$
שוק ההון

בנק הפועלים הגיש טיוטת תשקיף להנפקת ישראכרט

שני הבנקים הגדולים - פועלים ולאומי - נדרשים בהתאם לחוק שטרום, להגברת התחרותיות והפחתת הריכוזיות במערכת הבנקאית, להיפרד לפחות מחלק מאחזקותיהם בחברות כרטיסי האשראי בשנה וחצי הקרובות

רעות שפיגלמן 19:3128.06.18

בנק הפועלים וחברת כרטיסי האשראי ישראכרט שבבעלותו (98.2%) הגישו היום (ה') לרשות ני"ע טיוטת תשקיף ראשונה להנפקה. מטרת התשקיף היא לאפשר לבנק הפועלים למכור את אחזקותיו בישראכרט באמצעות הנפקת המניות בהצעת מכר לציבור או חלוקת דיבידנד בעין. במקביל פועל הבנק לבחינת חלופה של מכירת האחזקות או חלק מהן לצד ג'.  

שני הבנקים הגדולים, פועלים ולאומי, נדרשים בהתאם לחוק שטרום (החוק להגברת התחרותיות והפחתת הריכוזיות במערכת הבנקאית) להיפרד לפחות מחלק מאחזקותיהם בחברות כרטיסי האשראי בשנה וחצי הקרובות, עד תחילת 2020.

 

רון וקסלר מנכ"ל קבוצת ישראכרט
רון וקסלר מנכ"ל קבוצת ישראכרט צילום: עמית שעל

 

בפני בנק הפועלים, כמו גם בפני בנק לאומי, עומדות מספר אפשרויות על מנת למכור את אחזקותיהם בחברות כרטיסי האשראי שבבעלותם - ישראכרט ולאומי קארד, בהתאמה. חלופה אחת שעבורה לא נדרש להגיש תשקיף היא מכירה לצד ג' שיכול להיות קרן, קבוצת קרנות, חברה או משקיע פרטי.

חלופות נוספות, שכן דורשות הגשת תשקיף לרשות ני"ע ואישורו, הן הנפקת המניות לציבור בדרך של הצעת מכר או חלוקת המניות לציבור - מהלך שמכונה דיבידנד בעין. מכיוון שחברות כרטיסי האשראי כיום הן חברות פרטיות, הרי שהצעת מכר לציבור נעשית בצורה של הנפקת המניות על מנת שתהיינה סחירות בהמשך. גם חלוקת דיבידנד בעין הוא מהלך שלאחריו המניות נרשמות למסחר בבורסה כדי שבעלי המניות יוכלו לסחור בהן.

 

בנק לאומי הגיש בסוף חודש מרץ טיוטת תשקיף שמהותה דומה. במקביל מקיים בנק לאומי עם בנק ההשקעות גולדמן זאקס תהליך של איתור רוכש חיצוני, ובנק הפועלים מקיים תהליך דומה באמצעות בנק ההשקעות סיטי בנק.

 

כפי שפורסם בכלכליסט לפני שבועיים, שתי קרנות ענק אמריקאיות, קרן אדוונט וקרן ביין קפיטל, הן המועמדות העיקריות מול בנק הפועלים לרכישה משותפת של ישראכרט.
 

קרן אדוונט מנהלת 40 מיליארד דולר שהשקיעה בחברות שונות לאורך השנים ופעילה ב-14 משרדים ב-12 מדינות ברחבי העולם שהראשיים שבהם הם ניו יורק ולונדון. מאז הקמתה ב-1984 השקיעה הקרן ב-335 חברות מ-41 מדינות, אבל לא השקיעה השקעה מהותית בישראל. גם ביין קפיטל התמודדה על מספר רכישות בארץ אבל לא ביצעה אותן בסופו של דבר. ביין קפיטל היא קרן גדולה יותר מקרן אדוונט ומנהלת 75 מיליארד דולר שגייסה לאורך השנים גם כן מ-1984. תחום האשראי חזק בקרן ביין קפיטל ומהווה חלק מהותי מפעילותה. הקרן פעילה בעיקר בארה"ב, ומרכזה נמצא בבוסטון.

 

בנוסף כפי שפורסם בכלכליסט מוקדם יותר החודש, קרן ורבורג פינקוס האמריקאית, קרן אייפקס הבריטית וחברת כרטיסי האשראי היפנית קרדיט סייסון (Credit Saison) הן המובילות במירוץ לרכישת לאומי קארד .

בטל שלח
    לכל התגובות
    x