סגור
יו"ר ועדת הערר לתכנון ובנייה ירושלים עו"ד שרית אריאלי בן שמחון על רקע שריגים ליאון
יו"ר ועדת הערר לתכנון ובנייה ירושלים עו"ד שרית אריאלי בן שמחון על רקע שריגים ליאון ( צילום: רותם כץ אסף צ. הויקיפדיה העברית)
מרכז הנדל"ן

ועדת הערר ביטלה היתר להקמת תיכון שניתן ללא תכנון או התנגדויות: "נדרשת שקיפות"

מרכז הנדל"ן: הוועדה המקומית מטה יהודה אישרה היתר להקמת תיכון אזורי בשריגים–לי און לפי תוכנית המתאר מ-1979, ללא תכנון מפורט או הליך התנגדויות. ועדת הערר המחוזית ירושלים ביטלה ההחלטה וחייבה קידום תוכנית מפורטת. במטה יהודה הגיבו: "היתרים ניתנים מכוח התכנון הקיים, ההחלטה שנויה במחלוקת" 

ועדת הערר המחוזית במחוז ירושלים קיבלה לאחרונה ערר שהגיש ועד היישוב הקהילתי שריגים-לי און, הסמוך לבית שמש, נגד הוועדה המקומית מטה יהודה, וקבעה כי יש לבטל את היתר הבנייה שניתן לבניית בית ספר ביישוב. ההיתר, כך נקבע, ניתן מכוח תוכנית המתאר של המועצה וללא אישור תוכנית מפורטת כנדרש.
ההחלטה, שהתקבלה בראשות עו"ד שרית אריאלי בן שמחון, ניתנה על רקע מחלוקת רבת שנים בין הוועדה המקומית מטה יהודה לוועדה המחוזית בירושלים, בשאלת הסמכות להנפיק היתרים מכוח תוכנית מי/200 – תוכנית מתאר מקומית, אשר חלקים ממנה יורדים לפרטים האופייניים לתוכניות מפורטות.
"בעוד שהוועדה המקומית לתכנון ובנייה פעלה במהלך השנים מאז אישורה של התוכנית להוצאת היתרי בנייה מכוחה, הרי שהוועדה המחוזית הנחתה את הוועדה המקומית לחדול מלעשות כן", נכתב בהחלטה. ועדת הערר הזכירה גם מכתב שנשלח לפני שלוש שנים על ידי מי שכיהנה אז כמתכננת המחוז, שירה תלמי בבאי – כיום יושבת ראש הוועדה המחוזית – ובו "הביעה את מורת רוחה מהתנהלות הוועדה המקומית הפועלת להוצאת היתרי בניה מכח תכנית מי/200".

"נודע לנו על ההחלטה להקים בית ספר במקרה"

הערר הוגש בעקבות החלטה להקים ביישוב בית ספר אזורי הכולל 18 כיתות לימוד לתיכון ולחטיבת ביניים, על מגרש של 10 דונם מתוך מתחם כולל של כ-50 דונם שיועד למבני ציבור. הבקשה הראשונה אושרה בפברואר 2023, וההיתר שניתן אז בוטל. במרץ 2024 אושרה בקשה מתוקנת, אך גם היא לא לוותה בפרסום להתנגדויות ואושרה כתואמת תוכנית מתאר.
לטענת ועד היישוב, על כוונת המועצה לבניית בית הספר נודע רק במקרה, בזכות אחד מתושבי היישוב שעקב אחר הפרסומים באתר המועצה. הוועד טען כי הוועדה המקומית אינה מוסמכת להנפיק היתר מכוח תוכנית המתאר, אשר דורשת בתוכה הכנת תוכנית מפורטת באישור הוועדה המחוזית – תוכנית שמעולם לא הוכנה או הוגשה.
עוד טען הוועד לאי-סדרים בתהליך, בהם היעדר חתימה של הוועד המקומי, היעדר הסכמת שכנים גובלים, וכן אי-התייחסות לעומסי תנועה ולנגישות. הוועד הדגיש כי הקרקע משמשת כיום לצרכים ציבוריים שונים.
מנגד טענה הוועדה המקומית כי תוכנית מי/200 כוללת הוראות מפורטות דיה, מה שמאפשר לה להוציא היתרים בהתאם, כפי שנעשה לאורך שנים. בנוסף, נטען כי תוכנית יג/113 מייעדת את הקרקע למבנים ציבוריים.

