מרכז הנדל"ן
המגמה מתהפכת: מחוז הצפון הוא היחידי שבו חלה עלייה בביקוש לדירות בתחילת 2025
מרכז הנדל"ן: לאחר הפסקת האש בנובמבר 2024, נרשמה בינואר עלייה של 6.3% בביקוש לדירות בצפון, בעוד שבשאר המחוזות חלה ירידה ממוצעת של 14.44%. המגמה נמשכה גם בפברואר עם עלייה מזערית בצפון וירידה ארצית ממוצעת של 4.5%. מומחים מייחסים את ההתאוששות לשיפור במצב הביטחוני ולזיהוי פוטנציאל להתאוששות כלכלית מהירה באזור
הפסקת האש בצפון, שנכנסה לתוקף בסוף נובמבר 2024, מתחילה להשפיע על שוק הדיור באזור. לפי נתוני חברת BMBY, המספקת מערכות תוכנה לניהול מכירות נדל"ן, מחוז הצפון הוא היחיד שבו חלה עלייה בביקוש לדירות בחודש ינואר, בניגוד לירידות שנרשמו ביתר חלקי הארץ.
המדידה מבוססת על מספר הלידים – פניות לרכישת דירות המתקבלות דרך אמצעי תקשורת שונים או באופן ישיר במשרדי המכירות. על פי הנתונים, בחודש ינואר חלה במחוז הצפון עלייה של 6.3% במספר הלידים לעומת דצמבר. זאת בעוד שבשאר המחוזות נרשמה ירידה שנעה בין 12.9% ל-24.4%, עם ירידה ממוצעת של 14.44% בכלל הארץ. תל אביב רשמה את הצניחה המשמעותית ביותר, 24.4%, ואחריה מחוז ירושלים עם ירידה של 20.6%. מגמה זו קשורה בעיקר לעליית המע"מ שנכנסה לתוקף בינואר, מה שהוביל לזינוק חריג בעסקאות רכישה בחודש שקדם לכך, בניסיון להקדים את ההתייקרות.
בקרב הדירות במחוז הצפון נרשמה מגמה מעורבת – עלייה מתונה של 1.4% בביקוש לדירות חדשות לצד עלייה בולטת של 10% בביקוש לדירות מיד שנייה. חודש פברואר הראה יציבות באזור זה, עם עלייה מזערית של 0.11%, כאשר מחוז חיפה אף רשם עלייה בולטת יותר של 4.83%. במקביל, נמשכה הירידה בביקושים ביתר המחוזות, עם ירידה ארצית ממוצעת של 4.5%. ירידות נרשמו במחוזות המרכז (3.23%), תל אביב (6.4%), הדרום (8.11%) וירושלים (11.75%).
מארק זאבי, יו"ר חברת BMBY, מסביר כי הירידה שחלה בינואר ברוב אזורי הארץ קשורה לרמות ביקוש גבוהות במיוחד שנרשמו בחודש שקדם לכך. לדבריו, לקראת עליית המע"מ, התקצר משמעותית תהליך קבלת ההחלטות של הרוכשים, ועסקאות שבדרך כלל נסגרות תוך חודשים ספורים הושלמו בתוך ימים. עם זאת, הוא מציין כי נתון זה לבדו אינו מסביר את המגמה בצפון, שלדבריו נובעת בעיקר מסיומה של הלחימה באזור. עד סוף נובמבר נרשמה האטה משמעותית בפעילות, וחלק ממשרדי המכירות אף נסגרו זמנית. עם הפסקת האש, ניכרת התאוששות, והביקוש מתחזק. זאבי מעריך כי מגמה זו תימשך וכי המחוז הצפוני צפוי לחוות ב-2025 ביקוש דומה לזה שנרשם בדרום ב-2024. לדבריו, משקיעים מזהים פוטנציאל להתאוששות כלכלית מהירה, שתתבטא גם בעליית מחירי הדיור.
נתוני חברת BMBY, המבוססים על פעילות ב-1,812 פרויקטים חדשים ו-10,356 סוכני נדל"ן בשוק היד השנייה, מספקים תמונת מצב בזמן אמת על רמות הביקוש. החברה, המפתחת מערכות CRM ליזמים וקבלנים, מנתחת את כלל הפניות המתקבלות במשרדי המכירות, ובכך מספקת אינדיקציה יומיומית על מגמות השוק.
תום שקד, מבעלי חברת השיווק סלע שקד, מסביר כי הפסקת האש השפיעה באופן ישיר על חזרת הביקושים בצפון. לדבריו, אחרי חודשים של חוסר ודאות, תושבים שפונו מהאזור מתחילים לשוב, כשהם מחפשים לשדרג את תנאי המגורים שלהם. בנוסף, קיימת הגירה פנימית – תושבי קריית שמונה ומטולה שלא יכולים להרשות לעצמם רכישת דירה במרכז הארץ, מחפשים פתרונות בערי הצפון כמו עכו, קריית אתא וכרמיאל. מגמה זו, לדבריו, לא קשורה רק למחיר הנכס, אלא גם לרצון להישאר בסביבת המגורים הטבעית.
שקד מציין כי השיפור במצב הביטחוני מעלה את רמת הביטחון האישי של הרוכשים, ומחזיר גם את המשקיעים לזירה. לטענתו, מחירי הדירות בצפון עדיין נמוכים יחסית, אך השבחתם העתידית צפויה להיות גבוהה משמעותית בהשוואה לאזור המרכז, בעוד דרישות ההון ההתחלתי נמוכות יותר.
ליאת דנינו, משנה למנכ"לית חברת הנדל"ן אלמוגים, מסבירה כי במהלך החודשים הראשונים של הלחימה נרשמה עצירה כמעט מוחלטת בפעילות, כאשר מרבית העסקאות שהיו בשלבים מתקדמים הוקפאו. לדבריה, עם כניסת הפסקת האש לתוקף, השוק החל להתעורר מחדש, והתעניינות הרוכשים חזרה בהדרגה.
לדבריה, ניתן לזהות שלושה קהלים עיקריים שמובילים את חזרת הביקושים – תושבים שחוזרים ליישובים מהם פונו ומחפשים דירות חדשות או משודרגות, משפחות צעירות מאזור המרכז שמחפשות אלטרנטיבה במחירים נמוכים יותר, וכן משקיעים שמעריכים כי ההתאוששות הכלכלית של הצפון תוביל לעליות מחירים בטווח הבינוני-ארוך. יחד עם זאת, היא מציינת כי תהליך החזרה עדיין זהיר, וכי רוכשים רבים מבצעים בדיקות מקיפות יותר בנוגע לקרבת הנכס לגבול, לרמות המיגון ולתוכניות הפיתוח האזוריות.