שלב הבאזז נגמר, המשקיעים רוצים לראות איך בינה מלאכותית עושה כסף
שיחות ועידה רבות של חברות התוכנה עם משקיעים הוקדשו לשאלות איך להרוויח מ־AI. פייבר השיקה מוצרים שיקלו על פרילנסרים לסגור חוזים, במאנדיי שינו את חיוב הלקוחות ולוויקס פונקציות שמשולבות במערכת התשלום
מספר האזכורים לצמד המילים "artificial intelligence" בשיחות ועידה שמקיימות חברות הנסחרות בוול סטריט עם אנליסטים אחרי פרסום הד"וחות, זינק לשיא היסטורי. על פי נתוני בנק ההשקעות גולדמן זאקס, שיעור החברות שמדסקסות את שילוב הכלים של הבינה המלאכותית בפעילותן הגיע ל־50% מתוך החברות במדד S&P 500. בתחילת 2024 "שיעור החדירה לשיח" של AI עמד על 30%.
בסיליקון ואלי הסערות הן אולי בעיקר סביב מודלי השפה והמרוץ בין חברות כמו OpenAI ודיפסיק, או מלחמות השבבים, אבל המשקיעים בוול סטריט מתעניינים לא פחות ואולי אפילו יותר ביישומי הבינה המלאכותית ומה היא תעשה לביצועי שאר החברות. שם למעשה נמצא הכסף הגדול וגם עתידן של חברות טכנולוגיה רבות, שצריכות להסתגל למציאות החדשה. בעונת הדו"חות הנוכחית, בולטת העובדה שה־AI הופך מצירוף מילים שחייב לחזור על עצמו כמה שיותר פעמים בדו"חות חברות הטכנולוגיה, למקור הכנסה של ממש.
אבל כאן, בינתיים, האימוץ הרבה יותר איטי ולפי המחקר של גולדמן זאקס 6% בלבד מהחברות האמריקאיות דיווחו שהן כבר משתמשות ביכולות בינה מלאכותית כחלק מפעילותן השוטפת. 10% מתכוונות להשתמש ביישומים החדשה במחצית השנה הקרובה. מרבית החברות שכבר צללו למעמקי הבינה המלאכותית מגיעות ממגזרי הטכנולוגיה, שירותים מקצועיים, חינוך ופיננסים. בתחתית הרשימה נמצאים ענפים המזוהים יותר עם הצווארון הכחול: תחבורה, מלונאות ומזון ובנייה.
איתות נוסף להרחבת האימוץ של יישומי בינה מלאכותית התקבל אתמול לאחר שהסטארט־אפ האמריקאי CoreWeave הגיש תשקיף להנפקה בוול סטריט, שרבים מקווים שתהווה את מחולל ההנפקות של 2025. החברה היא מסמלי התרגום של חזון AI למציאות, שכן היא משכירה גישה למעבדי GPU של אנבידיה באמצעות ענן. בכך, היא מאפשרת גם לארגונים שלא הצליחו לשים את ידיהם על מעבדי אנבידיה, או לא זקוקים להם באופן קבוע ונרחב, לבצע שימוש ביישומי AI מתקדמים. לה לעצמה יש 250 אלף GPU בדאטה סנטרס שהקימה.
המספרים של CoreWeave פנומנליים ומלמדים היטב על עוצמת המהפכה ‑ הכנסותיה זינקו ב־730% ב־2024 לרמה של 1.9 מיליארד דולר, לעומת 229 מיליון דולר בלבד ב־2023. ברבעון הרביעי היא רשמה הכנסות של 747 מיליון דולר. כמו כל סטארט־אפ היא עדיין מפסידה, והרבה ‑ 863 מיליון דולר ב־2024 בהשוואה ל־593 מיליון דולר ב־2023, אך מדובר בשיפור ניכר. הערכת השווי האחרונה של החברה עמדה על 19 מיליארד דולר, כאשר היא גייסה 1.1 מיליארד דולר לפני כשנה, כך שהנפקה לפי שווי דו־ספרתי במיליארדי דולרים בהחלט יכולה לשמש כיריית פתיחה ליתר הנפקות ההייטק.
הישראליות עוברות לתכלס
הדרך עוד ארוכה ורוב מהפכת ה־AI עדיין בגדר חזון, אבל משהו בכל זאת מתחיל לקרות במגזר העסקי. התופעה הורגשה היטב בעונת הדו"חות האחרונה, גם בקרב החברות הישראליות. הפעם, פלישת ה־AI לשיח היתה לא רק בגדר סיסמאות ותחזיות עתידניות מעוררות השראה ופורצות דמיון, אלא עברה לפסי התכלס: איך עושים מזה כסף? השאלה שחזרה על עצמה הכי הרבה בשיחות הוועידה עם אנליסטים כלפי מנהלי החברות היתה כמה אנחנו צריכים להוסיף לשורת ההכנסות בעקבות הוספת פונקציות AI למוצרים הקיימים או השקת מוצרים חדשים לגמרי.
