סגור
העיתון הדיגיטלי
20.03.25
מייסד ומנהל קרן פורטיסימו יובל כהן ומנכ"ל הפניקס אייל בן סימון
מימין: מייסד ומנהל קרן פורטיסימו יובל כהן ומנכ"ל הפניקס אייל בן סימון (צילומים: ענבל מרמרי, עומר הכהן)
בלעדי

הפניקס רוכשת 25% מ־MGroup לפי שווי של 800 מיליון שקל

חברת הביטוח במגעים מתקדמים לרכישת רבע מחברת השירותים המוניציפליים מקרן פורטיסימו. הפניקס שותפה של המתחרה של MGroup מילגם בדואר ישראל, וכדי להימנע מברקס מרשות התחרות, היא רוכשת נתח קטן משרצתה 

האחות הקטנה כבר לא כל כך קטנה: לכלכליסט נודע כי הפניקס מנהלת מגעים מתקדמים לרכישת רבע ממניות חברת השירותים המוניציפליים אמ־גרופ (MGroup) — המתחרה של חברת מילגם שבבעלות האחים וייל. אמ־גרופ מוחזקת בידי קרן ההשקעות פורטיסימו, והיא מוכרת יותר בשמה הקודם, מ.ג.ע.ר. שווי החברה בעסקה המתגבשת עומד על 800 מיליון שקל, ובהתאם לכך צפויה הפניקס, בהובלת אייל בן סימון, לשלם עבור המניות שאותן תרכוש מפורטיסימו כ־200 מיליון שקל.
פורטיסימו, בניהולו של יובל כהן, רכשה את אמ־גרופ ב־2020 תמורת 240 מיליון שקל מיורשי דן דוד (60%) ואליהו חורי (40%), שבעצמם רכשו את החלק של שיכון ובינוי בחברה בשנת 2008 לפי שווי של 80 מיליון שקל. תחת פורטיסימו נכנסה החברה לתחומי פעילות חדשים, דוגמת תחום הבריאות, והקרן אף הרחיבה את היקף השירותים שהיא מספקת לרשויות מקומיות.
ככל הידוע, בתחילת המגעים ביקשה הפניקס לרכוש עד 30% ממניות אמ־גרופ, אולם בשיחות פרה־רולינג שקיימו הצדדים עם רשות התחרות הובהר שעסקה כזו עשויה להיתקל במכשול בכל הנוגע לקבלת האישורים הנדרשים, וזאת על רקע השותפות של הפניקס עם מילגם בדואר ישראל. משום כך המגעים נסבים כעת על רכישה של 24.9% ממניות אמ־גרופ בידי הפניקס — שיעור החזקה שלא צפוי לעורר קשיים מבחינת רשות התחרות. בקשה רשמית לאישור העסקה תוגש רק לאחר חתימה.
אמ־גרופ מספקת שירותים שונים למגזר הציבורי, דוגמת שירותי גבייה לתאגידי מים, פיקוח עירוני, ניהול פרויקטים, גיוס כוח אדם, שירותי מחשוב ומערכות מידע, וניהול מערכות היסעים עבור בתי ספר. החברה מפעילה בעצמה חלק מהשירותים שלה, וחלק באמצעות חברות־בנות דוגמת פריורסיטי. אמ־גרופ גם מספקת שירותי בריאות לקשישים באמצעות החברה־הבת שיבה בריאה. באמצעות החברה־הבת אלונים היא קבלן משנה של משרד הבינוי והשיכון, והיא פועלת בתחום של סיוע בשכר דירה. החברה היא שמבצעת את הבחינות ומנפקת תעודות זכאות לסיוע בשכר דירה, וכן מספקת תעודות זכאות להשתתפות בהגרלות של המדינה בפרויקטים של מחיר למשתכן, דירה בהנחה או מחיר מטרה. החברה פועלת באמצעות 26 סניפים ברחבי הארץ.
הכנסות אמ־גרופ מוערכות בכמיליארד שקל בשנה והרווח התפעולי־תזרימי (EBITDA) הוא כ־100 מיליון שקל בשנה. הפניקס רואה את הפוטנציאל בתחום, משום שהתחרות בו מוגבלת באופן יחסי. זאת מכיוון שהשוק מתחלק בין שתי חברות, ויש בו גם מעין חפיר עסקי, הנובע ממורכבות המערכות שחברות השירותים מספקות למדינה. דבר זה מקשה על החלפת החברות, וקצב גידול האוכלוסייה מעניק רוח גבית לאופק צמיחה יציב לתחומי הפעילות שלהן.
