$
הכסף

אושר לקריאה ראשונה: מסלול משכנתאות ללא עמלת פירעון מוקדם

עפ"י הצעת חוק של ח"כ יואב קיש, הבנקים יהיו חייבים להציע שני מסלולים - מסלול פירעון מוקדם שכולל עמלה ומסלול פירעון מוקדם ללא תשלום עמלה. בבנק ישראל מתנגדים לשינוי חישוב העמלה

רעות שפיגלמן 18:1305.06.18

ועדת הכלכלה אישרה לקריאה ראשונה הצעת חוק שתאפשר לנוטלי משכנתאות לבחור אחד משני  מסלולים - מסלול פירעון מוקדם שכולל עמלה ומסלול פירעון מוקדם ללא תשלום עמלה. הצעת החוק שיזם ח"כ יואב קיש (ליכוד) לא תחול על הלוואות שכבר ניתנו.

 

בהתאם להצעה, הבנקים יהיו חייבים להציע את שני המסלולים. המסלול שכולל פירעון מוקדם ללא עמלה יהיה בריבית גבוהה יותר שתפצה על הסיכון.

 

עמלת פירעון מוקדם היא עמלה שלווה נדרש לשלם כשהוא מבקש לפרוע מיידית את כל יתרת ההלוואה או למחזר, רק כאשר הריבית על המשכנתאות באותה נקודת זמן נמוכה יותר מהריבית שבה נטל את המשכנתא. העמלה כוללת רכיב שמפצה את הבנק על אובדן רווח עתידי.

 

במהלך הדיון היום בוועדה אמר קיש כי הוא מבקש לדון באופן חישוב העמלה בהכנה לקריאה שנייה ושלישית. קיש ביקש לחשב את העמלה באופן כזה שתכלול רק רכיב תפעולי על הוצאות הטיפול של הבנק בפירעון ולא את רכיב הפיצוי העתידי. בבנק ישראל מתנגדים לביצוע שינויים נוספים ועומדים על כך שההסכמה לשינוי החוק היא רק על עניין שני המסלולים ולא על חישוב העמלה. 

 

היוזם, ח"כ יואב קיש היוזם, ח"כ יואב קיש צילום: יואב דודקביץ

 

ככל שקיש יתעקש כן לבצע שינויים נוספים, הרי שהוא צפוי להיתקל בקשיים מול משרדי האוצר,  המשפטים והפיקוח על הבנקים. זאת משום שעל מנת לאשר את החוק יש להגיע להסכמות בין כל הצדדים.

 

סגנית המפקחת על הבנקים, עודדה פרץ, אמרה כי בנק ישראל הסכים להצעת הפשרה שהציג קיש כהצעה סופית, ולא כנקודת פתיחה. "אם זה רק שלב ראשון ואין התחייבות שבקריאה שנייה ושלישית לא יהיה שינוי, אז אנחנו לא מסכימים לכלום. הסכמנו לפשרה בתור הרע במיעוטו ולא בגלל שאנחנו חושבים שזה רעיון טוב", אמרה.

 

הבנקים יתאמו מחדש מול המוסדיים את גיוס מקורות מימון למשכנתאות

 

מומחה למשכנתאות אמר ל"כלכליסט", ככל שהצעת החוק תאושר הרי שהבנקים יצטרכו לתאם מחדש מול המוסדיים ומול בנק ישראל את אופן הקצאת מקורות המימון עבור הבנקים להעמדת משכנתאות. כיום עיקר הכסף להעמדת משכנתאות מקורו מגיוס כספים על ידי הבנקים מגופים מוסדיים (כמה מיליארדי שקלים לחודש). הבנקים מחוייבים מול המוסדיים להחזיק את הכסף לתקופת זמן מסוימת לפני שפורעים אותו ולכן פירעון מיידי או מחזור משכנתא ללא תשלום עמלת פירעון טומן בחובו סיכון במקרים בהם הריבית הגבוהה יותר ששולמה מראש לא מפצה על פערי הריביות. פתרון אפשרי לכך הוא שהבנקים כן יוכלו לפרוע את הכספים במועד מוקדם יותר מול המוסדיים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x