סגור
העיתון הדיגיטלי
20.03.25
השורה התחתונה אלמוג דסקטופ
השורה התחתונה

למה משקיעים נוהרים לקרנות הגידור בנאמנות למרות הביצועים החלשים?

קרנות הגידור בנאמנות, שמנהלות כבר 1.4 מיליארד שקל, מאפשרות לציבור הרחב להיחשף לענף הגידור, ללא חסמים בדמות רף השקעה מינימלי; המבחן האמיתי שלהן יהיה בתקופת משבר - אם ייכשלו הכסף החם ייצא מהם באותה המהירות שנכנס

החשש מירידות לאחר שנתיים של עליות חדות וקידום מסיבי מצד בתי ההשקעות מביא לעלייה בגיוסי קרנות הגידור בנאמנות, ואלו מנהלות כבר 1.4 מיליארד שקל.
קרנות גידור בנאמנות הן קרנות שנועדו לאפשר לציבור הרחב גישה למוצר הנקרא קרנות גידור. ברוב המכריע של המקרים, רף ההשקעה המינימלי בקרנות גידור הוא גבוה, כך שהן אינן נגישות לציבור הרחב. קרנות הגידור בנאמנות מאפשרות כניסה לתחום גם למי שלא עונה לקריטריוני ההשקעה המקוריים.
לאורך שנת 2024 גייסו קרנות הגידור בנאמנות מיליארד שקל. זאת לעומת מגמת הדימום בקרנות המנוהלות הרגילות, שפדו 26.4 מיליארד שקל לאורך השנה שעברה (בניכוי הקרנות הכספיות).
הגוף עם היקף הנכסים המנוהל הגדול ביותר בשוק קרנות הגידור בנאמנות הוא מור בית השקעות, שמנהל בקרן האג"ח שבבעלותו יותר מחצי מיליארד שקל. הקרנות איילון זבולון לונג שורט גלובלי ופסטרנק שהם לונג/שורט נמצאות במקום השני והשלישי, כאשר שתיהן מנהלות מעט יותר מ-90 מיליון שקל.
התשואה הממוצעת של קרנות הגידור בנאמנות בשנת 2024 היא 35.9%. מדד היחוס תל אביב 125 טיפס באותה תקופה ב-28%. תשואת הקרנות אינה כוללת את קרנות האג"ח השייכות לקטגוריה והקרנות המעורבות אג"ח ומניות, שהניבו בשנה שעברה תשואה של 16%, פחות ממדד הייחוס. תשואת החסר של הקרנות מול מדד היחוס עשויה לנבוע משתי סיבות: בחירה פחות מוצלחת של השקעות או עלויות הגידור מפני קריסה, אשר מקטינות את תשואת הקרנות.
הקרנות עם התשואה הגבוהה ביותר בקטגוריה הן אנליסט נדל"ן ישראל חו"ל Multi Strategy ואנליסט מניות Multi Strategy עם תשואה בשיעור של 60.9% ו-54.2% בהתאמה ב-12 החודשים האחרונים.
ככל הנראה בתי ההשקעות מקדמים את קרנות הגידור בנאמנות כיוון שהן מתאימות לתקופה הקרובה – תקופה שצפויה להיות תנודתית במיוחד לאחר שנתיים של עליות חדות בשוק המניות העולמי בכלל והאמריקאי בפרט.
ההנחה בקרב בכירים בענף היא כי היועצים בבנקים מבקשים לבחון את ביצועי קרנות הגידור בנאמנות על רקע משבר אמיתי, ולראות אם מנהלי הקרנות מגדרים באופן יעיל את המשקיעים מפני תרחיש של ירידות חדות בשוק ההון.
במקרה שבו מנהלי קרנות הגידור בנאמנות יוכיחו כי הם יודעים להגן על ההשקעות שלהם כמו שצריך, הכספים עשויים להמשיך ולזרום אליהן. אם לא יושגו תוצאות עודפות בעת משבר, הכספים מקרנות הגידור בנאמנות ייצאו בדיוק באותה מהירות שבה נכנסו והמשקיעים יספגו הפסדים.
כך או כך, עדיין מדובר בנתח צנוע יחסית לעומת הענף כולו, המנהל יותר מ-600 מיליארד שקל ומהווה את ענף החיסכון העיקרי לטווח הקצר של אזרחי ישראל.
אם מנהלי קרנות הגידור בנאמנות יצליחו להציג תשואות טובות גם בתקופה של ירידות, הן אף עשויות לעזור לשקם את המוניטין של ענף הקרנות המנוהלות המסורתיות – כלומר, קרנות הנאמנות המנוהלות באופן אקטיבי (בניכוי הקרנות הכספיות).
בשלוש השנים האחרונות ענף הקרנות המנוהלות מאבד לקוחות מדי חודש לקרנות הסל – קרנות שאינן כוללות ניהול אקטיבי אלא עוקבות אחר מדד מסוים ומתאפיינות בדמי ניהול נמוכים יותר.
נכון לסוף 2024, הקרנות המסורתיות מנהלות 161.5 מיליארד שקל, בעוד קרנות הסל והקרנות המחקות הגיעו להיקף 270 מיליארד שקל לאחר גיוס כולל של 46 מיליארד שקל בשנת 2024. אם העליות החדות בשוק ההון יימשכו, הפער בין הענפים עלול להחריף.