$
הכסף

מדריך: האפשרויות השונות לקבלת קצבאות לניצולי השואה

בשנת 2010 חיו בישראל 208 אלף ניצולי שואה, מתוכם כ-100 אלף איש מקבלים קיצבה מישראל או מגרמניה. לקראת יום הזיכרון הבינלאומי לקורבנות השואה החל היום ריכז "כלכליסט" את האפשרויות השונות לפיצויים. למי מגיע כמה - המדריך המלא

רימונה פרקש ברוך 08:4827.01.11

בשנת 2010 חיו בישראל 208 אלף ניצולי שואה מתוכם מספר ניצולי השואה המתגוררים בארץ ומקבלים קיצבה מישראל או גרמניה עומד היום על כ-100,000 איש. מספר זה אינו כולל את מקבלי הפנסיה הסוציאלית, נכי המלחמה בנאצים, וטרנים (ותיקי מלחמת העולם השנייה) נזקקים ומקבלי קיצבת שואה מארצות

אחרות.

 

לקראת יום הזיכרון הבינלאומי לקורבנות השואה החל היום (יום שיחרור אושוויץ), רכזנו את האפשרויות השונות הקיימות לקבלת קצבאות לניצולי שואה, למי זה מגיע וכמה בדיוק מקבלים. המידע נמסר ע"י צחי מלמד, מומחה במרכז המידע הממשלתי לניצולי השואה, המסייע ללא תשלום לניצולי השואה במיצוי זכויותיהם.

 

1. פיצויי בריאות מגרמניה – BEG.

 

מי משלם: ממשלת גרמניה. פרטים נוספים, הלשכה לפיצויים אישיים, מגדל שלום, טלפון: 03-6234100

 

מי זכאי: כיום לא ניתן עוד לפנות לבקש קיצבה זו.

 

תקציר הזכויות: קיצבה חודשית ביורו לפי אחוזי נכות. הבראה של 21 יום אחת לשנתיים בתוספת דמי נסיעה. תשלום עבור תרופות, ביקור אצל רופא – גם רופא מומחה, טיפולים, נסיעות לטיפולים ומכשירי עזר למחלה המוכרת. הנחה בארנונה. ניתן לבקש הכרה בהרעת המצב במחלה המוכרת. מקבלי קיצבה זו אינם זכאים להנחה החדשה על תרופות.

 

כמה מקבלים: אין נתונים מדויקים. כ–17,000 איש.

 

2. קיצבה של נרדפי הנאצים.

 

מי משלם: משרד האוצר – הרשות לזכויות ניצולי השואה

 

מי זכאי: ניצולי שואה שעלו לארץ עד 1.10.1953

 

תקציר הזכויות: קיצבה חודשית לפי אחוזי נכות, החל מ – 1,822 שקל, השלמת הכנסה מיוחדת - תוספת נזקק/נצרך, הנחה על הוצאות חשמל למקבלי קצבה כנזקק או כנצרך, פטור מלא על תרופות שבסל הבריאות למי שהוכר כנזקק, דמי אלמנות ל- 3 שנים (מי שהוכר כנזקק/נצרך בחייו עשוי בן זוגו להיות זכאי לקצבה לכל החיים), הלוואות, דמי הבראה, הבראה, הבראה עם מלווה, תשלום עבור תרופות, טיפולים ונסיעות לטיפולים במחלה המוכרת, טיפולים ב"עמך" ונסיעות לטיפולים אלה, תשלום לימודים אקדמיים לבני הניצולים עד גיל 30, אפשרות להעלאת אחוזי הנכות, הכרה במחלות נוספות אם ניתן לקשור אותן לשואה (כגון הכרה מלאה באוסטיאופורוזיס והעלאת אחוזי הנכות בעשרות אחוזים לפי מיקום וחומרת השברים כתוצאה מהמחלה לפי המלצות ועדת שני), הנחה על כל התרופות שבסל הבריאות – גם אלה שאינן קשורות לשואה, הנחה בארנונה, החזר חלקי של מע"מ על מוצרי חשמל, פטור מאגרת טלביזיה.

 

כמה מקבלים: כ-55,000 איש. גם היום ניתן לתבוע קיצבה זו.

 

3. קיצבה מקרן סעיף 2.

 

מי משלם: ועידת התביעות

 

מי זכאי: ניצולי שואה שהיו בגטו מוכר, או מסתור, או חיו בזהות בדויה בשטח כבוש לפחות 18 חודשים או שהו במחנה מוכר לפחות ששה חודשים. ללא קשר למועד עליה לארץ.

