$
בורסת ת"א

המהפכה של ענת גואטה: רוצה להשיק מוצר שיתחרה בייעוץ ההשקעות בבנקים

רשות ניירות ערך פירסמה קול קורא למוצר ניהול תיקים דיגיטלי על תשתית של קרן נאמנות; המודל יתאפשר להנות מיתרונות מיסוי, ויהווה חלופה תחרותית לתיק השקעות מיועץ על ידי בנקאי בעלות מופחתת

רחלי בינדמן 10:4702.04.19

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

רשות ניירות ערך רוצה לייצר תחרות למוצר קופת הגמל להשקעה, המפוקח על ידי רשות שוק ההון.


רשות ני"ע בהובלת ענת גואטה פירסמה הבוקר (ג') "קול קורא –ניהול תיקים 2.0", המציע מודל ליצירת שירות חדש לציבור המשקיעים. השירות יאפשר ניהול תיקים באמצעות פלטפורמה דיגיטלית ייעודית, שתהיה זמינה למשקיעים בטלפון החכם או במחשב.

השירות החדש יאפשר למנהלי תיקים לנהל תיקי השקעות ללקוחותיהם באמצעות קרן נאמנות ייעודית, על כל יתרונותיה, לרבות סוגיית המיסוי.
     

ענת גואטה, יו"ר רשות ניירות ערך ענת גואטה, יו"ר רשות ניירות ערך צילום: עודד קרני


     

 

במסגרת היוזמה, שמבוססת על הסדרה קיימת לניהול התיקים באמצעים טכנולוגיים, מציעה הרשות מתכונת לניהול תיקים על פלטפורמה של קרן נאמנות ייעודית. זאת באופן שיאפשר ללקוח חיסכון בפטור מתשלום עמלות עסקה ואי תשלום מס רווח הון בעת תחלופת נכסים פנימית בתיק ההשקעות שלו. היתרון בכך הוא שחבות בתשלום מס רווח הון תיווצר רק כאשר הלקוח ייתן הוראה להעביר כספים מהתיק המנוהל לחשבון העו"ש שלו.

 

מה שדרמטי במוצר החדש, זה שהוא צפוי להתחרות בייעוץ הבנקאי בבנקים, שהם ערוץ ההפצה המרכזי של קרנות הנאמנות כיום. הבנקים גוזרים עמלה שמנה שיכולה להגיע ל-50% מדמי הניהול שגובה חברת הקרנות. כעת יווצר מוצר תחליפי שבו לא תידרש עמלת הפצה לבנקים. עמלות ההפצה שמקבלים היום הבנקים מגולגלות על הציבור דרך דמי הניהול שמגלמים אותן, מה שמייקר את המוצר.

 

בנוסף, במסגרת השירות יוכל הלקוח לעקוב באופן דיגיטלי אחר ביצועי התיק שלו ולצפות בפירוט ניירות הערך המרכיבים אותו. בכך תגדל מעורבות הלקוח ותתאפשר חווית ניהול תיק השקעות אישי, למרות שבפועל התיק ינוהל באמצעות קרן נאמנות.

 

ההסדרה המוצעת תאפשר להפיץ את השירות במגוון ערוצי הפצה, מסורתיים ודיגיטליים, להשוות תשואות בין תיקים מנוהלים, להוזיל עלויות עסקה ומיסוי למשקיע, להנגיש את השירות לכל משקיע ללא מגבלת השקעה מינימלית, ולייעל את ניהול התיקים לחברות.

 

שירות ניהול התיקים המוצע כיום לציבור מבוסס על ניהול תיק ההשקעות בחשבון הלקוח. התרגום של ניהול התיק לפעילות בניירות ערך בחשבון הלקוח גורר תשלום עמלות עסקה גבוהות עבור קניית ניירות הערך ומכירתם, תשלום מס רווח הון בעת מכירה של כל נייר ערך בחשבון הלקוח ונטל תפעולי על החברה מנהלת התיקים.

 

למרות שבפועל החברה מנהלת במקרים רבים במרוכז את תיקי ההשקעות של כל הלקוחות באותו פרופיל סיכון, היא נדרשת לבצע את הפעילות במפוצל בכל אחד מחשבונות לקוחותיה.

שיטה זו מאלצת את החברות לניהול תיקים לקבוע רף כניסה מינימלי לצורך קבלת השירות. כמו כן, מאחר שתמהיל ההשקעות של הלקוחות ופרופילי הסיכון שלהם בחברות ניהול התיקים השונות אינם זהים, כיום אין אפשרות לבצע השוואה בין ביצועי מנהלי התיקים.

 

היוזמה של "ניהול תיקים 2.0" נועדה לתת מענה לסוגיות הללו. ניהול התיק על גבי פלטפורמה של קרן נאמנות יאפשר ללקוח להצטרף לשירות ללא מגבלת סכום מינימלי. בנוסף, הלקוח יוכל ליהנות מיתרונות לגודל, בדגש על פיזור ומגוון השקעות, תוך הוזלת עלויות.

ההצטרפות לשירות תתאפשר באמצעות הפלטפורמה המבוססת על רשת האינטרנט בלבד. הליך ההצטרפות יכלול מילוי שאלון בירור צרכים באופן מקוון. תהליך זה נועד לסווג את פרופיל הסיכון של הלקוח לארבעה פרופילים: "סיכון נמוך", "סיכון בינוני", "סיכון בינוני-גבוה" ו"סיכון גבוה". חברת ניהול התיקים תנהל קרן ייעודית בעלת מדיניות השקעות "גמישה", עבור כל לקוחות השירות המסווגים לאותו פרופיל. בהתאם, תיקבע מגבלת החשיפה המרבית למניות של הקרן הייעודית שבאמצעותה ינוהל התיק.

קרן הנאמנות הייעודית תנוהל במסגרת הסדר אירוח (הוסטינג) של מנהל התיקים אצל מנהל קרן. כדי להבטיח שהקרן תיוחד ללקוחות ניהול התיקים 2.0 בלבד, תיגבה מלקוחות שאינם נמנים על השירות שיעור הוספה בשיעור 10% - זאת במטרה למנוע מהבנקים להפיץ את המוצר.

כמו כן, הדבר יאפשר למנהל התיקים לנהל את תיק ההשקעות במרוכז, ללא צורך לבצע הקצאה פרטנית לכל אחד מחשבונות לקוחותיו.

 

בגין הקרן הייעודית, אשר מוחזקת בתיק מנוהל, מנהל הקרן יהיה פטור מתשלום עמלת הפצה לבנק ובכך תתאפשר הצעת השירות בדמי ניהול הזולים ב- 0.35% לשנה לעומת קרן מקבילה, אשר מוצעת לציבור הרחב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x