$
פרסום ושיווק

יצרני המשקאות לא יוכלו לתאם מה יהיה מחיר הפיקדון שיוטל על בקבוקי משקה הגדולים

הממונה על התחרות דחתה את הבקשה שהגישו ראשי איגוד תעשיות המזון לתאם את גובה הפיקדון על בקבוקי משקה המגולם במחירם. לדבריה, מתן הפטור עלול להגדיל את עלויות האיסוף של מכלי משקה ולהוביל לפגיעה בצרכן

נורית קדוש 15:4225.03.21

הבקשה של איגוד תעשיות המזון לפטור מהסדר כובל נדחתה: הממונה על התחרות הודיעה לראשי האיגוד הפועל בהתאחדות התעשיינים כי לא יאפשר להם לתאם את גובה הפיקדון אשר יוטל על מכלי משקה בהתאם לחוק הפיקדון, ובפרט על מכלי משקה גדולים, בנפח 1.5 ליטר ומעלה.

 

 

בקשת הפטור הוגשה בעקבות החלטת השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל, שקיבלה את אישור ועדת הכלכלה כי החל מדצמבר 2021 יחול חוק הפקדון גם על מכלי משקה גדולים. זאת, בשל אי עמידה של חברות המשקאות ביעדי האיסוף הקבועים בחוק הפיקדון. 

מתקן לאיסוף בקבוקים מתקן לאיסוף בקבוקים צילום: אבי רוקח

 

החוק קובע פיקדון מינימלי של 30 אגורות לבקבוק, אולם היצרנים בשוק הנשלט על ידי קוקה קולה ישראל, טמפו ויפאורה, ביקשו באמצעות איגוד המזון לאפשר להם לקבוע סכום גבוה יותר, בטענה שפיקדון של 30 אגורות לא יספיק בכדי לעמוד ביעדי האיסוף שנקבעו בחוק. בעקבות כך, האיגוד פנה לרשות בבקשה כי יוכלו לקבוע ולהמליץ על הפיקדון הראוי שיוטל על מכלי משקה גדולים.

 

הממונה על התחרות מיכל הלפרין, דחתה כאמור את הבקשה וקבעה, כי מתן הפטור יאפשר לאיגוד לקבוע פיקדון תוך שקילת שיקולי הרווח של חברי האיגוד. דבר העלול להוביל לנטל גדול יותר על הצרכן ולפגיעה בו. כמו כן הדבר עשוי לגרור ייקור והגדלת עלויות האיסוף של מכלי משקה. הממונה הוסיפה, כי קיים חשש שתיאום גובה פיקדון גבוה עשוי לשרת יצרנים גדולים ולהגדיל את עלויות האיסוף שיוטלו גם על יצרנים קטנים.

 

הממונה ציינה כי גם אם פיקדון בגובה 30 אגורות לא יהווה תמריץ מספיק לשם עמידה ביעדי האיסוף, יש דרכים אחרות לעודד את הציבור להחזיר מכלים גדולים כפי שקורה היום עם מכלים קטנים, כגון דמי עידוד לקמעונאים ולאספנים.

 

מאיגוד יצרניות המזון בהתאחדות התעשיינים נמסר בתגובה לדחיית בקשתם לפטור מהסדר כובל: "אנו מציעים לרגולטורים ללמוד מהנעשה בעולם כדי להימנע מקשיים ועיכובים מיותרים ביישום החוק".

x