'ן יוצאת לדרך שמונה שנים אחרי שהקימה את טמפו קפריסין, המוכרת ומשווקת בירות של הייניקן, ואת מגוון מוצרי האלכוהול של פרנו ריקארד.
במקביל, החברה פעלה להרחבת פעילותה בישראל, באמצעות רצף רכישות שביצעה בשנתיים האחרונות, עם רכישת יבואנית הגבינות המיוחדות והמעדנים סיימן, קבוצת המזון האורגני אול אורגניק וחברות הפסטה הטרייה נונה הפועלת בשוק הקמעונאי וזוקה הפועלת בשוק המוסדי.
החברה קיבלה בשנה החולפת אופציה לקנות את מניות מי עדן מידי איש העסקים אביחי סטולרו וחברת תמיס הציבורית, שרכשו אותה מידי פרימו ווטר האמריקאית ב־213 מיליון שקל, אלא שטמפו דיווחה כי לא תממש את האופציה השנה, ככל הנראה מתוך רצון להתמקד בקידום העסקאות בחו"ל.
קבלת הזיכיון להפצת מי עדן ורכישת חברות מזון, במקביל להעלאת מחירים, אפשרו לטמפו להציג בסיכום 2024 זינוק חד של 26% במכירות שהסתכמו ב־2.5 מיליארד שקל. הצמיחה, במקביל לשיפור הרווחיות, הקפיצה את הרווח הנקי ב־50.7% ל־107 מיליון שקל. החברה הכריזה על חלוקת דיבידנד בגובה 50 מיליון שקל.
הצמיחה שהושגה מאיחוד תוצאות יבואנית הגבינות והמעדנים סיימן, רכישת השליטה בקבוצת אול אורגני, התחלת הפצת מוצרי מי עדן במקום יפאורה והעלאת מחירים, נרשמה בכל זרועות הפעילות של טמפו, שלפני ארבע שנים הרחיבה פעילותה בישראל מתחום המשקאות לשוק המזון.
על ההתפתחות המהירה של זרוע המזון שהקימה ב־2011, ועדיין עושה צעדים ראשונים בענף, מעיד זינוק של 174% במכירות שהסתכמו ב־157 מיליון שקל, אך הפעילות עדיין מסבה הפסד מגזרי שהסתכם ב־10.9 מיליון שקל.
המכירות של מגזר המשקאות הלא אלכוהוליים צמחו ב־31.1% ל־1.29 מיליארד שקל, מה שנבע מצמיחה בכמויות המכירה, בעיקר בשל תחילת ההפצה של מוצרי מי עדן. שיפור חד יותר של 81% נרשם ברווח המגזרי של הפעילות שטיפס לכ־165 מיליון שקל.
מכירות המגזר של מגזר המשקאות האלכוהוליים צמחו ב־13% ל־415.8 מיליון שקל, והרווח המגזרי של הפעילות צמח ב־4.4% ל־46.9 מיליון שקל. שיפור חד של 30.4% נרשם ברווח המגזרי של פעילות המשקאות האלכוהוליים הקלים, שהסתכם ב־71.6 מיליון שקל, בהמשך לצמיחה של 11.3% במכירות המגזר שהסתכמו ב־449 מיליון שקל. מכירות היין של מגזר ברקן צמחו בכ־7% ל־192.7 מיליון שקל והרווח המגזרי צמח ב־5% ל־37 מיליון שקל.
הצמיחה במכירות טמפו באה לידי ביטוי בשורת הרווח הגולמי שצמח ב־27% ל־790 מיליון שקל, כך שהרווחיות הגולמית עלתה ל־32% מהמכירות לעומת 31% ב־2023. השיפור חלחל לשורת הרווח התפעולי שצמח ב־35.7% ל־186 מיליון שקל, המשקפים רווחיות תפעולית של 7.45% מהמכירות לעומת 6.85% מהמכירות בשנת 2023.