סגור
בית קפה ב ירושלים 14.4.24
בית קפה בירושלים (צילום: Ronaldo SCHEMIDT / AFP)

הרפורמה ברישוי עסקי מזון פורסמה להערות הציבור: מסעדות ובתי קפה יפקחו על עצמם

משרד הבריאות פרסם להערות הציבור את טיוטת התקנות של רפורמת הרישוי לעסקי מזון שבמסגרתה יעבור ניהול הסיכונים מהמשרד עצמו למסעדנים

משרד הבריאות פרסם היום (א') להערות הציבור את טיוטת התקנות של רפורמת הרישוי לעסקי מזון, שעליה הכריז בנובמבר 2024. מטרת הרפורמה להסיר חסמים וליישם הקלות רגולטוריות על מסעדות, בתי קפה ומזנונים. במסגרת הרפורמה תותאם הרגולציה הישראלית לרגולציה האירופית, אך ניהול הסיכונים יעבור ממשרד הבריאות למסעדנים. משרד הבריאות יקל על בעלי המסעדות בדרישות ספציפיות, וככל שבעל העסק ייקח על עצמו יותר אחריות - הוא יקבל יותר עצמאות וסמכות לקבוע את הדברים הקשורים לתפעול העסק בעצמו. במשרד הבריאות אומרים כי התיקונים האחרונים בנושא נעשו לפני 20 שנה וכעת נדרש להתאים את הרגולציה למציאות המתפתחת ולאפשר גמישות רגולטורית.
בשלב ראשון של הרפורמה, כלל עסקי המזון יקבלו את ההקלות המיידיות הבאות: הסרת הדרישה ששליש משטח המטבח ישמש לשטיפת כלים באופן שלא יזהם את יתר פעילות המטבח, גמישות בחומרי בניה בבתי האוכל, הסרת דרישת גובה מינימלי ובתנאי שתישמר תחלופת אוויר תקינה בעסק, והסרת הדרישה למעברים חופשיים ופנויים ברחוב של 1.5 מטרים.
ברפורמה קיימים שלושה שלבים, כאשר התקנות שמפורסמות להערות הציבור מקדמות את שני השלבים הראשונים: השלב הראשון - מחיקת סעיפים בעלי סיכון נמוך עבור כלל העסקים והשלב השני - הקלות נוספות לבעלי עסקים שבוחרים להשתתף בתוכנית "עסק מגן", שכוללת הכשרה של בעל העסק והתחייבות מצדו להכשיר את העובדים ולנהל תוכנית לניהול סיכונים.
השלב השלישי של הרפורמה, שיוחל בתוך שלוש עד חמש שנים, יכלול דרישה מכלל עסקי המזון לעבור הכשרה של "עסק מגן מתקדם" (הכשרה מתקדמת של בעל העסק) ומעבר לרישוי מבוסס סיכון וניהול סיכונים, ובקרה עצמית. על פי ההערכות, ענף המסעדנות מגלגל כ-29 מיליארד שקל בשנה וכולל 23 אלף מסעדות, בתי קפה ועסקים שמגישים מזון, שרובם נחשבים עסקים קטנים ובינוניים.