סגור
בנייה בשדרות
בנייה בשדרות (צילום: חיים הורנשטיין)
פרסום ראשון

הפשרה המסתמנת: תוכנית "דירה בהנחה" תחודש - לעד שנה

תוקף התוכנית הוותיקה פג בדצמבר 2024 ומאז לא חודש, בשל מחלוקת בין משרדי האוצר והשיכון על היקף ההגרלות. זמן ההארכה הסופי יוחלט ככל הנראה היום בישיבה של מועצת מקרקעי ישראל 

תוכנית "דירה בהנחה" במתכונת הוותיקה שפעלה עד סוף שנה שעברה תוארך, לתקופה קצובה של כחצי שנה עד שנה. זו הפשרה שמסתמנת במחלוקת בין שרי האוצר והשיכון על עתידה של התוכנית. ההחלטה הסופית תתקבל בישיבה של מועצת מקרקעי ישראל שתתחיל היום בצהריים. התוקף של תוכנית דירה בהנחה פקע בסוף דצמבר 2024, ומאז התוכנית לא חודשה בגלל מחלוקת בין משרד האוצר למשרד השיכון והבינוי. משום כך הוקפאו השנה מכרזים לבניית אלפי דירות.
סלע המחלוקת בין השרים הוא היקף תוכנית ההגרלות. באוצר כתמיד בשנים האחרונות ניסו לבטל את התוכנית או לצמצם אותה ככל האפשר. ואילו במשרד השיכון מתעקשים לשמר אותה פחות או יותר באותה מתכונת.
כדי לצמצם את מספר הדירות בהגרלה במשרד האוצר הציעו לעדכן את המנגנון שלפיו קובעים באיזה ערים ורשויות מקומיות ישווקו דירות בנחה. עד סוף שנת 2024 הרף שמתחתיו עיר יכלה להיכנס לתוכנית ההגרלות היה אם מחיר דירה ממוצע בה היה עד 20 אלף שקל לפני מע"מ למטר רבוע לפי הערכת שווי בדצמבר 2020 (כלומר כ-2 מיליון שקל לדירת ארבעה חדרים מממוצעת). באוצר הציעו לשנות את תאריך הערכת השווי לדצמבר 2024. משום שמחירי הדירות עלו בארבע השנים האלה ב-37% בממוצע הרבה מאוד ערים שעמדו ברף בשנת 2020 מוצאות עצמן מחוץ לרשימה שמציע האוצר.
אם הצעת האוצר מתקבלת יוגרלו השנה כ-5,000-6,000 דירות בהנחה לכל היותר. לעומת כ-13-15 אלף בשנים קודמות. היוזמה להגדיל את שיעור הדירות שמיועדות לאנשי מילואים מ-20% לעד 50% בפרויקט, הופכת להיות חסרת משמעות משום שבפועל על פי תוכנית האוצר היא לא תוביל לגידול במספר הדירות לאנשי המילואים אלא רק באחוז הדירות שמיועדות להם.
בהצעה האוצר תומך כמובן שר האוצר שמבקש לבטל את התוכנית לגמרי, לעומת זאת המתנגדים רבים. מנכ"ל משרד השיכון יהודה מורגנשטרן מתנגד לה בתוקף, כך גם ראשי השלטון המקומי: חיים ביבס יו"ר מרכז השלטון כתב אתמול ברשת איקס: "אני קורא לרה׳׳מ ולשר האוצר למנוע את המהלך המסוכן הזה, ולא לתת יד למי שמחפש לחסוך כסף על חשבון המשרתים. זה לא נכון, לא צודק ובעיקר - לא מוסרי".
אתמול (רביעי) התקיימה ישיבה מכרעת בעניין בה נכחו בכירי האוצר, רשות מקרקעי ישראל, ומשרד השיכון. ינקי קוינט מנכ"ל רמ"י הציע לחדש את התוכנית במתכונת הרחבה על פי עמדת משרד השיכון, אך לתחום את תקופת הערכה לזמן מוגבל של עד שנה וחצי שבסופם התוכנית תפקע אלא אם תתקבל החלטה אחרת. נראה כי הבוקר הצדדים אימצו את הרעיון, אך התקופה שבסופה התוכנית תבוטל תקוצר ככל הנראה לחצי שנה עד שנה.