$
נדל

מנחם עינן: "אין הזדמנויות בשוק הישראלי"

נשיא קבוצה עזריאלי אמר בכנס כי הוא לא מבין מדוע חברות שהאג"ח שלהן נסחר ב-30% לא מממשות נכסים במחירים נמוכים וקונות את האג"חים של עצמן, וטען שאם ההון האישי של הטייקונים היה על הפרק, הם כבר היו מצילים את עצמם

גלי ברגר 15:3009.12.08

"המשבר בו נמצאות רוב החברות בתחום הנדל"ן נובע מהשקעות בלתי אחראיות במזרח אירופה, השקעות ספקולטיביות ברוסיה ואם תרצו אפילו ריצה אחרי מימונים ומינופים מבלי להסתכל לאיפה התמונה הזו תביא אותם בהמשך", כך אמר היום (ג') מנחם עינן, נשיא קבוצת עזריאלי בפורום שוק החוב שערכה חברת מדרוג ושהתקיים במלון קראון פלזה סיטי סנטר שבמגדל המרובע של עזריאלי.

 

"היום כולם מספרים שיש הזדמנויות בשוק, עוד מעט יתחילו לשים שלטים על נכסים 'עזריאלי קנו אותי'", התלוצץ עינן,  "אני רוצה להפתיע אתכם: אין הזדמנויות בשוק הישראלי. אני מעיד על עצמנו כקבוצה שמצב הנזילות שלה טוב מאוד. בשיחות שלנו עם הבנקים הם אומרים בואו קחו מימון ואנחנו אומרים לא, תודה". 

 

מנחם עינן מנחם עינן צילום: עמית שעל

"הבניין שאתם יושבים בו עלה 50 מיליון דולר ובנינו אותו מהון עצמי. רמת המינוף שלנו עומדת על כ-30%. אבל במחירי הכסף היום ובמחירים שבמבקשים בעלי הנכסים זה יהיה לא אחראי. רוצים למכור לנו נכסים בתשואה של 7% במצב של כניסה למיתון שבו מצבם של חלק מהעסקים יורע בזמן הקרוב כל מי שהוא אחראי לא עושה עסקים. כשם שלא לקחנו סיכון בעבר גם בשוק ההזדמנויות היום צריך לחשוב פעמיים לפני שנכנסים לעסקות".

 

עינן כמובן לא נוקב בשמות ודוגמאות, אך קשה שלא לשער שהוא מתכוון ללב לבייב ולאפריקה ישראל, עימה נוהל, ויש אף אומרים עדיין מנוהל, משא ומתן למכירת קניון רמת אביב. "קשה לי להבין למה חברות שיש להן תשואות של אג"חים 30% לא מוכרות נכסים בתשואה נמוכה יותר, קונות את האג"חים של עצמן ובעצם עושות את עסקת חייהם".

 

עינן, אלוף במילואים המדבר בטון תקיף מאוד, מוצא לכך שתי סיבות: האחת היא שאף אחד לא רוצה בחברה בה כולם מכירים את כולם להצטייר כזה שמכר בזול, והשנייה "יש תחושה שכוח עליון יוציא אותם מהברוך הזה ברגע של אמת", עינן לא מתכוון לאלוהים, אלא דווקא לממשלה: "יש פה סיכון גדול מדי למשק אם מישהי מהחברות האלה תיפול. הבעיה היא שההון האישי של האנשים האלה אינו עומד למבחן. אם זה היה מגיע לרמה של הון אישי, אנשים היו מביאים כסף מהבית על מנת להגן עליהם. חברות ציבוריות פחות מוגנות".

 

האופטימיות לגבי המשך המשבר בישראל לא ניכרת בדבריו של עינן, למרות שהוא סבור שלו ישראל הייתה על אי בודד, היא הייתה שורדת טוב יותר: "קשה לי לחזות ולנבא מה יהיה גודל המיתון. חלק גדול מהחברות הגדולות צריכות למחזר חוב ב-2009 ולא חשוב כרגע אם זה 12 מיליארד או 16 מיליארד, אני בספק אם חלק מהחברות הישראליות יוכלו לעמוד בזה. אנחנו נראה חברות שתצאנה מהשוק".

 

חברה אחת שעינן מוכן לנקוב בשמה היא אחת השוכרות הגדולות שלו בבנייני עזריאלי: "יש לנו פה שכן - חברת אי.די.בי שיכולה לשמש דוגמה. הם נכנסו למשבר עם קופת מזומנים שאין לאף אחד מתוך יכולת והסתכלות קדימה. הם לא חוששים למכור נכסים, כי הם מבינים שהמשחק בתקופה הזו הוא על מזומנים והם ישרדו את המשבר טוב יותר מכל אחד. הם כבר מנהלים אותו יותר טוב".

 

נקודה נוספת שעינן לא יכול היה להתעלם ממנה היא הממשל: "יש לנו מחלה במדינה הזאת – הממשל במדינת ישראל. הרבה מאוד חולאים יש בחברה שלנו בעקבות מבנה השלטון. כולם רוצים לעשות הכל מהיר בלי להסתכל לטווח ארוך. בשעת משבר הנושא הזה חמור שבעתיים. אנחנו הולכים לבחירות, ספק אם הן היו מחוייבות, מערכת כזו אינה יכולה לקבל החלטות וכולנו צריכים להסתכל בכל ניתוח עתידי מה צפוי לנו ממרץ-אפריל 2009".

 

העצות של מנחם עינם לניהול בזמן משבר:

 

1. נזילות היא שם המשחק: צמצום בהוצאות, לאו דווקא הוצאות שכר. להשאיר כאלה שמביאות לירידה בהפסדים או יוצרות הכנסות חדשות. תוכניות שלא משרתות את שני היעדים האלה יש לדחות למועד אחר.

2. המשבר הוא הזדמנות לטפל מחדש במבנה הארגוני ולהפטר מכפילויות שנוצרו עם הזמן.

3. פיטורי עובדים: אסור להגיע לפיטורי עובדים דרך ההסתכלות על חיסכון זמני, לפטר כאשר אין ברירה.

4. להיזהר מתוכניות ארוכות טווח: לעבוד לפי תוכניות של שלושה חודשים, ורק אם המצב ישתפר לעבור לתוכנית שנתית.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x