$
הכסף

עוברות ושוות

ירושה - איך לעשות את זה נכון

חוק ההורשה קובע לכאורה כללים ברורים לחלוקת רכושו של נפטר, ואולם כדי להימנע ממצבים מורכבים וממריבות בין היורשים רצוי לערוך צוואה כתובה ומדוייקת, שיכולה גם לכלול תנאים למימושה לפי רצונו של עורך הצוואה

שירות כלכליסט 12:4005.07.20

 

 

ישנו שלב בחיים, בו אנחנו מתחילים לחשוב מה יקרה לאנשים הקרובים לנו אחרי מותנו. איך ניצור שוויון בין הילדים, נשמור על עצמאות של בן הזוג שנותר בחיים ואיך נשמור את הרכוש בתוך המשפחה. חוק הירושה קובע את סדרי ההורשה במקרה ואין לנו צוואה. במקרה כזה, בן הזוג יורש מחצית מהרכוש ואת המחצית השנייה יורשים קרובי הנפטר. אם יש לו ילדים הם יירשו את אותה מחצית ובמקרה ואין לו, היורשים יכולים להיות הורים, אחים או אפילו קרובים רחוקים. נשמע פשוט, נכון? במקרים מסוימים זה אכן פשוט, אבל זה גם עלול לייצר מצבים לא נעימים.

 

כדי להימנע ממצבים אלה, כדאי לשקול עריכת צוואה. מה נותנת לנו הצוואה? היא מאפשרת לקבוע תנאים ברורים ומדויקים, לחלוקת הרכוש שלנו לאחר מותנו ולידיים של מי הוא יגיע. כך לדוגמה, אפשר לקבוע כי בן הזוג היורש, יהיה יורש יחיד של כל או רוב הרכוש ולא יהיה תלוי באחרים. מאידך, על מנת לגרום לכך שהרכוש, שאותו בן זוג יורש לא ייצא מתוך המשפחה, אפשר לקבוע בצוואה הוראת יורש אחר, בה הילדים מוגדרים כיורשים בשלב השני. בנוסף, הנפטר יכול להטיל מגבלות על בן הזוג היורש, במכירת הרכוש או במתן מתנות ואפילו יכול לחייבו לערוך הסכם ממון עם בן זוג חדש, כתנאי לירושה. צוואה יכולה גם לקחת בחשבון סכומים, שכבר הוענקו לחלק מהילדים על מנת להבטיח את השוויון ביניהם.

x