סגור
רחוב ירושלים שכונת הדר חיפה מבנים לשימור
שכונת הדר חיפה - מבנים לשימור (צילום: גיא נרדי)

שנה וחצי אחרי פסק הדין: חיפה ממשיכה להפר את ההתחייבות לקבוע מדיניות שימור

13 חברות יזמות בחיפה עתרו בטענה שהעירייה לא הכינה מדיניות שימור כנדרש, והשופט קבע לוח זמנים נוקשה. העירייה לא מקיימת את ההתחייבות גם אחרי שראש מחלקת השימור והאדריכלית התפטרו, זאת בניגוד לתל אביב ורמת גן שכבר יישמו מדיניות ברורה בנושא

שנה וחצי לאחר פסק דין חד-משמעי של בית המשפט המחוזי בחיפה, עיריית חיפה ממשיכה להפר את התחייבותה להשלים מסמך מדיניות שימור עירוני עד סוף 2024. ההפרה יוצרת אי-וודאות כרונית הפוגעת ביזמים, בבעלי נכסים ובתושבים, תוך שהעירייה ממשיכה להטיל מגבלות על הוצאת היתרי בנייה בטענה ל"ערכי שימור" גם במקומות שבהם אין כאלה. בעוד שערים אחרות כמו תל אביב, רמת גן וגבעתיים כבר הקימו מסגרת מדיניות ברורה, חיפה נותרת ללא כללי משחק מוגדרים - מצב שמעכב התחדשות עירונית ופוגע בפיתוח העיר.
פסק הדין, שעליו חתום רון שפירא, נשיא בית המשפט המחוזי חיפה, ניתן בהמשך לעתירת 13 חברות יזמות ובנייה הפועלות בעיר חיפה, שיוצגו ע"י עוה"ד אסף עירוני ואנה אליאשקביץ' ממשרד ש.פרידמן אברמזון ושות'. בעתירה נטען כי על אף שתוכנית המתאר של העיר, שאושרה ב-2019, קבעה שמסמך מדיניות עירונית לשימור יוגש לוועדה המחוזית בתוך שנה מאישור התוכנית, מסמך זה מעולם לא הוכן ולא הוגש. המשמעות היא שהעירייה המשיכה להציב מגבלות חמורות על הוצאת היתרים להתחדשות עירונית, תוך שימוש בטענה של "ערכי שימור", גם במקרים שבהם לא היו שום ערכים כאלה.
1 צפייה בגלריה
עו" ד אסף עירוני
עו" ד אסף עירוני
עו" ד אסף עירוני
( צילום: אינה חזנוב)
מסמך מדיניות שימור אמור לכלול קריטריונים ומידרג שישמשו להערכת המורשת הבנויה; הנחיות להכנת סקרי שימור במתכונת אחידה; הנחיות להכנת תיקי תיעוד מקדים ותיקי תיעוד מפורטים; קביעת תאריך סף להכללת אתרים ואלמנטים לשימור ברשימת השימור העירונית; הנחיות להכנת כרטיסי אתרים ועוד.
עוד טענו העותרים כי פרשנות העירייה מחייבת את בעלי הנכסים להכין תיק תיעוד מקדים לכל בקשה להיתר, וכן לקבל המלצה של ועדת השימור, הליכים שמכבידים על קבלת ההיתרים: "קשה ביותר למצוא אדריכלי שימור לעריכת תיקי תיעוד, שכן מדובר בקומץ אנשי מקצוע, כאשר חלקם מועסקים על- ידי הוועדה המקומית בביצוע סקרים ומנועים מלתת חוות דעת; הכנת תיק תיעוד כרוכה בהשקעה כספית ניכרת; חוסר הוודאות לעניין הליכי הרישוי, שכן בקשות להיתר בניה הנמצאות בשלבים שונים בהליך הרישוי מוחזרות להכנת תיקי תיעוד ודיון בפני ועדת השימור".
פסק הדין של השופט שפירא, ממרץ 2024, קבע לוח זמנים ברור ונוקשה: עד סוף מאי 2024 יאושר מסמך מדיניות שימור חלקי - אחרי שעבר את הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה, ועד סוף 2024 יוכן מסמך מדיניות שימור מלא שיאושר ע"י הוועדה המקומית לתכנון ובנייה - אחרי הליך שיתוף ציבור.
אדריכל חיפאי, שבקיא בעניינים, אך לא היה מוכן להיחשף, הסביר לכלכליסט שתוכנית שימור סטטוטורית מסמנת בצורה ברורה, ושאינה ניתנת למו"מ, מבנים לשימור, מביאה איתה תמריצים כלכליים, מנגנוני ניוד זכויות ואף הקלות. כל הדברים הללו לא קיימים כרגע בחיפה. לדבריו: "המשמעות מאוד פשוטה. אין וודאות, לא לבעל הנכס, לא ליזם ולא לשכנים. עד היום לא אושרו סיקרי השימור של שכונת הדר, קריית חיים, נווה שאנן, כרמליה ועוד אזורים. יש לחץ בלתי נלאה של קבלנים להוציא בניינים מרשימות השימור הטנטטיביות, שאישורן לא הושלם. לצערי, וועדת השימור, בראשותו של סגן ראש העיר אביהו האן, משתפת עם זה פעולה".
הקבלן שלום שטרית, מחברת שתית, מסר לכלכליסט שדווקא בשנה האחרונה הוא רואה שינוי: "הרוחות הנושבות כיום הן לפתור דברים. מצד שני, יש בעירייה מחסור גדול בכוח אדם, ואני מקווה שהם יתעשתו ויפתרו גם את נושא השימור. בעירייה יודעים שכל פרויקט שמאושר הוא מקור לצמיחה ולהכנסות עבור העיר. בשנה האחרונה שילמנו לעירייה, בגין אגרות והיטלים 100 מיליון שקל. הרוח היא של צמיחה ובנייה".
עו"ד אסף עירוני, שהיה שותף בהגשת העתירה מדגיש שהמצב כרגע מוביל להרבה אי וודאות: "ישנה כמות גדולה של מבנים שמסומנים אך לא ראויים לשימור וזה מוביל לפגיעה בבעלי הבתים, וגורם לסרבול בהליכי הרישוי והכנת תוכניות נקודתיות. בסופו של דבר, שימור מבנים הוא אינטרס ציבורי. כל עוד אין וודאות ישנם מקרים שבהם יש מבנים שיש להם ערכים לשימור ויהרסו. פנינו בתזכורות לעירייה בעניין פסה"ד של השופט שפירא, אך עד היום לא קיבלנו תשובה. אנו בוחנים את המשך הפעולה".
מעיריית חיפה נמסר כי "העיכוב בהשלמת מסמך מדיניות השימור נובע, בין היתר, מבחינה מחודשת ומדוקדקת של ראש העיר יונה יהב, שנכנס לתפקידו לאחר מתן הפסיקה, את מדיניות השימור בחיפה; מהשלכות מלחמת חרבות ברזל; וממחסור בכוח אדם מקצועי, בעקבות עזיבתה הפתאומית של מנהלת אגף השימור והקושי באיוש התפקיד. כדי לזרז את האיוש, העירייה החליטה לבצע התאמות בתנאי התפקיד במכרז, על מנת להפכו לאטרקטיבי יותר. המכרז צפוי להתפרסם לציבור בימים אלו. במקביל, מקדמת העירייה תוכנית מתאר להתחדשות בניינית שתחליף את תמ"א 38, הכוללת גם הוראות שימור – ולפיכך יש חשיבות לתיאום בין מסמך המדיניות לתוכנית החדשה".