$
נדל

הכנסה סולרית: למה לא מנצלים את השמש בארץ?

הקמת מתקנים לייצור חשמל סולרי על גגות מבני ציבור יכולה לייצר הכנסה נוספת של מיליוני שקלים בכל שנה. שוק הנדל"ן הסולרי באירופה כבר ותיק, אבל בארץ הוא רק מתחיל להתעורר

אורי חודי 10:4807.07.09

עסקים רבים ברחבי הארץ מנסים כיום למצוא דרכים יצירתיות להגדלת תזרים המזומנים. לקראת הקיץ בדק "כלכליסט" כיצד יכולים גופים בישראל לנצל את הדבר הכמעט יחיד בארץ שיש ממנו הרבה וחינם: השמש.

 

"התקנה של מתקנים לייצור חשמל סולרי על גגות מבנים יכולה לייצר לגופים הכנסה נוספת של מיליוני שקלים מדי שנה", אומר קובי דינר, מנכ"ל חברת סאנדיי לאנרגיה סולרית. "גג בשטח של כ־1,000 מ"ר יכול לייצר רווחים של 150 אלף שקל בשנה כתוצאה ממכירת עודפי חשמל". דינר מציין לדוגמה כי גגו של קניון שבעת הכוכבים יכול לייצר הכנסות של כ־2 מיליון שקל בשנה, ואילו גג של קניון בגודל ממוצע, דוגמת קניון רמת אביב, ששטח הגג שלו משתרע על פני עשרה דונם, יכול לייצר הכנסות בשווי של יותר מ־2 מיליון שקל בכל שנה באמצעות התקנת מתקנים פוטו־וולטאיים.

 

 

ארנולד שוורצנגר, מושל קליפורניה, בסיור בפרויקט חשמל סולרי בלוס אנג'לס ארנולד שוורצנגר, מושל קליפורניה, בסיור בפרויקט חשמל סולרי בלוס אנג'לס צילום: איי אף פי

 

תחנת כוח קטנה

 

בתקופה הקרובה עתיד להיפרץ מחסום נוסף בתחום זה, שיהפוך את גגות המבנים, הציבוריים וגם הפרטיים, לנכס נדל"ני מניב. מדובר בהסדרת המימון הבנקאי לפרויקטים מסוג זה, שכיום חסר את מנגנון השעבוד. ברגע שנושא זה יוסדר יוכל כל בניין מגורים להיהפך לתחנת כוח קטנה ויוכל, למשל, לממן את תשלום ועד הבית משטחים שעד כה לא נוצלו מעולם על גג הבניין. בתחילת השבוע גיבשה חברת החשמל מתווה שיאפשר לצרכנים המקימים מתקנים פוטו־וולטאיים קטנים בלבד לשעבד את החשמל שהם מייצרים לטובת גורם מממן.

 

בעקבות מכירת עודפי החשמל עשוי להיווצר עוד פתח עבור יזמים, שעשוי להקטין את תלותם באשראי הבנקאי. "ללא השקעה מצדן יכולות חברות להעלות את שוויים של הנכסים שברשותן ולשפר את יכולת ההחזר ותזרים המזומנים שלהן באופן מהותי", אומר דינר. "השתכללות השוק הסולרי מובילה לניצול שטחים מתים שעומדים לרשותן, ולנצלם כמקור הכנסה".

 

מערכת סולרית על גג בהמבורג מערכת סולרית על גג בהמבורג צילום: בלומברג

 

חוק האנרגיה הסולרית, שנכנס לתוקפו ב־2008 ושבמסגרתו חויבה המדינה באמצעות חברת החשמל לרכוש את עודפי החשמל המיוצרים באמצעות אנרגיה סולרית, סייע להגברת אטרקטיביות הטרנד הירוק בקרב היזמים. לפי החוק, חברת החשמל מחויבת לרכוש את החשמל הסולרי במחירים הגבוהים עד פי שלושה ממחירי המחירון הנהוגים לצרכן במדינת ישראל. בעקבות החוק, חברות עסקיות המספקות את המתקנים הפוטו־וולטאיים, שזיהו את הפוטנציאל הרווחי הטמון בהפקת חשמל ממקורות סולריים, מבטיחות כיום מימון מלא להקמת התשתית הנחוצה לייצור חשמל על גגות מבנים המשמשים בדרך כלל למסחר. כך אפשר להשביח את ערך הנכס ולהגדיל את התשואה שהוא מניב.

 

40 חברות

 

נכון להיום יש שני נתיבים אפשריים ליזם להשביח את הגג. הדרך הראשונה היא באמצעות שכירות, כאשר מימון הרכבת המערכת נעשה על ידי החברה ובעל הנכס מקבל תקבולים מהיקף ההכנסות. הדרך השנייה היא מיזם משותף של היזם וחברת האנרגיה הסולרית - שותפות שבמסגרתה שני הצדדים מקימים את המערכת יחד ומתחלקים בהכנסות לפי חלקם היחסי בהשקעה. היום כבר פועלות בארץ לא פחות מכ־40 חברות בתחום זה, שמחפשות את הגגות הגדולים והפנויים.

 

"הפוטנציאל בישראל רק בתחילתו, והחסם העיקרי שמנע עד כה התקנות עומד לפני פתרון בעתיד הקרוב, אז תפרסם רשות החשמל הסדר שיאפשר לבנקים לממן את הקמת המתקנים ולהסתפק בתזרים הייצור כבטוחה", אומר עו"ד איתן פרנס, יו"ר איגוד חברות אנרגיה מתחדשת, המרכז את פעילותן של עשרות חברות האנרגיה המתחדשת ופועל בשיתוף המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה.

 

פרנס מזכיר כי שוק הנדל"ן הסולרי מתעורר בישראל רק עכשיו, אולם באירופה זהו שוק ערני וותיק שסביבו צמח סקטור של נותני שירותים: אדריכלים, עורכי דין, יועצים כלכליים וטכניים וגופי מימון מתמחים. "המהפכה הסולרית בישראל הושקה אמנם באחת התקופות הקשות לכלכלה העולמית, אך הבנקים וגופי המימון בארץ שרדו את גל המיתון ומוכנים לספק מימון למתקנים סולריים. רשות החשמל יכולה לפתוח שוק של מיליארדי שקלים, שיעמדו בשנים הקרובות לשימוש היזמים ובעלי הנכסים שיתקינו מתקנים סולריים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x