סגור
העיתון הדיגיטלי
17.04.25
ארסוף קדם
ארסוף קדם (צילום: נמרוד גליקמן)

תושבים בארסוף קדם עתרו לבג"ץ: "סובלים מקיפוח והזנחה קיצונית"

תושבי ארסוף קדם, שהוא החלק המזרחי והלא מוסדר של יישוב הווילות האמיד, דורשים להסדיר את מעמדו: "החיים ביישוב לא מוסדר קשים לתיאור". ב-2022 ניסתה המועצה האזורית לקדם תב"ע ליישוב, אך המדינה התנגדה בשל המדיניות שלה לעבות יישובים קיימים ולא להקים יישובים חדשים

תושבים מיישוב הווילות ארסוף קדם (החלק המזרחי של ארסוף) עתרו לאחרונה לבג"ץ נגד שר הפנים משה ארבל, בדרישה להסדיר את מעמד היישוב. "החיים ביישוב לא מוסדר קשים לתיאור, ודומה כי הגיעה העת, ובפועל מלפני שנים רבות, להסדיר את היישוב", נכתב בעתירה. "השיהוי הרב בהסדרת מעמד היישוב ארסוף קדם גורם לשלילת זכויות העותרים לקבלת השירותים שהעותרים זכאים להם ככל אזרח במדינה. מדובר בפגיעה חמורה באיכות החיים, בזכות לקיום, לכבוד, למשפחה, לחינוך, לתעסוקה ולפיתוח כלכלי".
ארסוף הוא יישוב קטנטן בשרון, המונה כ-40 משפחות בלבד. היישוב נהנה מגישה ישירה לחוף הים ומחירי הבתים בו גבוהים במיוחד. לפי נתוני אתר מדלן, בארסוף יש מעט מאוד עסקאות, ומחירי הבתים המעטים שנמכרו שם ב-5 השנים האחרונות נעים בין 9 ל-18 מיליון שקל. בין תושבי ארסוף ניתן למנות את עידן עופר, קובי ריכטר ובני שטיינמץ (המתגוררים בחלק המערבי ואינם מהעותרים). על העתירה חתומים בעיקר בני משפחת מנהיים, שהם צאצאים של מייסד היישוב, קורט סולומון מנהיים, שרכש ב-1935 את הקרקע מהכשרת הישוב.
בשנות ה-70 התאגדה קבוצה של כמה בעלי מגרשים במערב היישוב ארסוף, שמצויים במרחק של כמה מאות מטרים מבתי היישוב הישנים, והכינה תוכנית מתאר נקודתית לאזור. המועצה התנגדה לתוכנית, והסוגייה הגיעה לפתחו של בית המשפט העליון, שקיבל את עתירת חברי היישוב. כתוצאה מקבלת העתירה, אושרה התוכנית הנקודתית, והחלק המערבי של השטח הוכר כיישוב חדש בשם ארסוף. עם זאת, החלק המזרחי, הוותיק, נותר בסטטוס של יישוב לא מוכר, והוא המכונה היום ארסוף קדם. ב-2022 החליטה המועצה האזורית חוף השרון להכין תוכנית בניין עיר (תב"ע). המדינה התנגדה אז בשל המדיניות שלה לעבות יישובים קיימים ולא להקים יישובים חדשים על מנת לשמור על שטחים פתוחים.
כעת דורשים העותרים לכנס ועדת גבולות שתכריע מה גודלו של היישוב ומה הסטטוס שלו. בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד ד"ר קייס נאסר ממשרד עו"ד פירון, נכתב כי "כפועל יוצא מאי הסדרת מעמדו המוניציפאלי של היישוב במשך תקופה של כ-87 שנים, תושבי היישוב מוחרגים משורה ארוכה של שירותים מוניציפאליים, והם נאלצים לדאוג לשירותים אלו לבדם.
"הזנחה מוניציפאלית זו מתבטאת בהיעדרם של שירותים הנוגעים לתשתיות, קבורה, בתי ספר, כתובת ומען, תאורה, ביטחון, שירותי חירום, איכות סביבה, תעסוקה ועוד שורה של שירותים בסיסיים לכל אזרח. לעניין זה, יש להדגיש, כי היחס להם זוכים תושבי היישוב, אזרחי המדינה המשלמים את מיסיה, אינו סביר בשום קנה מידה ויש בו משום קיפוח והזנחה קיצונית שאין לקבלה כלל ועיקר. דברים אלו מקבלים משנה תוקף על רקע מיקומו של היישוב, הממוקם במרכז הארץ, מערבית למושב רשפון, בין שפיים לנוף ים-הרצליה, על הדרך הראשית חיפה-תל אביב".
הדרישה של העותרים מבג"ץ היא "להורות למשיבים לבוא וליתן טעם מדוע לא יקבל המשיב כב' שר הפנים החלטה בבקשת העותרים מיום 17.12.23 לכינוס ועדת גבולות להסדרת היישוב ארסוף קדם, המצוי בתחום השיפוט של המועצה האזורית חוף השרון". עוד הם מבקשים מבג"ץ לקבוע "מדוע לא יקבע כי הימנעות כבוד שר הפנים בקבלת החלטה בבקשה לכינוס ועדת גבולות משך זמן רב מהווה הפרה לחובתו, כרשות מינהלית, לקבל החלטה בעניין תוך זמן סביר".