הקרקע החקלאית לא הופשרה - ובתו של אסי דיין תשלם לרוכשים 250 אלף שקל בהסדר פשרה
עמליה דיין, שירשה את הקרקעות ממשפחתה, הגיעה להסדר פשרה בתביעה שבה חלקה היה משני. 103 רוכשי מגרשים בבית חנן טענו כי שילמו פי 3 משווי הקרקע לאחר שהובטח להם שתופשר לבנייה. התביעה הגדולה, בסך 14 מיליון שקל, ממשיכה להתנהל נגד קבוצת איזנברג ועורך הדין שליווה את העסקה
עמליה דיין, בתו של אסי דיין ונכדתו של משה דיין, תשלם לרוכשי קרקע חקלאית במושב בית חנן שליד נס ציונה 250 אלף שקל, כך נקבע לאחרונה בהסכם פשרה בין הצדדים.
את התביעה הגישו 103 רוכשי מגרשים (שרכשו בסה"כ 74 מגרשים) בשנת 2018 נגד עמליה ואחיה אבנר ונגד קבוצת איזנברג ועו"ד יוסף גיא מוסרי. בשלב מסוים היא המשיכה נגד עמליה ואחיה נגרע מהתביעה.
רוכשי המגרשים טענו באמצעות עו"ד ארנון גרפי כי קבוצת אייזנברג הציגה להם תמונה לפיה המגרשים החקלאיים שרכשו יופשרו לבנייה בתוך זמן קצר, אך בשנים שחלפו מאז הרכישה בשנת 2012, ולאחר שבדקו עם גורמי מקצוע, הבינו לטענתם כי הונו אותם וכי אין סיכוי שהקרקע תופשר בטווח הזמן הנראה לעין.
עמליה דיין ירשה את הקרקעות ממשפחתה ומאמה אהרונה מלקין המנוחה, והטענה אליה היא שהעלימה עין למרות שידעה כי הסכום שבו מכרה את הקרקע גבוה באופן חריג, פי 3 משוויה בפועל, וכן כי ידעה מהי מטרת המכירה. "בעלי החלקות ידעו היטב כי הקרקע הינה אדמה חקלאית, כי אין כל סיכוי ממשי להפשרתה באותה עת או בכלל, כי שוויה הינו כאדמה לגידולים חקלאיים, הא ותו לא. על אף זאת, במתכוון, ולחילופין, בעצימת עיניים, נתנו ידם למעל ולהטעיה, במטרה לעשות לביתם ולהביא למכירת הקרקע במחיר מנופח אשר אין לו כל קשר לשווייה האמיתי, בחוסר תום לב ותוך הפרת חובת הגילוי הנאות. הם היו חלק משלים ובלתי נפרד מן התרמית השיווקית והחוזית המתוארת", לשון התביעה.
למרות הסדר הפשרה, שקיבל תוקף של פסק דין, התביעה הגדולה נגד קבוצת איזנברג ועורך הדין שליווה את העסקה עדיין מתנהלת בבית המשפט המחוזי בת"א. יצוין כי חלקה של דיין בתביעה מלכתחילה היה משני. בנוסף לדיין, נתבעו גם משווקי הקרקעות, שמעון אייזנברג, קבוצת אייזנברג נדל"ן וריאליטי אקזקוטיב, ועו"ד יוסף גיא מוסרי.
לפי חישובי התובעים, השווי האמיתי של מגרש בשטח 420 מ"ר ברוטו נכון לשנת 2012 היה 52 אלף שקל לכל היותר, אולם בעקבות מצגי השווא, שילמו התובעים בין 158־167 אלף שקל. חלקה של דיין צפוי לרדת מסך התביעה, שעמדה על כ-14 מיליון שקל. לדברי עו"ד גרפי, הפשרה נגד דיין הושגה מתוך הבנה שחלקה בסיפור היה קטן ביחס לשאר הנתבעים, וכי התביעה נגד קבוצת איזנברג והאחרים תימשך כרגיל.
מכירת קרקעות חקלאיות תחת מעטה של חלום שיום אחד הן יפשירו לבנייה היא תופעה שהייתה ונותרה נפוצה בישראל. ישנן דוגמות רבות מהעבר שבהן חברות נהגו להציג את הקרקעות כמיועדות לבנייה וכך הטעו את הרוכשים. בשנת 2014 נקבע תקן 22 המחייב את המוכרים להציג קרקעות מסוג זה תחת מצבן האמיתי - לא זמינות לבנייה. כיום התופעה נמשכת בעיקר תחת מצגים אחרים ורצון של הרוכשים להרוויח על מכירת הקרקע בהמשך.
עוה"ד ירון אליאסי, ממשרד שניצר, גוטליב, סאמט ושות', מסר מטעמה של גב' דיין: "מדובר בתביעה במסגרתה התבקש כסעד עיקרי להורות על ביטול הסכמי מכר מקרקעין שנחתמו בין גב' דיין ואימה המנוחה לבין התובעים, תוך שהתובעים טענו כי בד בבד עם ביטול הסכמי המכר, גב' דיין נדרשת לשלם להם סכום כולל של כ- 14 מיליון שקל.
"לאחר שההליך נדון כ- 7 שנים ורגע לפני מתן פסק דין, התברר לתובעים כי טענותיהם כנגד גב' דיין הופרכו אחת לאחת, ובהמשך לפנייתם, גב' דיין נעתרה להצעה לדחות את התביעה כנגדה תמורת סכום המהווה "ערכי מטרד" (כ- 1% מגובה התביעה). בהתאם, התובעים גם נאלצו לוותר על הסעד העיקרי בתביעתם, קרי – ביטול הסכמי רכישת המקרקעין.
"הגם כי גב' דיין סבורה כי התובעים אינם זכאים לתשלום כלשהו ואין לה ספק קל שבקלים כי דין התביעה להידחות במלואה (גם כנגד יתר הנתבעים) – גב' דיין העדיפה לסיים את חלקה בהליך, על מנת שתוכל להתמקד בעניינים חיוביים ומשמעותיים יותר".