$
חדשות נדל

האוצר: ירידה דרמטית של 20% במספר הדירות שנרכשו בספטמבר לעומת אשתקד

על פי הכלכלן הראשי באוצר, בספטמבר נרכשו בישראל 6,600 דירות. בקרב הזוגות הצעירים נרשמה ירידה של 27% בהשוואה לחודש אוגוסט וירידה של 9% בהשוואה לספטמבר אשתקד. דווקא בקרב המשקיעים נרשמה עלייה קלה של 2% בהשוואה לשנה שעברה. ספטמבר השנה התאפיין במספר רב של ימי חג - מה שיכול להסביר את הירידה בהיקפי הרכישה

דותן לוי 15:0929.11.15

בחודש ספטמבר 2015 נרכשו 6,600 דירות בישראל, מספר המשקף ירידה של 25% אחוזים בהשוואה לחודש הקודם וירידה של 20% בהשוואה לחודש ספטמבר 2014, כך עולה מסקירה של הכלכלן הראשי במשרד האוצר שפורסמה היום (א').  

באוצר מייחסים את הירידה בהיקפי הרכישה בכך שחודש ספטמבר השנה התאפיין בימי חג רבים ולאור זאת מדובר בנתונים הנמוכים ביותר מאז חודש אפריל 2014, אשר התאפיין בהמתנה לתוכנית מע"מ אפס. עוד מסרו באוצר, כי ניתוח ראשוני של העסקאות בחודש אוקטובר מצביע על רמה נמוכה של עסקאות גם בחודש זה, כך שרמת העסקאות הממוצעת בספטמבר-אוקטובר השנה על רמתה הנמוכה ביותר מאז ספטמבר-אוקטובר 2011 אשר עמדו בצל המחאה החברתית.

 

בחלוקת רכישת הדירות למספר פלחים ניתן לראות כי המשקיעים, שעליהם הוטל הלחץ הכבד ביותר, הגדילו את השקעותיהם והמשיכו לרכוש דירות, אם כי מדובר בגידול מזערי של 2% בלבד. ראוי לציין כי העלייה הקטנה במשקיעים היא אחרי צניחה של כ-80% בחודש יולי שהתרחשה בעקבות העלאת מס הרכישה. בסך הכל עומד משקל המשקיעים מכלל הרכישות על 19% (כ-1,200 דירות) ומשקלם עדיין נמוך ב-14% מנתוני חודש אוגוסט ונחשבים לנמוכים מאז אוקטובר 2005.

 

דירה למכירה (ארכיון). מספר המשקיעים ירד, אבל הם לא נעלמים מהשוק דירה למכירה (ארכיון). מספר המשקיעים ירד, אבל הם לא נעלמים מהשוק צילום: כרמית פלר

 

היקף הירידה ברכישת הדירות בולט דווקא בקרב הזוגות הצעירים שם נרשמה ירידה של 27% בהשוואה לחודש אוגוסט וירידה של 9% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. מעבר לחגי תשרי, ניתן להסביר ירידה זו בחשש של ירידות מחירים בעקבות הצהרות הממשלה ותחילת שיווק במסגרת מחיר למשתכן, מה שעשוי להצביע על אמון מחודש בצעדי הממשלה, אך אישוש של הערכות אלה יתאפשר רק בעוד מספר חודשים. הירידה ברכישות הזוגות הצעירים הקיפה את כל האזורים, ובלטה במיוחד באזור נתניה ירידה של 42%, ואזור רחובות - 33%.

 

במקביל, נרשמה ירידה חדה, בשיעור של 27% בהיקף הרכישות מצד משפרי הדיור בחודש ספטמבר ובסך הכל מדובר בירידה מצטברת בשיעור של 30% בחודשים יולי-אוגוסט, בהשוואה לרמות השיא שנרשמו על ידי פלח זה בחודש יוני. את ירידה זו כורכים באוצר בירידה בפעילות המשקיעים.

 

בבחינת הרכישות שבוצעו על ידי משקיעים נמצא, כי הגידול במשקלם מתרכז בשני אזורים: נתניה ובאר-שבע. באזור נתניה הגידול במשקל המשקיעים גדל ב-9% ועמוד על פלח של כ-26%, אך ירידה חריגה זו מיוחסת במידה רבה לפרויקט רחב היקף המשווק באחד הישובים באזור.

 

 

באזור באר שבע, הגידול במשקל המשקיעים עמד על 6% ומשקלם מסך הרכישות הגיע ל-22%. יחד עם זאת, במונחים כמותיים, על רקע רמות השפל ברכישות המשקיעים מאז הכבדת המיסוי עליהם, מדובר בתוספת רכישות של 40 דירות בלבד, רובם מאזור ת"א וירושלים. עוד ציינו באוצר, כי השכר החציוני למשק בית שרכש דירה להשקעה באזור באר שבע בחודש ספטמבר עמד על 21.6 אלף שקל, נמוך ב-15% מרמת השכר של המשקיעים באזור זה בחודש יוני, טרם הכבדת המיסוי. במקביל, מחיר הדירה שרכשו היה נמוך גם כן ב-15%.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x