בלעדי
נכנסת לתחום החשמל: פוקס בדרך לרכישת זיכיון דייסון בישראל
החברה שבשליטת הראל ויזל במגעים מתקדמים לרכישת זיכיון יצרנית שואבי האבק בארץ, לאחר כשלושה עשורים בהם היבואנית היתה ב.נ.ז.כ של צבי כהן וג'ורג' חורש. מדובר במכה עבור חורש, שרכש רק לפני שלוש שנים 50% מחברת הזיכיון
זיכיון יבוא מוצרי דייסון לישראל בדרך לקבוצת פוקס של הראל ויזל. לכלכליסט נודע כי ויזל מנהל מגעים מתקדמים עם דייסון העולמית להעברת הזיכיון לפוקס. אם המגעים יצליחו, הזיכיון יעבור ברבעון הראשון של 2026, לאחר שעד היום היה שייך לקבוצת ב.נ.ז.כ של צבי כהן וג'ורג' חורש.
דייסון העולמית היא זו שיזמה את הפרידה מב.נ.ז.כ, כשלפי גורמים המעורים בנושא היא החליטה לעבור מחברה קטנה, שמחזיקה רק במותג דייסון, לחברה גלובלית גדולה, עם נוכחות חזקה בישראל. לדברי אותם גורמים, דייסון התאכזבה בעיקר מהעובדה שבעל הזיכיון הנוכחי לא הצליח להחדיר בצורה משביעת רצון מבחינתה את מוצרי הטיפוח שלה, בעיקר מחליקים ומייבשי שיער.
פוקס הועדפה על פני ניופאן שהתמודדה גם היא על הזיכיון, בעיקר לאחר שויזל הבטיח לנצל את הנוכחות האדירה שלו בקניונים כדי לפתוח בהם חנויות של המותג דייסון, שכיום אין לה חנויות מותג בקניונים. בנוסף, הציג ויזל בפני החברה הבינלאומית את הנוכחות שלו במדינות אירופה כיתרון, בסדרת פגישות שקיים באנגליה עם מנהלי החברה. פגישות דומות נוהלו מול היבואן הנוכחי ומול ניופאן.
ג'ורג' חורש, בעליה של חברת יוניון שמחזיקה בזכיון לייבוא מכוניות טויוטה וג'ילי לישראל, נכנס כשותף לב.נ.ז.כ באוגוסט 2022, כשרכש 50% מהחברה תמורת 40-35 מיליון שקל. מדובר בעסקה לא מזהירה במיוחד במבחינת חורש, שמחזיק בנוסף 33% מרשת סופר פארם, את הזיכיון ליבוא אופנת ההלבשה M&H ואת תחנות הכוח דליה ואשכול.
חורש, שהעביר את עיקר הונו, שנאמר במיליארדי שקלים, לילדיו, מחזיק גם בנדל"ן בשווי מאות מיליוני דולרים בישראל ובאירופה. בישראל הוא מחזיק, בין השאר, בקרקע בשטח של כ־180 דונם באזור התעשייה ניר צבי, חלק מ"מתחם צריפין". חורש שומר את הפעילות שלו מתחת לרדאר ככל הניתן. פעילות ההשקעות שלו מנוהלת מזה שנים בידי עו"ד אייל גולן.
את ב.נ.ז.כ. הקים צבי כהן ב־1994. החברה מתמחה ביבוא, מכירה ושירות למוצרי דייסון בישראל כבר 30 שנה. ב־2023 החברה רשמה הכנסות שיא של 210 מיליון שקל ורווח של 35 מיליון שקל, הן ממכירת מכשירי דייסון והן מחלקי חילוף ותחנות שירות של החברה. למרות שהחברה נתקלת ביבוא מקביל אגרסיבי - נתח השוק של יבואנית דייסון הרשמית בישראל עומד על יותר מ־60% והוא גבוה מנתח השוק הממוצע של דייסון בעולם. את החברה מנהל אריק כהן, בנו של צבי, המשמש כיו"ר החברה. כהן הבן היה בכיר בבנק הפועלים, חזר בשנים האחרונות לתפקיד המנכ"ל, והוא זה שהוביל את מכירת המניות ב־2022 לחורש.
דייסון היא יצרנית שואבי אבק בריטית המייצרת שואבי אבק ביתיים חשמליים, אלחוטיים ללא שקית החלפה. בנוסף, מייצרת החברה שואבי אבק לחיות מחמד, מחליק לשיער ומסנני אוויר.
אם אכן תקבל פוקס את הזיכיון, זו תהיה מבחינתה כניסה לתחום חדש. עד היום היא היתה פעילה בתחום האופנה, מוצרי טקסטיל לכלים לבית (באמצעות פוקס הום), ספורט (באמצעות ריטיילורס), ומוצרי היגיינה ותמרוקים (באמצעות ללין). פוקס פועלת גם באמצעות טרמינל איקס, שמרכזת את פעילות האונליין שלה, לצד שורה של מותגים שמוחזקים ישירות כמו אמריקן איגל, מנגו וחנויות פוקס עצמן.
פוקס נסחרת בשווי 4 מיליארד שקל בבורסת ת"א. החברה רשמה הכנסות של 6.4 מיליארד שקל ב־2024 ורווח של 291 מיליון שקל לצד תזרים מזומנים של 1.15 מיליארד שקל. פוקס מפעילה 1,039 חנויות בארץ ובעולם ומעסיקה 14,555 עובדים.
הכנסות החברה התחלקו בין ריטיילורס, שמהווה את מגזר הספורט, יבואנית נייק ומפעילת רשת פוט לוקר (2.4 מיליארד שקל), פעילות הליבה שכוללת את סקטור האופנה (פוקס, פוקס הום, אמריקן איגל, מנגו ועוד) ואופנת הבית (2.1 מיליארד שקל), ללין (293 מיליון), בגדי הילדים שילב (595 מיליון), טרמינל איקס 444 מיליון שקל.
עם זאת, הרבעון הראשון של 2025 היה פחות זוהר. ההכנסות גדלו אמנם ל־1.5 מיליארד שקל, אבל הרווח הנקי של פוקס ירד ל־25 מיליון שקל בלבד לעומת 43.8 מיליון שקל ברבעון המקביל. זאת, בעיקר בשל צניחה בפעילות נייק ופוט לוקר.
דייסון העולמית, ב.נ.ז.כ ופוקס סירבו להתייחס בצורה כלשהי לידיעה.