סגור
העיתון הדיגיטלי
17.03.25
הישוב ה דרוזי מג'דל שמס ב רמת הגולן
הישוב הדרוזי מג'דל שמס ברמת הגולן (צילום: wikipedia)

בית המשפט דחה את הערר: אושרה תוכנית "ניו מג'דל" לבניית שכונה בשמורת הטבע הר קטע

העליון דחה את ערר רשות הטבע והגנים נגד הקמת שכונה בישוב מג'דל שמס, בשטח שמורת הטבע הר קטע. למרות התנגדות רט"ג, שהתעקשה על שמירת האתר הייחודי, הוחלט להמשיך בתוכנית. ראש מועצת מג'דל שמס: "מכיר את השטח כאת כף ידי - הוא לא תואם את תיאור רט"ג" 

בית המשפט העליון דחה היום (ג') ערר של רשות הטבע והגנים (רט"ג) נגד מימוש תוכנית "ניו מג'דל", לבניית שכונה חדשה בישוב הדרוזי מג'דל שמס על שטח שמורת הטבע הר קטע בדרום החרמון. רט"ג עררה לבית המשפט העליון על החלטת בית המשפט המחוזי בנצרת, מאוגוסט 2023, שקבע כי "אין בסיס להתערב בהחלטת יו"ר הוועדה המחוזית. ההחלטה מנומקת ומפורטת ותואמת את ההלכה הפסוקה לפיה רק במקום בו עומדת לדיון שאלה משפטית תכנונית או מחלוקת ציבורית משמעותית, על יו"ר הוועדה לשקול מתן זכות ערעור".
מתוך פסק הדין, עליו חתום ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית: "לאחר שעיינו בחומר שלפנינו ושמענו באריכות טיעוני הצדדים, התרשמנו כי ההליכים לאישור הרחבת מג'דל שמס לא התנהלו באופן מיטבי מבחינת ההצגה הסדורה של חלופות ההחלטה. עם זאת, במכלול, עיקרי העובדות היו בפני מקבלי ההחלטות, ואין די בפגמים שנפלו כדי להצדיק קבלת הערעור". בהמלצת בית המשפט החליטה רט"ג לחזור בה מהערעור, ומשכך, הוא נדחה.
התוכנית היא יוזמה של משרד הבינוי והשיכון, וחתומה עליה אדר' יעל סיון גייסט. זו משתרעת על שטח של 370 דונם, לאורך דרך 9898 וכביש 978. אתר התוכנית נבחר לאחר בחינת כ-7 חלופות אחרות, שהודחו מטעמים שונים. השכונה החדשה כוללת כ-700 יחידות דיור, ושטחי מסחר ותעסוקה, ואמורה להתחבר לישוב הקיים וכן ליישובים דרוזים סמוכים. התוכנית הופקדה ע"י הוועדה המחוזית צפון ב-2020, ואושרה ב-2022.
לטענת רט"ג, הר קטע בעל ייחודיות יוצאת דופן המחייבת הגנה על שלמותו, כולל שטחים סמוכים המהווים רצף של בתי גידול ומגוון מינים, בקנה מידה ארצי ואזורי. מדובר באתר הכולל שכבות סלע עתיקות מתקופות פרה-היסטוריות, המצויות בשלושה אזורים בארץ בלבד, תחום התוכנית הוא אחד מהם, והיחיד שאינו באזור מדברי. בנוסף, מצויים בתחום התוכנית מאובנים ימיים רבים ומגוונים שלהם ערך גיאולוגי ומדעי רב. עוד נטען, כי השילוב של רום גבוה, כמות המשקעים הגדולה באזור וייחודיות גיאולוגית יצר אזור ייחודי ביותר מבחינה בוטנית שאין כמותו בארץ.
רט"ג ביקשה למקם את השכונה על שטח יער נמרוד, המנוהל ע"י קק"ל. לטענתה, "חלופת היער שנכללה תחילה על ידי משרד הבינוי והשיכון בתחום התוכנית המקורית, שאף הוחלט על הפקדתה להתנגדויות, הוסרה מסדר היום, מבלי שנתקבלה החלטה פורמלית לביטול הפקדתה, ולמצער, החלטה בעניין נתקבלה תוך הפרת חובת ההנמקה, במשוא פנים וללא שקיפות כמתחייב".
בקק"ל (קרן קיימת לישראל), שיוצגה ע"י עו"ד רון צין ממשרד עו"ד ארנון, תדמור-לוי טענו מנגד כי "מדובר ביער נטע אדם הצפוני ביותר במדינה, ובעל רגישות אקולוגית וגיאולוגית גבוהה במיוחד, בהיותו כולל מיני צומח וחי ייחודיים ונדירים, שחלקם בסכנת הכחדה. לצד זאת, היער משמש כ'ריאה ירוקה' לטובת תושבי האזור ומתקיימת בו פעילות פנאי, חינוך ונופש בתיאום עם הרשויות המקומיות".
עו"ד צין מסר לכלכליסט: "בית המשפט העליון, לאחר התלבטות לא קלה, הציע לרט"ג למשוך את העתירה. המשמעות היא שניתן יהיה לבנות על חלק משמורת הטבע קטע. ההחלטה נעשתה לאחר שבית המשפט השתכנע כי לפני מוסדות התכנון עמדו, בסופו של ההליך, כל הנתונים הרלוונטיים, על אף שההליך נעשה בצורה לא סדורה ולא על פי תקנות סיקרי ההשפעה על הסביבה. בנסיבות העניין, המלצת בית המשפט משקפת את האיזון בין הצורך המוסכם לתת פתרון דיור למצוקת הדיור בכפרי הדרוזים בגולן, לבין פגיעה בשטחי השמורה".
תוכנית "ניו מג'דל" היא חלק מהפתרונות שתוכנית המתאר הכוללנית של הישוב, המקודמת בימים אלה במוסדות התכנון, אחרי שהוגשו לה התנגדויות, מציעה. ראש מועצת מג'דל שמס, דולאן אבו סאלח, בירך על החלטת בית המשפט העליון: "התוכנית חשובה כי היא נותנת מענה לזוגות הצעירים שלנו. מה שמייחד את התוכנית זה שהיא נמצאת על קרקע מדינה, ולא על אדמות בבעלות פרטית, ותוכל לתת מענה לזוגות צעירים ובעלי תעודת זכאות".
אבו סאלח מסביר כי למרות שמדובר בשמורת טבע, אין חשש אמיתי לפגיעה בערכי טבע: "אני מכיר את השטח מילדות, כאת כף ידי. השטח לא תואם את תיאור רט"ג. זה שטח נטוש שרט"ג בכלל לא מטפלים בו, והמועצה ניקתה ממנו כבר כמה פעמים זבל, ביוזמתה. התוכנית עברה כבר כמה תחנות, ולמרות שהיו כמה הזדמנויות, היא אושרה. יש לציין ששטחה צומצם מ-1,000 דונם ל-370, וזו החלטה שלא ממש היטיבה עם תושבי מג'דל שמס. רט"ג רצו שנכרות עצים ביער קק"ל, שהוא הריאה הירוקה היחידה של האזור, שבה יכול הציבור להתאוורר".