סגור
עבודות ההקמה של שכונת איילת השחר בצפון בני ברק
עבודות ההקמה של שכונת איילת השחר בצפון בני ברק (צילום: בינה - מיפוי תשתיות בע'מ)
מרכז הנדל"ן

שמונה חודשים אחרי מועד המסירה: 350 משפחות מבני ברק עדיין ממתינות למפתח

מרכז הנדל"ן: רוכשי הדירות במתחם בן כ-350 יחידות דיור של ארזי הנגב, עודכנו זמן קצר לפני האכלוס על עיכוב במסירת הדירות. חלפו שמונה חודשים ולדברי הרוכשים העבודות רחוקות מלהסתיים. לטענתם היזם מסרב לפצותם. ארזי הנגב: "הדירות מוכנות למסירה, ממתינים לאישור וחתימת העירייה" 

חלפו שמונה חודשים מהמועד שבו הייתה אמורה חברת "ארזי הנגב", שבבעלות עודד שריקי, למסור כ-350 דירות בפרויקט הממוקם בשכונת איילת השחר בבני שברק – אולם הרוכשים טוענים כי הדירות עדיין לא מוכנות, והם ממשיכים לשלם במקביל גם משכנתה וגם שכירות, ללא פתרון באופק. מהצד השני, היזם טוען כי העיכובים נובעים מבעיות בתשתיות בשכונה ומאישורים שמתעכבים מצד עיריית בני ברק.
אם הסיפור הזה נשמע לכם מוכר, זה לא במקרה. שכונת איילת השחר כבר עלתה לכותרות בעבר עקב עיכובים במסירת דירות, כאשר גשר הרלינג – ציר תחבורתי מרכזי לשכונה – עיכב קבלת טופסי אכלוס. במהלך 2023, פרסם מרכז הנדל"ן סדרת כתבות על עיכוב במסירתן של 839 דירות אחרות בשכונה, גם הן בביצוע "ארזי הנגב", שלא יכלו להתאכלס עד להשלמת הגשר.
אך הפעם המצב שונה. הגשר המדובר נמצא כעת בשלבי בנייה מתקדמים, והאכלוס של הדירות הנוכחיות כלל אינו תלוי בהשלמתו. המשמעות: הגשר אינו מהווה גורם לעיכוב, והבעיה ככל הנראה נובעת ממקומות אחרים.
בפרויקט המדובר ברחוב הלח"י נבנו שמונה בניינים, ובהם 352 דירות. הדיירים מפנים אצבע מאשימה כלפי היזם, בטענה לעיכובים חוזרים וחוסר מענה ברור באשר למועד האכלוס. מהצד השני, שריקי טוען שהעירייה מעכבת את הנפקת טופס 4 למרות שכל הדרישות מולאו.
א', אחד הרוכשים, מספר כי חתם על חוזה ב-2021 והיה אמור לקבל את הדירה בספטמבר 2024, לאחר שזכה בה כבר ב-2019. לדבריו, אין תלות בגשר, ובכל זאת כל הבניינים שבמגרשו עדיין לא קיבלו טופס אכלוס. הוא מתאר תהליך של אכזבות:
"באוגוסט קיבלנו מכתב ראשון לפיו הבנייה של הפרויקט לכאורה הושלמה והדירות מוכנות למסירה לידי הרוכשים. אך שבוע לפני האכלוס קיבלנו מכתב על דחייה.
"היזם אומר 'הבעיה לא אצלנו, זה הרשות המקומית לא מוכנה, תאגיד מים לא מוכן, חברת חשמל לא מוכנה. אנחנו מבקשים דחייה של מאה ועשרים יום במסירת הדירות. הוא גם תירץ את זה במלחמה. אבל כאמור הוא אמר קודם שהדירות מוכנות, ואתה רואה שהדירות לא מוכנות, יש לך חדרים בלי ריצוף או טיח על הקירות. זו הוכחה שהוציא את ההודעה כדי להימנע מתביעה. אנשים הרי צריכים להתחיל שנת לימודים. יש משפחות, ילדים, נגמר חוזה לאנשים. אז מה הם עושים? חיכו עד לדקה ה-90 לעדכן אותנו שבוע לפני שהדירות לא מוכנות".