הכלל שנקבע בפסיקת העליון

תוכנית מי/200 קיבלה תוקף בנובמבר 1979 ותחולתה על כ-550 אלף דונם במועצה האזורית מטה יהודה. ועדת הערר ציינה כי חלקים בתוכנית דורשים אישור תוכנית מפורטת כתנאי למתן היתר, וציינה את פרק כ"ב העוסק בכך.
הוועדה קבעה כי לשון התוכנית "אינה משתמעת לשני פנים", וכי "תוגש תוכנית מפורטת מכוחה של תוכנית זו והוועדה המקומית תהיה רשאית להוציא היתר בניה רק לפי תוכנית מפורטת מאושרת כחוק". עוד נכתב כי "מעצם טיבה של תוכנית זו כתוכנית כוללת למטה יהודה, לא ראה מוסד התכנון בעת אישורה כי די בהוראות אלו להוצאת היתרי בנייה מכוחה של תכנית זו...".
יחד עם זאת, ציינה הוועדה כי לשון התוכנית כוללת חריגים, בהתאם לפסיקת בג"ץ בעניין "אדם טבע ודין", שלפיה ייתכנו מצבים בהם הוראות תוכנית המתאר הן מפורטות דיה כך שאין צורך בתוכנית נוספת.

"תכנון כולל יביא לניצול מיטבי ונכון של הקרקע הציבורית"

בהחלטתה בחנה הוועדה האם הקמת בית הספר עומדת באותם חריגים, ומצאה כי לא. נקבע כי גם הפרק העוסק במוסדות מחייב תוכנית מפורטת. טענת הוועדה המקומית באשר לתוכנית יג/113 נדחתה גם היא.
בסיכום פסקה ועדת הערר כי על הוועדה המקומית להכין תוכנית מפורטת חדשה: "נוכח כל האמור והמפורט לעיל, ועדת הערר הגיעה לכלל מסקנה כי תכנון ביה"ס בחטיבת הקרקע הרלבנטית בישוב שריגים נדרשת לבחינה של תכנון כולל לחטיבת מקרקעין משמעותית שנועדה למבנה ציבור... תכנון כולל כאמור, יביא לניצול מיטבי ונכון של הקרקע הציבורית, ייעשה בהליך שקוף הכולל שיתוף ציבור... כאשר לתושבי הישוב שריגים תינתן הזכות להביע עמדתם ולהשמיע את קולם, כקבוע בדין באשר לשיתוף ציבור".
את העוררים ייצגה עו"ד תמר עיני ורדון, שבעבר עמדה בראש ועדת ערר במחוז תל אביב.

"המועצה פועלת להכנת תוכנית מפורטת"

בתגובה נמסר מהמועצה האזורית מטה יהודה: "המועצה סבורה כי החלטת ועדת הערר שנויה במחלוקת. לפי חוות הדעת המשפטית של המועצה, תוכניות מי/200 ו-תוכנית יג/113 חלות על השטח ומתוקפן ניתן להוציא היתרים. לצד זאת, ולמען הסר ספק, המועצה פעלה במקביל להכנת תכנית מפורטת חדשה לבית הספר, ולהבנתנו תכנית זו צפויה לעלות לדיון בוועדה הקרובה. בוועדה המחוזית הובטח כי היא תזכה למסלול מהיר.
"אנחנו מבקשים להרגיע את הציבור – ילדי מטה יהודה לא יישארו ללא המוסד החינוכי אזורי 'בית ספר דרור'. המועצה מחויבת למציאת פתרון מלא ומיידי, ותמשיך לפעול בנחישות למען התושבים והחינוך באזור ובפרט לילדי שריגים".