בלעדי
פתיחת ביג גלילות זעזעה את הקניונים הסמוכים
הקניונים רמת אביב ושבעת הכוכבים בהרצליה הסמוכים לביג גלילות רשמו צניחה של 18% ו־15% בהתאמה בפדיונות חודש מאי. ברחבי הארץ רשמו כלל הקניונים עלייה של 2.3% בפדיונות
הפגיעה של קניון ביג גלילות בקניונים שבסביבתו נמשכת. בעוד בקניונים ברחבי הארץ נרשמה עלייה של 2.3% בפדיונות בחודש מאי, הרי שבקניונים בסובב גלילות חלה ירידה של 5%. זאת כאשר בקניונים שהם לא בסובב גלילות נרשמה עלייה של 5.5%. כך עולה מנתוני חברת ריס שהגיעו לידי כלכליסט.
מאז פתיחתו בסוף פברואר של המתחם בגלילות, שמתפרש על פני 44 אלף מ”ר של שטחי מסחר, יש לו השפעה משמעותית על הקניונים הסובבים אותו ברדיוס של עד 15 ק”מ. כך, בקניון רמת אביב, קניון הדגל של מליסרון, נרשמה ירידה של 18% בפדיונות חודש מאי. קניונים נוספים שהושפעו מביג גלילות הם קניון TLV שסבל מירידה של 17%, שבעת הכוכבים בהרצליה שירד ב־15%, קניון עזריאלי איילון שירד ב־12% בחודש מאי, וקניון רננים ברעננה ועיר ימים בנתניה שהפדיונות בכל אחד מהם ירדו ב־7%. גם הנתונים בחודשים הקודמים מלמדים על הפגיעה: במרץ היתה עלייה בפדיונות בכלל הארץ של 6% ובסובב גלילות ירידה של 5.3%. באפריל היתה בכלל הארץ ירידה של 11.5% ובסובב גלילות ירידה של 14.5%. גם בפסח הפדיונות בכלל הארץ היו ללא שינוי אל מול פסח אשתקד, ובסובב גלילות הם ירדו ב־6.5%.
בחנויות היוקרה והרשתות הבינלאומיות שפועלות בקניון רמת אביב ואשר רבות מהן פתחו גם סניפים בביג גלילות על שטחי מסחר גדולים יותר מרמת אביב, ולעתים גם על שתי קומות, יש קניבליזציה של המותגים לעצמם. חלק מהקונים של רמת אביב עברו לרכוש בביג גלילות. עם פרסום התוצאות של מליסרון לרבעון הראשון של השנה התייחס מנכ"ל הקבוצה אופיר שריד לתחרות מול ביג גלילות ואמר: "דווקא בחודשים האחרונים המכירות של חנויות היוקרה ברמת אביב עלו, ולכן נתקדם לכיוון הזה ואנחנו פועלים לבדל אותו עוד יותר כך שיהיה עוד יותר יוקרתי".
למרות הדברים הללו, שוכרי קניון רמת אביב מדווחים על ירידות גם בחנויות היוקרה של כ־15% ובחלק מחנויות האופנה והמותגים הבינלאומיים שפועלים בקניון מדווחים על פגיעה של 30% בפדיונות מאז נפתח ביג גלילות. החנות עם הפדיון הכי גבוה בקניון רמת אביב, שעל פי הערכות בענף הקמעונאות פודה 10 מיליון שקל בחודש, היא חנות לואי ויטון, והיא לא מפעילה סניף בביג גלילות. ייתכן שבמליסרון התכוונו לחנות הספציפית הזו שאין לה מתחרה וכפי שנודע לכלכליסט, שטחה המסחרי של לואי ויטון יורחב בשנת 2026 לחנות שילב הסמוכה שתעבור מקום בתוך הקניון, ויגדל ב־250 מ"ר.
אף שהפדיונות ברמת אביב נפגעו מביג גלילות, הם עדיין גבוהים והפדיון היומי למ"ר בחודש מאי עמד בממוצע על 131 שקל למ"ר בזמן שהפדיון היומי בביג גלילות היה 74 שקל למ"ר באותה תקופה. ההסבר לזה הוא גודלן של החנויות שמשפיע על הפדיונות למ"ר. בעוד השטח הממוצע של חנויות בביג עומד על 300 מ"ר בקניון רמת אביב החנויות קטנות יותר ועומדות בממוצע על 100 מ"ר. הפדיון למ"ר בחנויות קטנות בהכרח גבוה מזה שבחנויות גדולות. היתרון הגדול של קניון ביג גלילות הוא העבודה בשבת שבה 75% מהחנויות פועלות.
על פי ריס, שבוחנת מעל 2,700 חנויות זהות, הקניונים שסובבים את ביג גלילות ירדו גם בחודשים ינואר עד אפריל 2025 בהשוואה לתקופה מקבילה ב־2024 והושפעו לא רק מהתחרות החדשה אלא גם מחידוש הטיסות לחו"ל.
בינתיים ביג גלילות מרחיבה את הקרב הישיר מול המתחרים הקרובים, קניון רמת אביב וקניון שבעת הכובבים בהרצליה, ופרסה 350 שלטי חוצות ברחבי צפון תל אביב ובהרצליה תחת הסלוגן: “רמת אביבים/הרצליינים, זה הזמן להתאהב. ביג פאשן גלילות, הבית החדש שלכם”.