$
פרסום ושיווק

ועדת הכלכלה אישרה: חוק הפיקדון יחול גם על בקבוקי 1.5 ליטר ומעלה, רק בעוד שנה

השרה גילה גמליאל הסכימה לדחות את מועד החלת החוק כדי לתת ליצרניות ולרשתות השיווק שאמורות לאסוף את הבקבוקים; גמליאל ביקשה לא לקיים דיון אלא רק הצבעה והיו"ר מרגי זעם עליה: "הקוצר רוח שלך מתחילת הדיון לא מקובל. אם לא תפסיקי ללחוץ אני אפסיק את הדיון"

אורנה יפת 14:2901.12.20

בתום דיון סוער בוועדת הכלכלה אושר צו החלת חוק הפיקדון על  בקבוקי משקה משפחתיים של  1.5 ליטר ומעלה. הצו יכנס לתוקף ב-1 בדצמבר 2021.

 

 

השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל הסכימה לדחות את מועד החלת החוק כדי לתת ליצרניות ולרשתות השיווק שאמורות לאסוף את הבקבוקים, תקופה ארוכה יותר של הסתגלות מעבר ל-60 יום שנקבעו בחוק.

 

עוד קודם להצבעה, הגיעה השרה לדיון שהיא נחרצת בדעתה ולא איפשרה שיח בנוגע למהות החוק. גמליאל דרשה לנהל הצבעה על כניסתו לתוקף של החוק בלבד ולא לדון במהות שלו בטענה כי הוא כבר עובדה קיימת. לדבריה, "אחרי שנים של עיכובים בממשלות קודמות וחודשים של דיונים שקיימתי מאז נכנסתי לתפקיד, בחנו את כל האפשרויות והחלטתי לפני חודש להחיל את חובת הפקדון על מיכלי משקה גדולים של 1.5 ליטר והיום התכנסנו על מנת להחיל את המועד של החוק. החוק כבר קיים ורשום ברשומות. החוק לא צריך להיות מאושר בכנסת מבחינה משפטית".

 

 

השרה גילה גמליאל השרה גילה גמליאל צילום: אבי רוקח, אלכס קולומויסקי

 

השרה טענה ללחצים שהפעילו לוביסטים מצד חברות המשקאות ותאגידי המחזור על חברי כנסת ואמרה: "אני מבינה את הלחצים שאתם עוברים. מי כמוני מבין את הלחצים האלה כי גם עלי הופעלו לחצים ועוד בזמן שהייתי חולה. אתם כנבחרי ציבור צריכים לעשות מה שטוב ונכון לציבור. מי שחושב שהתכנסנו לדון בשאלה מהותית של האם להחיל את החוק הוא טועה ומטעה, כי זו כבר לא שאלה של אם אלא של מתי. הפקדון על בקבוקים גדולים הוא עובדה מוגמרת וכך קבע החוק וכך יהיה. הפקדון זה עשרות מיליוני שקלים שיחזרו לצרכנים וייטיבו לסביבה ולא רק לחברות המשקאות שעשקו את הציבור עשרות שנים. מי שבוחן את מחיר הבקבוקים הגדולים בישראל לעומת העולם מבין את העושק".

 

11 רשתות שיווק ובהן שופרסל, סופר-פארם, רמי לוי, ויקטורי ויינות ביתן, עתרו לבג"ץ נגד הרחבת חוק הפקדון, אך טרם נקבע דיון בעתירה. הרשתות דרשו להוציא צו ביניים דחוף שיורה לשרה גמליאל להשהות את הרחבת החוק על בקבוקים גדולים. גם יצרני המזון פעלו לסיכול החוק ואיגוד המזון הציג למשרד להגנת הסביבה מתווה חלופי לחוק, אך המשרד לא קיבל אותו.

 

"החלטת שלוחצים עלינו וגונבים אותנו"

 

היו"ר מרגי זעם על השרה ונזף בה: "הקוצר רוח שלך מתחילת הדיון לא מקובל. אם לא תפסיקי ללחוץ אני אפסיק את הדיון. את מובילה לזה שאני אפוצץ את הישיבה ובסוף תפילי את האשמה עלי. הדיון יתקיים שעתיים. את לא תקבעי מה יאמרו חברי כנסת. באת קרבית, החלטת שלוחצים עלינו וגונבים אותנו. מה קרה? תני לחברי הכנסת לדבר. איימו עליך? לכי למשטרה. עלי לא איימו".

 

 

ח"כ יעקב מרגי, יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ יעקב מרגי, יו"ר ועדת הכלכלה צילום: דוברות הכנסת, עדינה ולמן

 

בתגובה לדברי השרה על לחצים מצד גורמים בעלי אינטרסים, אמר ח"כ יעקב טסלר (יהדות התורה): "אני לא יודע על איזה לחצים את מדברת ולמה את מרמזת. אני מדבר על לחצים מהציבור שרואים עצמם ניזוקים, משפחות מרובות ילדים שבגלל החוק הזה הולכות לשלם הרבה כסף ואנו יודעים לומר כמה משקאות הן צורכות ומדובר בהטלת מס נוספת עליהן. חוק הפקדון עובד מצוין על הבקבוקים הקטנים. על הגדולים זה עובד רע". טסלר ביקש לדחות את החוק בעוד שנה וחצי וכך גם נציגי הציבור במגזר הערבי טענו כי אין בערים ובכפרים אפשרות להחיל את החוק.

 

רמי לוי, הבעלים של רשת שיווק השקמה דיבר בדיון ואמר כי רשתות השיווק יתקשו להתמודד עם החזרות הבקבוקים הגדולים. "מי שממחזר היום לא רוצה לחסוך 30 אג' אלא זה אנשים שיש להם תרבות של מיחזור. אם יוציאו מהרחובות את אלפי המחזוריות, אתם תראו את כל הבקבוקים האלה זרוקים בתוך פחי האשפה.  להכניס את המחזוריות לבתי הספר ומתנ"סים. היום משקי הבית לא מחזירים את הבקבוקים הקטנים אלא מי שמחזיר אותם לרשתות אלה אנשים שאוספים מפחי האשפה. זה כן ייקר את מחיר המשקאות".

 

סקר שביצעה חברת גיאוקרטוגרפיה עבור המשרד להגנת הסביבה מצא כי כ-87% ממשקי הבית מעידים שמיחזור חשוב במידה רבה או במידה רבה מאוד. עוד עולה מהנתונים כי צריכת בקבוקי משקה היא כ-40 בחודש בממוצע למשק בית, 19 מהם של מכלי משקה גדולים. 80% נקנים בסופרים הגדולים. כבר היום, כ-50% מהציבור מעידים שהם מחזירים בקבוקים קטנים לסופרים בתמורה לפיקדון. ובאשר להרחבת חוק הפיקדון למכלי המשקה הגדולים - כ-84% תומכים בחוק הפיקדון.

 

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל עמותת אדם טבע ודין, אמר בתום הדיון: "לאחר עשור של מאבק הצלחנו להביא את ישראל להתייצב לצד המדינות המתוקנות והסביבתיות בעולם ולחייב את חברות המשקאות המזהמות לשלם על הזיהום שלהן".

 

 

 

x