$
נדל

עמק ססגון הועדף על פני שמונה חלופות ירוקות יותר

הוועדה לתכנון ולבנייה במחוז דרום התעקשה על הקמת פרויקט התיירות בעמק ססגון, אף שחברת הייעוץ אתוס המליצה על אלטרנטיבות ידידותיות יותר לסביבה. משרד הפנים: בשמונה החלופות האחרות לא היו תוכניות לבניית מלונות

מאבק הארגונים הירוקים בהחלטות ועדות התכנון והבנייה הצליח לעצור בשנה האחרונה מיזמי בנייה באזורים רגישים, כמו חוף הים פלמחים וחוף בצת. לא כך במקרה של תוכנית התיירות המתוכננת בעמק ססגון הסמוך לפארק תמנע בדרום, שאותה מקדם היזם יואב איגרא, בעלי מלון הרודס באילת. למרות התנגדות מצד הגופים הירוקים, המשרד להגנת הסביבה ותושבי האזור, הצביעה ביום שני הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה במחוז דרום ברוב קולות בעד הקמת הפרויקט במיקומו המקורי. עם זאת, הוועדה המחוזית, המורכבת מנציגי משרדי הממשלה לצד נציגי הרשויות המקומיות שבמחוז, החליטה לצמצם את שטח הפרויקט מ־300 ל־100 דונם.

 

הצבעת הוועדה המחוזית בעד הקמת הפרויקט בעמק ססגון יותר ממפתיעה משום שאין קשר בינה לבין תוצאות בדיקה של אתרים חלופיים הסמוכים לעמק במטרה להסב נזק קטן ככל הניתן לסביבה. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בהמלצת בית המשפט לעניינים מינהליים בבאר שבע, שדן בעתירה של אדם טבע ודין נגד הפרויקט, הזמינה הוועדה המחוזית תסקיר מחברת הייעוץ והתכנון אתוס. לאחר שנבחנו תשע חלופות לצד האתר המקורי, קובע התסקיר בצורה חד־משמעית כי בנייה באתר המקורי בעמק ססגון מהווה פגיעה חמורה ביותר בהיבטי הנוף. למעשה, מבין החלופות שנבחנו על ידי אתוס, עמק ססגון נבחר במקום השני מבחינת רמת הנזק הסביבתי. מדובר בתזכיר שני המוגש לוועדה לאחר שכבר ב־2009 הגישה החברה להגנת הטבע תסקיר שמסקנותיו דומות מאוד למסקנות אתוס. תזכיר זה נדחה על ידי הוועדה.

 

החלופה המועדפת על פי התסקיר של אתוס נקראת המבואה הדרומית, וממוקמת דרומית לעמק ססגון. החלופה מאפשרת לשמור על נגישות הגבוהה לתיירים המגיעים לפרויקט והיא מרוחקת מאזורים הפגיעים לרעידות אדימה. מנגד, החלופה אינה פוגעת בערכי הטבע והיא מרוחקת מאתרי עתיקות וקידוחי שתייה. חלופה זו גם נמצאת בסמוך לתשתיות קיימות ומוקדי פיתוח קיימים ומתוכננים בעתיד.

 

פארק תמנע פארק תמנע

 

גלעד ארדן: "למה צריך 100 דונם עבור מלון?"

 

פרויקט התיירות בעמק ססגון נמצא בלב דיון ציבורי סוער זה שנים רבות. בתוכנית המקורית שאושרה ב־2006 תוכנן פרויקט התיירות להשתרע על שטח של כ־300 דונם ועליו זכויות בנייה לכ־400 חדרי מלון, שני פארקי אטרקציות ושטחי הסעדה. שנה לאחר מכן, החליטו תושבי האזור לצאת למאבק נגד הפרויקט, שאליו התגייסו גם גופי איכות סביבה כמו החברה להגנת הטבע ואדם טבע ודין. בשנת 2008 עתרה אגודת אדם טבע ודין לבית משפט לעניינים מינהליים בבאר שבע בעקבות פגמים שמצאה בתוכנית. בית המשפט קיבל את טענות האגודה והחליט להחזיר את תוכניות הפרויקט לדיון חוזר וכי על הוועדה להזמין תסקיר סביבתי שיבחן חלופות למזעור הנזק הסביבתי.

 

בחברה להגנת הטבע הביעו מורת רוח מתוצאות הצבעת הוועדה. "הדו"ח האובייקטיבי שהוגש לוועדה המחוזית המליץ באופן חד־משמעי על המבואה הדרומית וקבע כי בנייה בעמק היא בגדר טעות", אמרו בארגון. "למרות זאת חברי הוועדה החליטו לאשר את הפרויקט במיקום המקורי".

 

המשרד להגנת הסביבה הצביע על האבסורד בהתנהלות הוועדה המחוזית. "חברי הוועדה למעשה אמרו באופן הצבעתם שהדו"ח של אתוס לא רלבנטי", אמר השר להגנת הסביבה גלעד ארדן. "ניתן היה לצמצם את השטחים בהרבה. לא ברור מדוע צריך לאשר תוכנית בשטח 100 דונם באזור כל כך רגיש, כאשר מלון גדול מאוד כמו אורכידאה באילת משתרע על פני 25 דונם".

 

במשרד להגנת הסביבה ובחברה להגנת הטבע מסרו כי ימשיכו לפעול נגד התוכנית במיקום המקורי ואם יהיה צורך יפנו לערכאות משפטיות.

 

משרד הפנים: "פעלנו לצמצום שטחים בנויים"

 

יזם הפרויקט יואב איגרא בירך על ההחלטה. "אנחנו מבטיחים שנעשה את הפרויקט הכי אקולוגי ומשמעותי מבחינה תיירותית שהמדינה ראתה. אנחנו עדיין בודקים את משמעות ההחלטה, אבל בסך הכול אנחנו מאד מרוצים".

 

יו"ר הוועדה המחוזית אבי הלר סירב להתייחס להחלטת הוועדה שבראשה הוא עומד. ממשרד הפנים נמסר כי "בתסקיר חברת אתוס הוצעו אופציות שאינן ניתנות למימוש תכנוני, שכן באתרים המוצעים אין תוכנית לבניית מלונות ולכן הם אינם רלבנטים. הוועדה פעלה להציע חלופות בנות־מימוש בתחום התוכנית המקורית וזאת תוך צמצום שטחים בנויים ושירותים נלווים". הסבר משרד הפנים. מפתיע לאור זה שמטרת התסקיר הסביבתי היתה מלכתחילה לבחון מיקומים חלופיים שאם יימצאו מתאימים יידרש היזם להכין תוכנית חדשה בתחומם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x