$
חדשות נדל

המועצה הארצית אישרה להרוס כפר בדואי בנגב לטובת הקמת היישוב חירן

היישוב החדש מיועד לאוכלוסייה דתית לאומית ויוקם במקום שבו עומד כיום הכפר הבדואי אום אל-חיראן בו חיים כיום כ-500 תושבים. מרכז עדאלה: "החלטת ועדת הערר משתלבת עם מדיניות נישול האוכלוסייה הבדואית בנגב מאדמותיה והריסת כפריה"

שי פאוזנר 17:0727.09.12

המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה את תוכנית המתאר להקמת היישוב החדש חירן, בצפון הנגב, המיועד לאוכלוסייה דתית לאומית. הישוב יוקם לאחר הריסת בתי הכפר הבדואי אום אל-חיראן בו חיים כיום כ-500 בני אדם.

 

אישור התוכנית התקבל לאחר דחייה סופית של ערר שהגישו מרכז עדאלה ועמותת "במקום" לוועדת העררים של המועצה הארצית.

 

בדואים בנגב (ארכיון) בדואים בנגב (ארכיון) צילום: מאיר אזולאי

 

מדובר במאבק משפטי ארוך נגד אישור תוכנית המתאר. למרות שתושבי אום אל-חיראן הגיעו למקום בשנות החמישים בהוראת המושל הצבאי הישראלי לאחר שנעקרו מאדמותיהם באזור קיבוץ שובל, ועל אף שבמשך עשרות שנים ניסו בני הכפר ללא הצלחה לקבל אישורי בנייה להקמת בתיהם במקום כחוק, כעת עומדים להרוס את בתיהם ולהקים במקומם בתים המיועדים לאוכלוסייה יהודית בלבד.

 

היוזמה להקמת היישוב היא של התנועה האידיאולוגית "אור". ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ובנייה דחתה פה אחד את הערר שהגישו עדאלה ו"במקום" בשמם של תושבי הכפר אום אל-חיראן נגד החלטת הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בבאר שבע לאשר את תוכנית המתאר (מס' 15/ 02/ 107) להקמת היישוב היהודי חירן על אדמות הכפר אום אל-חיראן. לשם כך מבקשת התוכנית להרוס את כל הבתים ביישוב ולעקור את תושביו.

 

בהחלטה הפנו חברי הוועדה להחלטת הולנת"ע במסגרת תוכנית מטרופולין באר שבע, שקבעה כי "היישוב חורה מספק את הפתרון היישובי הייעודי לבני שבט אבו אל-קיעאן ...", וכן כי היישוב חירן אינו ייעודי לאוכלוסייה הבדואית. עוד הבהירו חברי ועדת הערר כי בהזדמנויות השונות שבהן הבהירו נציגי המדינה כי היישוב חירן מיועד לאוכלוסייה היהודית, הם התכוונו ליישוב לכלל האוכלוסייה, שהיהודים מהווים בה רוב.

 

חברי ועדת הערר העלו כי בפני תושבי אום אל-חיראן שלוש אפשרויות: לעבור ליישוב חורה, לקנות מגרשים ביישוב חירן, או לנסות להגיע להסכמה עם המינהל בדבר קידום תוכנית מפורטת עבורם בחלק מתארי בתוכנית המוצעת.

 

בעקבות ההחלטה אמרה עו"ד סוהאד בשארה ממרכז עדאלה: "החלטת ועדת הערר משתלבת עם מדיניות נישול האוכלוסייה הבדואית בנגב מאדמותיה והריסת כפריה כדי לרכזה בשטח קטן ולתכליות בלתי ראויות. במקרה דנן, בני שבט אבו אל-קיעאן גורשו בשנת 1948 מאדמותיהם, שהועברו לשימוש אוכלוסייה יהודית, וכיום הם מגורשים שוב כדי לפנות את השטח לשימוש אוכלוסייה יהודית. ההחלטה קובעת כי אין לתושבי אום אל-חיראן כל זכויות בכפר שאליו הועברו על ידי המדינה בשנת 1956, וכי המדינה יכולה להעביר אותם בנקל לכל מקום אחר ללא כל הצדקה תכנונית או אחרת. ההחלטה משעה את תחולת המשפט החוקתי, ומשעה את הזכויות החוקתיות של תושבי אום אל-חיראן למען מדיניות הריכוז ולמענה בלבד. ההחלטה תביא ליישומה ולהשרשתה של מדיניות ההפרדה במגורים באזור אום אל-חיראן, ובכך היא פועלת כזרוע מבצעת של מדיניות מפלה המושתתת על עקרונות ההפרדה על בסיס לאום ודת ועל שלילה מוחלטת של זכויות תושבי אום אלחיראן לכבוד, לקניין ולשוויון".

 

ככל הידוע הכפר אום אל-חיראן הוקם בסביב שנת 1956, בתקופת הממשל הצבאי הישראלי, כאשר בני השבט התבקשו, בצווים מטעם המושל הצבאי, לעבור ממקום מגוריהם אז, ואדי זובאלה (כיום אדמות בשליטת קיבוץ שובל), אל מקום מגוריהם הנוכחי. מאז מתגוררים בני השבט באותו מקום, בכפר אום אל-חיראן. כאמור, בשנת 2004, הגישה מדינת ישראל 27 תביעות לפינוי וסילוק נגד כלל תושבי הכפר, המונים כ-1,500 נפש. עדאלה מייצג את התושבים בתביעות אלה, שעודן תלויות ועומדות בפני בית משפט השלום בבאר שבע, וטרם ניתן בהן כל פסק דין.

 

מתנועת אור נמסר בתגובה: ״הישוב חירן שבצפון הנגב תוכנן ואושר כבר בשנת 1996 בעוד התושבים הבדואים שבמקום התפשטו באופן לא חוקי לשטח היישוב שתוכנן.

תנועת אור, בשיתוף עם גורמים נוספים, מסייעת לתושבים לעבור ליישוב חורה, ונכון להיום כמחצית מן האוכלוסייה הבדואית במקום חתומה כבר על הסכמים מול המדינה ויש להם פתרונות בחורה. רק חלק קטן מהמתיישבים הם במקור מהמקום ורק הם יצטרכו להתפנות לאחר שביצעו פלישה לא חוקית. ביישוב יש גרעין דתי אך גם גרעין של בני היישוב מיתר החילוני עומדים כיום במצב של חוסר פתרונות דיור״.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x