$
שוק ההון

בלעדי לכלכליסט

המוסדיים נגד בן זאב: "השיטה מאוד לא מקובלת בעולם"

בעקבות הפרסום על הצעת הבורסה לפטור עושי שוק מעמלות מסחר, ולגבות מהצד השני לעסקה עמלה כפולה - מאיימים הבנקים ובתי ההשקעות שלא לסחור בקרנות. לטענתם, "אין סיבה שהעמלה של צד אחד תושפע מהצד השני"

רחלי בינדמן 08:1517.07.18

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

שחקני נוסטרו, בתי השקעות ובנקים החברים בבורסה לניירות ערך, מביעים מורת רוח מהצעתה לתמרץ עשיית שוק בקרנות הסל החדשות.

 

אתמול חשף "כלכליסט" שבכוונת הבורסה לתמרץ את עושי השוק בתעודות הסל - השחקנים שייתנו ציטוטי קנייה ומכירה, ובכך יגדילו את נזילותן, דרך פטור מעמלות מסחר וסליקה. אלא שבאותה נשימה הבורסה, שבראשה עומד המנכ"ל איתי בן זאב, פרסמה הצעה לגבות עמלה כפולה מהצד השני לעסקה. אם עושה השוק לא ייתן ציטוט, כל אחד מהצדדים ישלם עמלה רגילה. כלומר, עושה השוק שיקנה או ימכור את התעודה ויספק ציטוט, יקבל (דרך חבר הבורסה שלו) פטור מעמלה. הצד השני ישלם עמלה כפולה (דרך חבר הבורסה). ההצעה כפופה לאישור רשות ני"ע.

 

איתי בן זאב מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב מנכ"ל הבורסה צילום: אוראל כהן

 

אותם שחקנים, בהם הבנקים, מאיימים כי לא ירכשו את הקרנות אם הרעיון יצא לדרך. פעיל שוק אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "השיטה שעל בסיסה עומדת הצעת הבורסה, מאוד לא מקובלת בעולם, ובכל מקרה גם אם תופעל אין סיבה שהעמלה של צד אחד תושפע מזהות הצד הנגדי לעסקה".

 

גורם אחר הוסיף כי "זה לא יגדיל את הנזילות, כי הרבה שחקנים לא יפעלו בקרנות הסל. יש כיום עושי שוק שאינם פורמליים, כמו שחקני נוסטרו שנהנים מהארביטראז' במחירי התעודות, ופשוט יצאו מהשוק הזה. ומי יישאר? רק מנפיק קרן הסל, שייהפך למונופול. אז בעת המכירה הוא כנראה ייתן ציטוט טוב כי יש לו אינטרס למכור את קרנות הסל שלו, אבל בקנייה הוא יכול לעשות טריקים ולקנות בזול - בייחוד אם מדובר בקרן סל על מדדים בולטים פחות".

 

במערכת הבנקאית לא ערוכים ליישום המודל

במערכת הבנקאית טוענים שהם לא ערוכים ליישום מודל כזה. לטענתם, בזמן אמת חבר הבורסה לא יודע אם הצד השני הוא עושה שוק פורמלי או לא, ולכן תידרש התקזזות בעמלות בסוף החודש, שהיא מסובכת ודורשת מערכת ייחודית. לבנקים יש כאן כוח עצום, שכן הם גם הגורם המשווק את קרנות הסל לציבור, ולכן ספק אם הבורסה תוכל לקדם מהלך כזה ללא תמיכתם.

 

כיום עושי השוק בתעודות הסל הם מנהלי חברות תעודות הסל, שיש להם אינטרס שתעודות הסל, הנסחרות בבורסה כמו כל נייר ערך, ייסחרו קרוב לשוויים ההוגן. בנוסף, מערכות הדירוג של הבנקים מדרגות כיום את תעודות הסל, ומעניקות דירוג נמוך לתעודות שהציטוטים שלהן רחוקים משוויין ההוגן. לפיכך, יש למנהלי חברות תעודות הסל אינטרס לקנות ולמכור את התעודות מהציבור סביב השווי ההוגן, ולא לגזור עליהן קופון.

 

תעודות הסל לא יבטיחו עוד את תשואת המדד

מאוקטובר צפויה תעשיית מוצרי המדדים צפויה לעבור מהפכה, כך שתעודות הסל יהפכו לקרנות סל. המשמעות היא שהתעודה כבר לא תבטיח למשקיע בה את תשואת המדד שאחריו היא עוקבת, אלא רק תשתדל להשיג את תשואת המדד. יתרה מכך, אם כיום מנהלי התעודות נהנים מרווחים עקיפים ממנה, כמו דיבידנדים, השאלות ניירות ערך, והכנסות ריבית – כל הרווחים האלה אמורים להיכנס מעתה לתוך קרן הסל לטובת הלקוח. לכן, רווחי תעודות הסל צפויים להישחק, והחשש הוא שהמנהלים ינסו לפצות את עצמם דרך הגדלת הרווחים בעשיית שוק, כלומר לתת ציטוטים אטרקטיביים פחות ללקוחות. להבדיל מהקרנות המחקות שקיימות כיום, הקרנות החדשות ייסחרו כמו נייר ערך, לאורך כל שעות המסחר.

 

במסגרת הרפורמה, דרשה רשות ני"ע ממנהלי תעודות הסל למצוא עושי שוק לקרנות החדשות, אך לבסוף התברר שרק לתעודות יש אינטרס לעשיית שוק, ובלית ברירה הסכימה הרשות שחברות תעודות הסל יקימו חברות נפרדות שיתמחו בעשיית שוק, בדרישה להפרדה מוחלטת בין חברת קרנות הסל לזו שתעסוק בעשיית שוק.

 

בבורסה הבהירו אתמול כי מדובר ברעיון לדיון בלבד, וכי הם ממתינים להערות הציבור בנושא, שרק לאחריהן תישקל היתכנות המהלך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x