בחודש נובמבר נשלח מכתב נוסף מטעם החברה, שבו נכתב: ''בשלב זה אנו מצויים בישורת האחרונה לקראת השלמת העבודות הנדרשות לצורך קבלת אישורי אכלוס… לצערנו גם עבודות אלו רובן בביצוע של גורמי תשתיות... מסיבות שמקורן אינו בחברה, בין היתר עקב השפעת המלחמה''. א' מציין כי החברה דחתה את בקשתם לפיצוי, למרות סעיפי ההסכם.
"בפברואר 25' קיבלנו מכתב שלישי שבו שוב היזם מאשים את עבודת התשתיות בשכונה ואת המלחמה, אבל הפעם הוא אמר שבאפריל 25' יהיה אכלוס. חודש אפריל עבר, לא קיבלנו מכתב, לא דירות, לא שום דבר, אבל קיבלנו הזמנה לפרוטוקול וכמות הליקויים אינסופית: אין ברזים, אין מתגי חשמל, ושוב הוא מסיר מעצמו את האחריות, וטוען שהחברה לא מתעכבת במסירת הדירות ולא אחראית לפיצויים. מאז נשלחה ליזם רשימת הליקויים לא קיבלנו תאריך מסירה.
"אם אתה קבלן הגון, תגיד 'חבר'ה תקשיבו, יש בעיה. יש מחסור בעובדים. התשתיות לא מוכנות'. אני מוכן לקבל את זה, אבל תהיה כן איתנו. תגיד 'חבר'ה, אני נותן לכם פיצוי לא של מאה חמישים אחוז, של מאה אחוז. כמה עולה שכירות לדירת 4 חדרים באזור? 5,000 שקל על כל חודש? אני נותן לכם'. אני מבטיח לך שאף אחד מהדיירים לא היה מתרעם. כי מה הבעיה? העול הכלכלי שאני משלם גם משכנתה וגם שכירות במקביל".
רוכש נוסף בפרויקט משתף שגם הוא עדיין ממתין. לדבריו, חלפו כשמונה חודשים מתאריך המסירה, ובפברואר בוצע ניסיון לערוך פרוטוקול בדירה. אך במקום מצא פועל בודד שהתקין קרמיקה, שקעים שלא מחוברים, ודירה לא מוכנה. הפרוטוקול נדחה. "אחי זכה במחיר למשתכן בפרויקט אחר בארץ. הוא היה אמור להיכנס אחריי. בסופו של דבר הוא כבר קיבל את המפתח, ולי אפילו אין תאריך כניסה. אנחנו מתארגנים לתביעה".
דיירת אחרת מוסיפה כי: "כמעט ארבע שנים שאנחנו משלמים שכירות וגם משכנתה, כי הקדמנו תשלומים. היזם זורק אחריות, פעם האשמים בעירייה, פעם הגשר. הדירות לא מוכנות, הייתי בבדק ראשוני, הדירה ראויה למגורים משפטית אבל עם מלא ליקויים, ויש כאלו שגם לא זומנו לפרוטוקול. יש כאלו שמנסים לתבוע, אני עוסקת בתחום והמליצו לי להמתין, לא לתבוע לפני קבלת המפתח, לפני שיודעים את גובה הנזק. אלו הליכים שמתמשכים שנים ובסוף מגיעים לפשרה. טענות היזם כי הדירות מוכנות לא נכונות, כי יש ליקויים. התחייבת לתת את הדירה בספטמבר 24', קורונה ומלחמה בישראל הן לא כוח עליון, ואנחנו כבר כמעט שנה אחרי ויש אנשים שכורעים תחת הנטל, נגררים מתח לקו העוני, ממחזרים משכנתאות או צריכים לקחת הלוואות".
מחברת ארזי הנגב נמסר: "בשלב השני של הפרויקט יש שני מגרשים, באחד מהם כבר בוצעו המסירות. במגרש השני כל הבניינים והדירות מוכנים למסירה. נמסרו לעירייה כל האישורים על מנת לקבל אישור אכלוס. אנחנו מחכים לחתימת העירייה. מקווים שתחתום בזמן הקרוב".
מעיריית בני ברק נמסר: "לצערנו טופס 4 לבניינים מתעכב מפאת אי השלמת העבודה המתבקשת ע''י הקבלן. כל ניסיון לגלגל אשמה על העירייה הינו שגוי. העירייה מצפה מהקבלן לסיים בהקדם את העבודה ולעמוד בהתחייבויותיו לדיירים כדי שיוכלו להיכנס במהרה לדירותיהם".