 

תקציר הזכויות: קיצבה תלת חודשית אחידה של 873 יורו והטבות המשולמות על ידי הרשות לזכויות ניצולי השואה: דמי הבראה שנתיים בסך 2,072 שקל, החזר חלקי של מע"מ על מוצרי חשמל, הנחה בארנונה, פטור מאגרת טלביזיה והנחה על כל התרופות המצויות בסל הבריאות. מי שעלה עד 1.10.1953 ולא היה על אדמת גרמניה ביום המיפקד – שטיכטאג, 1.1.1947, יכול בתוספת תנאים נוספים לעבור לקבל קיצבה עדיפה לפי חוק נכי רדיפות הנאצים. מקבל קיצבה זו שהוכר גם כזכאי לקבל קיצבה להשלמת הכנסה מהביטוח הלאומי (הקיצבה מקרן סעיף 2 איננה נחשבת כהכנסה לצורך הזכאות להשלמת הכנסה), עשוי להיות זכאי גם למענק שנתי של 4,453 שקל ממשרד האוצר ולהטבות נוספות מהחברה להשבת נכסים של נספי השואה.

 

כמה מקבלים: כ-25,000 איש. גם היום ניתן לתבוע קיצבה זו.

 

4. קיצבה של יוצאי מחנות וגטאות.

 

מי משלם: משרד האוצר – הרשות לזכויות ניצולי השואה.

 

מי זכאי: ניצולי שואה שהיו במחנה או גטו מוכרים לפחות יום אחד. אין מגבלה של מועד עליה לארץ.

 

תקציר הזכויות: קיצבה חודשית של 1,111 שקל לחודש וכרטיס מגנטי לקניות מזון הנטען ב-600 שקל מידי חודש. דמי הבראה – 2,072 שקל, החזר חלקי של מע"מ על מוצרי חשמל, הנחה בארנונה, פטור מאגרת טלביזיה והנחה בתרופות. מקבל קיצבה זו שהוכר גם כזכאי לקבל קיצבה להשלמת הכנסה מהביטוח הלאומי (הקיצבה ליוצאי מחנות וגטאות איננה נחשבת כהכנסה לצורך הזכאות להשלמת הכנסה), עשוי להיות זכאי גם למענק שנתי של 4,453 שקל ממשרד האוצר ולהטבות נוספות מהחברה להשבת נכסים של נספי השואה.

 

כמה מקבלים: כ-2,200 איש.

 

גם היום ניתן לתבוע קיצבה זו.

 

5. קיצבה של נכי מלחמה בנאצים.

 

מי משלם: משרד האוצר – הרשות לזכויות ניצולי השואה. פרטים נוספים: ארגון נכי המלחמה בנאצים

 

מי זכאי: לוחמים בשורות הפרטיזנים או בעלות הברית (גם מתנדבי הישוב) מול גרמניה ובעלי בריתה בתקופה בין 1.9.1939 – 2.9.1945 הסובלים מנכות של 10% לפחות כתוצאה מהלחימה. קבלת הקיצבה אינה תלויה במועד עליה לארץ.

 

תקציר הזכויות: קיצבה חודשית לפי אחוזי נכות החל מ – 10% נכות, השלמת הכנסה מיוחדת – קיצבת נזקק/נצרך, תשלום עבור תרופות, טיפולים ונסיעות לטיפולים במחלה המוכרת, הנחה בתרופות, דמי אלמנות, הלוואות, דמי הבראה, הבראה, הבראה עם מלווה, אפשרות להעלאת אחוזי הנכות, הנחה בארנונה, החזר חלקי של מע"מ על מוצרי חשמל, פטור מאגרת טלביזיה.

 

כמה מקבלים: 11,000 איש.

 

גם היום ניתן לתבוע קיצבה זו.

 

6. פנסיה סוציאלית מגרמניה. ממשלת גרמניה. פרטים נוספים, אגף קשרי חוץ בביטוח לאומי בישראל

 

מי זכאי: ניצולי שואה שעבדו ללא כפיה בגטאות.

 

תקציר הזכויות: קיצבה חודשית ביורו. אפשרות לקיצבת שאירים לבן זוג של מי שלא הוכר או לא תבע בחייו פנסיה זו.

 

כמה מקבלים: אין מידע מדויק. כ-60,000 איש המקבלים גם קיצבאות אחרות.

 

גם היום ניתן לתבוע קיצבה זו.

 

7. ותיקי מלחמה (וטרנים) נזקקים.

 

מי משלם: משרד הקליטה, משרד הבינוי והשיכון, משרד הבריאות.

 

מי זכאי: "ותיק מלחמה נזקק" הוא אדם שקיבל אות הלוחם בנאצים ותעודת ותיק מלחמת העולם השנייה ממשרד הביטחון והוא זכאי לקצבת זיקנה עם השלמת הכנסה מן המוסד לביטוח לאומי.

 

תקציר זכויות: תוספת לסיוע בשכר דירה, הנחה של 75% בתרופות מרשם המופיעות בסל הבריאות, פטור מאגרת טלביזיה, מענק שנתי בסך 2,226 שקל, הטבות לאלמנה.

 

גם היום ניתן לתבוע קיצבה זו.

 

לפרטים נוספים: מרכז המידע הממשלתי לזכויות גמלאים וניצולי שואה פועל בטלפון 8840*. בנוסף, לאחרונה השיק המרכז פורום לזכויות גמלאים אתר בכתובת - http://forums.tapuz.co.il/zgimlaim

שירותי המרכז ניתנים ללא תשלום.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x