$
גיל הזהב

מתכננים לעבוד אחרי גיל הפרישה? רוב הסיכויים שזה לא יקרה

סקר בארה"ב מצא ש-72% מהנשאלים מתכוונים להמשיך לעבוד לאחר גיל הפרישה, אבל רק 19% אכן עובדים. בישראל 17% מבני ה-65 ומעלה משתתפים בכוח העבודה, חלקם כי הם רוצים, אחרים כי אין להם ברירה

מעין מנלה 23:1424.03.14

הישראלים מודאגים לגבי הפנסיה שלהם, ורובם מאמינים שיש לאפשר למי שמעוניין בכך לעבוד אחרי גיל הפרישה. אבל המציאות היא שעבור רוב העובדים - זה פשוט לא קורה. 88% מהישראלים מודאגים מכך שהכנסותיהם לאחר גיל הפרישה לא יאפשרו להם לחיות בכבוד, כאשר מתוכם, 27% העידו כי הם "מודאגים מאוד", כך לפי נתונים מתוך הסקר החברתי 2012 שערכה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. 87% מהציבור סבורים שיש לאפשר למי שמעוניין בכך לעבוד אחרי גיל הפרישה. עם זאת, לפי הלמ"ס באותה השנה רק 16.7% מקרב בני ה-65 ומעלה השתתפו בכוח העבודה, כלומר עבדו או חיפשו עבודה.

מצבם של בני גיל הזהב שעובדים טוב יותר מזה של אלו שאינם עובדים. מקרב בני 60 ומעלה שאינם עובדים 35% אינם מצליחים לכסות את הוצאות משק הבית, לעומת 25% מקרב אלו שכן עובדים, כך לפי הלמ"ס. מהסטטיסטיקה לא ניתן לדעת אם אותם אלו שעובדים עושים כך מכיוון שהם רוצים לעבוד או מכיוון שהם מוכרחים לעבוד כי הפנסיה לא מספיקה.

 

לפי מחקר של מרכז טאוב על מגמות בדפוסי התעסוקה וההכנסה בקרב קשישים בישראל הגידול בתוחלת החיים והתשואות הנמוכות בשוק ההון מגדילים את חוסר הוודאות של הקשישים ביכולתם לכלכל את עצמם לאחר פרישתם ולכן הם מעדיפים לעבוד. במחקר נמצא כי שיעור התעסוקה של קשישים בישראל נמצא בסימן עלייה. כמו כן, ההכנסה לנפש במשקי הבית של הקשישים גדלה בהתאם כאשר ההכנסה מעבודה תרמה משמעותית לכך.

 

במאמר שפורסם לאחרונה בניו יורק טיימס מציינים סקר של AARP, שממנו עולה כי שיעור האנשים שמתכוונים להמשיך לעבוד לאחר היציאה לפנסיה עומד על 72%, אולם בפועל בארה"ב שיעור העובדים בגיל הזהב עומד על 18.9%.  

 

בטיימס מסבירים כי הפער בין התכניות למציאות נובע ממספר סיבות: לפעמים עובד עוזב את כוח העבודה מוקדם מהצפוי כדי לצאת לפנסיה ביחד עם בן או בת הזוג, או שאולי קרה "זעזוע" שהוביל לעזיבת מעגל העבודה, כמו הצורך לטפל בקרוב משפחה חולה, או שינוי בהנהלה הבכירה במשרד. הבעיה היא שלאחר שעובד מבוגר יחסית עוזב את עבודתו, קשה לו לחזור למעגל העבודה התחרותי, שמאופיין באפליה קשה נגד מבוגרים.

 

תרצו להמשיך לעבוד אחרי גיל הפרישה? תרצו להמשיך לעבוד אחרי גיל הפרישה? צילום: שאטרסטוק

 

מעבר לכך יש לזכור כי להמשיך ולעבוד אחרי גיל 65 היא משימה קשה מכפי שהיא נראית. העבודות של היום אמנם דורשות הרבה פחות מאמץ פיסי מאשר בעבר, אך הן בכל זאת קשות רק בצורות שונות: עבודות רבות מחייבות כושר ראייה טוב והיכולת להתרכז לאורך זמן - דרישות שעשויות להוות בעיה למבוגרים.

  

בישראל אחוז המבוגרים (בני 65 ומעלה) שעובדים עולה מהר יותר מאשר במדינות ה-OECD, אומר איל קמחי, סגן מנהל מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל. "אנשים היום חיים בגילאים יותר מבוגרים באיכות חיים יותר טובה ופוחדים מהיציאה לפנסיה, ממצב שאין להם ערך והן היו מעדיפים להמשיך לעבוד. אלה שיכולים להמשיך לעבוד - עושים את זה, אך יש גם אנשים שעושים את זה מחוסר ברירה. אלה שבוחרים להמשיך לעבוד, זה לא צריך להטריד אף אחד. שוק העבודה צריך להיות מספיק גמיש כדי לאפשר זאת וצריך שלא יהיו עבורם קנסות מבחינת תשלומי הפנסיה. הבעיה קשה יותר אצל מי שחייב לעבוד, שם קשה יותר כי אנחנו יודעים שבמקצועות מסויימים לא בטוח שהמעסיקים רוצים להמשיך להעסיק עובדים אחרי גיל מסויים", הוא אומר. 

 

עם זאת, לעיתים הסיבות לפער בין התכניות של האנשים להמשיך לעבוד לבין המציאות בה הם לא עובדים - הן דווקא חיוביות. אנשים רבים מניחים כי לא תהיה להם ברירה אלא לעבוד, מכיוון שהם לא חוסכים מספיק לפנסיה. "אנשים מסתכלים על החסכונות וקרן הפנסיה שלהם ואומרים לעצמם 'נראה לי שזה יספיק, אבל אי אפשר לדעת'...אך כשהם מגיעים לגילאי 61,62 או 63 הרבה מהם מגלים לשמחתם שהם חסכו מספיק כדי לצאת לפנסיה", אמרה בכתבה ב"ניו יורק טיימס" יועצת הפנסיה הלן דניס. העובדה היא שבני גיל הזהב בישראל מרוצים ממצבם הכלכלי יותר מאשר הצעירים. לפי נתוני הלמ"ס, 62% מבני 65 ומעלה מרוצים ממצבם הכלכלי - שיעור גבוה מזה שבקרב בני 20 עד 64 (55%).

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x