מי שהצליחה למנף את הטרנד וסיפקה את התשובות המדויקות ביותר שוול סטריט רצתה לשמוע היתה מאנדיי, שפרסה חזון מלא, שכלל לראשונה את אופן החיוב של לקוחותיה על שימוש בפונקציות AI. במאנדיי, שמספקת מערכת הפעלה ארגונית, זיהו כי הלקוחות משתמשים יותר ויותר ביישומי בינה מלאכותית שמגיעים כחלק מהפלטפורמה של החברה, והודיעו כי יחלו לחייב אותם לפי היקפי פעילות.
השנייה ברמת "התכלס" היתה פייבר, שהוציאה קבוצת מוצרים חדשה, אך מסיבות שונות מאלה של מאנדיי. במקרה של פייבר, פלטפורמה לחיבור בין פרילנסרים למי שמעוניין בשירותיהם, ההנהלה זיהתה בזמן שהשוק שלה "בורח" מאז כניסת AI. סוגי שירותים רבים שניתנים כיום על ידי פרילנסרים, כמו תרגום, דיבוב, גרפיקה בסיסית או אפילו תכנות, נעשים באמצעות AI. "ה־AI הוא לא האויב, אלא טכנולוגיה חזקה מאוד", אמר מיכה קאופמן, מייסד ומנכ"ל פייבר באירוע חגיגי שערכה החברה לרגל ההשקה שאמורה להחזיר את הפרילנסרים, ובעיקר את מזמיני השירותים שלהם, לפלטפורמה.
פונקציות ה־AI החדשות של פייבר יאפשרו לפרילנסרים לייצר אוטומטית מעין דוגמית של היצירה שלהם ללקוחות פוטנציאליים, ומהצד השני לקוחות יוכלו לייצר מוצר עם החותמת והסגנון האישיים של הפרילנסר באופן אוטומטי תמורת תשלום מופחת. המוצר השני הוא מעין עוזר אישי לפרילנסר, שיוכל לענות במקומו לשאלות של לקוחות פוטנציאליים, לאפשר לו להיות בחופשה ולא להשבית את העסק. הכלים החדשים של פייבר עוררו עניין רב, עד כדי קריסת האתר הייעודי. כעבור יומיים קאופמן כבר עדכן כי עוזרת ה־AI החדשה לפרילנסרים סוגרת עסקאות הרבה יותר טוב ממה שהם עצמם עושים ‑ 57% יותר משיחה עם בני אדם.
גם WIX, שפתרונות בינה מלאכותית עשויים להוות איום על המערכת שלה לבניית אתרי אינטרנט, מעדכנת כל העת על תוספי AI שמצטרפים לפתרונות שלה, אך כמו יתר החברות היא עדיין לא מתמחרת אותם בשורת ההכנסות החזויה. בחלק מהכלים היא כבר גובה תשלום עבור שימושים בפונקציות AI, כמו למשל משלוח מיילים שיווקים אוטומטיים ללקוחות, או פתרונות אוטומטיים אחרים לקידום העסק. בוויקס העריכו בעונת הדו"חות האחרונה כי במחצית השנייה של 2025 החברה כבר תוכל להכיר בהשפעה משמעותית של פיתוחי ה־AI ולכן היא גם צופה קצב צמיחה מהיר יותר לקראת סוף השנה.
חברה ישראלית נוספת שרוצה להתחיל לקצור את פירות הבינה המלאכותית היא קלטורה, שמפתחת תוכנות לניהול מערכי ווידאו. החברה הכריזה ברבעון הרביעי על "ג'יני", מעין קוסמי AI שאמורים לייצר חוויה מותאמת אישית בתהליכי למידה מקוונת, בין אם במוסדות אקדמיים ובין אם בהכשרות בעבודה. המוצר החדש כולל פונקציות כמו התאמת הרמה לפי קצב ההתקדמות ושאלונים שמוקפצים אוטומטית כדי לבחון את רמת הידע. המערכת עדיין נמצאת בתהליכי הערכה ולפי קלטורה יש בה עניין רב מצד ארגונים גדולים ואוניברסיטאות.
קשה לאמוד את הסנטימנט
בינתיים, קשה לאמוד את סנטימנט המשקיעים כלפי הכרזות החברות, בעיקר משום שוול סטריט סובלת מתנודתיות גבוהה בשבועות האחרונים. מאנדיי, שפרסמה את הדו"חות ואת הכרזת ה־AI מוקדם יחסית, עוד הספיקה ליהנות מזינוק של 30% במניה, אך במניית פייבר דווקא נרשמה ירידה חדה מאז ההשקה החגיגית וכך גם במניית קלטורה. בשתי האחרונות הנפילה נבעה גם מתוצאות מאכזבות ובעיקר מתחזיות שלא כוללות את מה שכולם רוצים לדעת: כמה כסף תוסיף המונטיזציה של יכולות בינה מלאכותית לשורת ההכנסות. נכון לעכשיו, מסתמן שב־2025 כבר לא יהיה מספיק להזכיר את צמד המילים ולהתפעל ממה שהטכנולוגיה יכולה לעשות, אלא להראות מה היא עושה בפועל לתוצאות העסקיות, כאשר המשקיעים פשוט אומרים Show me the monAI.