סגור
העיתון הדיגיטלי
27.04.25
הפגנה מפגינים ב תל אביב 22.3.25
מפגינים בתל אביב, אמש (צילום: דנה קופל)

מיטב: "האירועים האחרונים מגבירים את הסיכון להורדת דירוג האשראי ומרחיקים הורדת ריבית"

אסטרטגים מתריעים: "החזרה ללחימה והחרפת העימות הפנימי עלולים לפגוע בצמיחת המשק". לפי הערכות מיטב, במצב הנוכחי ישנו סיכון של כ-50% להורדת דירוג האשראי בטווח של 6-12 חודשים. מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים: "האפשרות הגוברת לגיוס מילואים נרחב והפיחות החד של השקל אינם תומכים בהורדת ריבית"

ההפיכה המשטרית, יחד עם החזרה למלחמה, כבר נותנות את אותותיהן בשוק ההון הישראלי, אך האסטרטגים הראשיים במוסדות הפיננסיים הישראליים מתריעים כי הירידות של היום אינן סוף פסוק.
מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים, כתב הבוקר בסקירה השבועית שלו כי השוק כבר מתמחר את דירוג האשראי של ישראל בין BBB ל-BBB-, כאשר מנתחים את מרווח אג"ח ישראל לעומת ארה"ב ל-10 שנים (נקוב בדולר). "עליית המתיחות הפנימית (בשילוב עם התגברות המתיחות הגיאו-פוליטית) הובילו ביום שישי להיחלשות ניכרת בשער השקל ולעליית תשואות", כתב. נזכיר כי ביום שישי הדולר זינק ב-1% תוך שעות ספורות וקפץ מ-3.68 ל-3.72 שקלים. היום (א') אין מסחר במטבע חוץ.
"הערכתנו להפתעה כלפי מעלה במדדי מרץ ואפריל, כמו גם החזרה ללחימה בעזה, העלייה המחודשת בפרמיית הסיכון של ישראל, האפשרות הגוברת לגיוס מילואים נרחב והפיחות החד של השקל שחל לאחרונה אינם תומכים בהורדת ריבית בחודש מאי", הוא סיכם.
אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן האסטרטגי הראשי של מיטב, כתב בסקירה השבועית שלו כי "החזרה ללחימה והחרפת העימות הפנימי עלולים לפגוע בצמיחת המשק, להגדיל גירעון, להגביר סיכון להורדת דירוג האשראי של ישראל ולדחות הורדות ריבית". זבז'ינסקי מתייחס לדירוג האשראי של ישראל ואף מעריך כי הורדה נוספת איננה תרחיש דמיוני: "האירועים האחרונים מגבירים סיכון להורדת דירוג האשראי - לישראל תחזית שלילית לדירוג בשלוש חברות הדירוג הגדולות. סטטיסטית, במצב זה בכ-50% מהמקרים הדירוג יורד בטווח של 12-6 חודשים". זבז'ינסקי הדגיש כי "הסיכונים הכלכליים והפיננסיים עולים".
כמו בהפועלים, גם במיטב מדגישים כי הלכה למעשה חזרה ללחימה והחרפת העימות הפנימי בישראל כבר באו לידי ביטוי בשווקים הפיננסיים הן בפיחות השקל (למרות ששוק המניות האמריקאי התייצב יחסית) והן מבחינת שוק המניות הישראלי שבולט בחולשתו ביחס לשווקים האחרים. זבז'ינסקי מזהיר כי "להתפתחויות האחרונות עלולות להיות השלכות שליליות, במיוחד על רקע הרעה בתחזיות לכלכלה העולמית".
עוד כתבו במיטב כי "העלייה בחוסר הוודאות הביטחונית והפוליטית מעלה סיכון לצמיחה במשק. במידה ותתרחש הרעה מחודשת בפעילות הכלכלית, לממשלה יש פחות כלים להתמודדות איתה. בשונה משנה שעברה, שבה המדיניות הפיסקאלית הייתה מרחיבה מאוד ותמכה בכלכלה, השנה היא הפכה למרסנת".
במיטב ציינו גם כי הסיכון לפריצת מסגרת הגירעון עולה: "לא רק הוצאות הממשלה יגדלו. חידוש הלחימה והעימות הפנימי עלולים לגרום לאי עמידה בתחזית ההכנסות ממיסים ולהוביל לפריצת מסגרת התקציב שעדיין לא אושר". לדבר גם השלכות על האינפלציה: "האירועים האחרונים עלולים להחזיר חלק ממגבלות ההיצע (טיסות, עלויות תובלה, מחסור בכוח אדם), שבשילוב עם פיחות השקל עשויים להשפיע על האינפלציה".
גם במיטב סבורים כי קטנו הסיכויים להורדת ריבית בזמן הקרוב: "התנודתיות בשווקים מגבירה את הסיכון הפיננסי. מלבד שיקולי אינפלציה, בנק ישראל שם דגש מיוחד לאורך כל תקופת המלחמה על הנושא של יציבות פיננסית כאחד השיקולים העיקריים בהחלטות הריבית".