היקף הפעילות של המתחרה הגדולה של אמ־גרופ, מילגם, גדול יותר והיא החברה המובילה בישראל במתן שירותים מוניציפליים. מילגם של האחים וייל מעסיקה כ־11 אלף עובדים ומטפלת בהכנסות של כ־10 מיליארד שקל בשנה עבור 183 רשויות מקומיות. זאת לעומת מספר המועסקים באמ־גרופ, שעומד על 3,000, כשליש מהמועסקים במילגם, והיא מטפלת בהכנסות בהיקפים קטנים יותר. שתי החברות מתחרות באופן ישיר בחלק משמעותי מזרועות הפעילות שלהן — כמו ניהול מערכות גבייה — אך מילגם פועלת גם בתחומים שבהם לאמ־גרופ אין נוכחות, כמו ניהול פרויקטי ההזנה של המדינה בבתי הספר.
2 צפייה בגלריה
הוועידה הלאומית הכלכלית מיכל כהן הממונה על התחרות
הוועידה הלאומית הכלכלית מיכל כהן הממונה על התחרות
הממונה על התחרות מיכל כהן. טרם הוגשה בקשה רשמית
(צילום: יריב כץ)
אך לשתי המתחרות יש גם שותפות עסקית, כאמור, בחברת דואר ישראל. ברבעון הרביעי של 2024 הושלמה העסקה שבמסגרתה רכשה קבוצת משקיעים בראשות מילגם את מלוא המניות של המדינה בדואר תמורת 468 מיליון שקל. זאת לאחר שהקבוצה ניצחה במכרז שיצא לדרך אחרי שנים של עיכובים קבוצה אחרת, שהורכבה מדלק ישראל ורמי לוי. מילגם רכשה את רוב המניות, 51.7%, והיא בעלת השליטה בדואר ישראל, ואילו הפניקס רכשה 21.1% מהמניות. את יתרת המניות, 13.2%, רכשה ליימן שליסל. ככל הידוע, הצדדים כבר החלו בבחינה לא פורמלית של העסקה מול רשות התחרות.
גם עסקת הדואר התעכבה זמן מה על שולחנה של רשות התחרות, שבראשה עומדת מיכל כהן. העסקה נחתמה באפריל 2024 והושלמה בסוף נובמבר, לאחר שהתקבל אישור רשות התחרות. כיום הרשות נדרשת להביע עמדה ביחס לעסקאות בתוך 30 יום, אך היא רשאית להאריך את המועד הזה בהינתן נסיבות שונות. לפי הדו״ח של רשות התחרות לסיכום 2023 — האחרון שפורסם, שכן זה של 2024 טרם פורסם — הרשות מאשרת עסקאות בתוך 36 ימים בממוצע.
את עסקת הדואר אישרה הרשות בכפוף לשני תנאים. הראשון הוא איסור שהוטל על חברת הדואר לעשות שימוש במידע שיש לה בהיותה הגוף שמספק שירותי תפעול לרב־קו, תוך איסור גורף על העברת מידע למילגם ולחברות־הבנות שלה. הרשות הציבה את הנושא כתנאי ולא אסרה על הדואר להמשיך להפעיל שירותי מסלקה לרב־קו, מכיוון שבעתיד הקרוב הדואר ממילא יחדל לספק את השירותים האלה ובמקומו ייכנסו שלוש חברות פרטיות — אחת מהן קשורה למילגם.
התנאי השני הוא איסור על מילגם לפתוח בתי דפוס ללא אישור רשות התחרות, שחוששת כי מילגם תשתלט על שוק הדואר הכמותי. כלומר, הוצאת מכתבים מגוף אחד לכתובות רבות, דוגמת חשבון חשמל. כאמור, מילגם מספקת לעיריות שירותי חיוב, ולכן עלה החשש שהקמת בתי דפוס חדשים, מעבר לאלה שיש לדואר, תפגע בתחרות.
מהפניקס ומפורטיסימו לא נמסרה תגובה.