$
חדשות נדל

למנוע את העוקץ הבא ברישומי בעלות

תקנות המקרקעין החדשות מנסות למנוע מנוכלים לזייף רישומי בעלות. הטרחה הנוספת היא זו שעשויה להציל את כספכם ולהגן על הנכס שרכשתם

שמואל שוב 08:3826.07.12

כשאנו רוכשים מכונית, טלוויזיה ואף טלפון סלולרי, אנו משווים מחירים, מחפשים ביקורות והמלצות, ואף בוחנים אותם בחנות לפני הקנייה. הכל כדי לא לקנות חתול בשק.

 

והנה בעסקאות רכישת דירה, רבים לא עושים את המינימום הנדרש ומגלים שהם איבדו את ממונם וגם נותרו ללא קורת גג.
בשנים האחרונות אנו עדים להתגברות מקרי עסקאות זיוף ומרמה במקרקעין ללא ידיעת בעלי הזכויות האמיתיים של הנכס.

 

הבדיקה הראשונית הנעשית על ידי עורך דין בטרם תצא עסקת מכר לפועל, מיועדת לוודא שהמוכר הוא הבעלים החוקי והרשום של הנכס או בעל הרשאה חוקית לכך. עם זאת, לעתים מתגלה בדיעבד שמסמכי הרישום זויפו, והבעלים הרשום אינו הבעלים החוקי. כדי למנוע מקרים אלו נכנסו השנה לתוקף תקנות המקרקעין (ניהול ורישום) התשע"ב 2011 (להלן: "התקנות").

 

התקנות מהוות מסגרת שתפקידה להסדיר את הרישום של עסקאות ובקשות במקרקעין. הן מטילות חובה נוספת של הוכחת בעלות על מקרי מכירת נדל"ן שמועדים לפורענות, באמצעות דרישות להמצאת מסמכים נוספים וחתימה על בקשות נוספות.

 

יש הטוענים שבצד הבירוקרטיה והנטל על עורכי הדין יש תועלת בהוספת מסמכים ובקשות המוכיחים את כנות הבקשות לרישום המקרקעין. אחרים יטענו שהוספת מסמך או בקשה לא תעצור אף זייפן כיוון שהם ניתנים לזיוף ככל מסמך אחר. כמו כן, הוספה דרישה המוטלת על עורך הדין לצייד את השליח שנשלח להגיש תיק לביצוע פעולה במקרקעין במכתב המסמיך אותו להגיש את התיק, כשהשליח מחויב להשאיר בתיק את צילום תעודת הזהות שלו. בכל מקרה, גם המקטרגים וגם המסנגרים ממהרים לקבוע עמדה, אך ברור שרק מבחן הזמן יוכיח את יעילותן של התקנות החדשות. יש לזכור כי מעמד הבעלים החדש שיקנה מהזייפן ייקבע לפי התקדמות הרישום בפועל, לאחר שהקונה תם הלב כבר נרשם כבעלים על ידי סעיף 10 לחוק המקרקעין התשכ"ט 1969 המעניק הגנה לרוכשים עתידיים ותמימים כאשר הם עומדים בתנאי הסעיף במסגרת "תקנת השוק".

 

לפי סעיף זה אם נתקלתם במקרה של זיוף ומרמה ורכשתם נכס ממי שנחזה כבעלים החוקי של הנכס דעו כי אם מדובר במקרקעין מוסדרים שנרכשו בתמורה, בתום לב ותוך הסתמכות על הרישומים, תישארו כבעלים. במילים אחרות, אם נפלתם קורבן לעוקץ, נדרשים שלושה תנאים כדי שתישארו בעלי הנכס: על הקרקע להיות רשומה בטאבו, היא נקנתה בתמורה ובתום לב. כלומר, גם אם הרישום בטאבו לא היה נכון בזמן שבדקתם אותו, תוכרו כבעלי הנכס. כל עוד הרישום לא בוצע אינכם בטוחים אף אם נרשמה לזכותכם הערת אזהרה. ואם אתם הבעלים הרשומים, חשוב שתהיו ערניים. אם חלילה ניסו לשנות הרישומים תוך זיוף וגיליתם זאת במועד - תוכל להציל את רכושכם.

 

הכותב הוא עו"ד, שותף מנהל משרד שוב ושות'

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x