טבע יצאה מגדרה כדי לרצות את המשקיעים, אבל לטראמפ תוכניות משלו
נשיא ארה"ב צייץ שבכוונתו לחתוך את מחירי התרופות, וטלטל את חברות הפארמה. המלצה חיובית של ג'יי.פי. מורגן לטבע שינתה את המגמה, שהתעצמה כשהתברר כי השד של דונלד טראמפ אינו נורא. אך האיום שלו עומד להעיק על מניית טבע בחודשים הקרובים
התחילה בצלילה, סיימה בנסיקה: החלטתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לחתוך במחירי התרופות בארה"ב תופסת את טבע בעיתוי גרוע במיוחד.
חברת התרופות הישראלית נלחמת על ליבם של המשקיעים באמצעות שורת מהלכים להגדלת רווחיותה, וזאת כדי להשאיר מאחור את הזיהוי שלה עם השוק הגנרי לטובת הפיכתה למפתחת ויצרנית של תרופות מקור.
המהלך שעליו הכריז טראמפ לראשונה ברשת החברתית שלו אתמול בלילה מכוון היישר לבור השומן של תרופות המקור שנמכרות בשוק האמריקאי, והוא עלול לפגוע בהכנסות של טבע, וכתוצאה מכך גם ברווחיות.
לעת עתה הציוצים הדרמטיים של טראמפ יאבדו חלק גדול מהאוויר עד שיגיעו לצו נשיאותי של ממש, ובכל זאת הוא הכניס כהרגלו עוד גורם של חוסר ודאות למערכת.
בדיוק כמו שטראמפ אוהב - דווקא כשטבע הרגיעה את המשקיעים לגבי השלכות מדיניות המכסים ופרסמה תוכנית לרווחיות משופרת, הסיפור החדש של תמחור התרופות עומד להעיק על המניה בחודשים הקרובים.
הציוץ שהתחיל את הירידה
בעקבות הציוץ של טראמפ אמש מניית טבע החלה לרדת בשלב טרום פתיחת המסחר בוול סטריט, יחד עם יתר מניות של חברות התרופות, מפייזר ועד אליי לילי. אבל כבר בשעות המסחר הראשונות היום היא עברה לעלייה של 4% לאחר שבנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן העלה את המלצתו למניה ל"משקל יתר" אחרי תקופה ממושכת בה היה שלילי על המניה.
הסיבה שציינו בבנק היתה בהירות לגבי הרווחיות הצפויה ב־2026 וב־2027. גם בתל אביב טבע החלה את יום המסחר בירידה של כמעט 8%, אך תיקנה בהמשך, גם בעקבות התדרוך של הנשיא טראמפ שממנו התברר כי הגזירות לא יהיו נוראיות כל כך, וסיימה את יום המסחר בעלייה של כמעט 3%.
רק לפני כמה ימים הרגיעו בטבע את המשקיעים בכל הנוגע למדיניות המכסים שלא תורגש בחברה, אך כעת שלף טראמפ במפתיע עוד שפן, שנועד כהגדרתו ליצור מחירים הוגנים יותר לאזרח האמריקאי.
ארה"ב היא השוק המועדף על חברות התרופות בעולם, לא רק בגלל גודלו, אלא גם בגלל שעקב עיוותים במערכת הבריאות במדינה היא משלמת את המחירים הגבוהים ביותר בעולם עבור תרופות. הורדת מחירי התרופות נחשבת לאחד הנושאים המועטים שיש עליהם הסכמה דו־מפלגתית רחבה בארה"ב, והיא היתה גם חלק מהמדיניות של מועמדים דמוקרטיים ובראשם הילרי קלינטון.
גם בכהונה הקודמת שלו, טראמפ ניסה לטפל בהורדת העלויות של תרופות, אך אז התמקד בעיקר במחירי התרופות הגנריות. עם זאת, עיקר הניסיונות להוריד את מחירי התרופות בארה"ב נבלמו על ידי לוביסטים ובתי משפט, ולא הצליחו להביא לחיסכון המיוחל בהוצאות של ארה"ב על התרופות במסגרת תוכניות ביטוח כמו מדיקייר ומדיקייד, שהתקציב השנתי שלהן נאמד ב־400 מיליארד דולר.
ובכל זאת, הפניית זרקור למחירי התרופות הגנריות והרווחיות החריגה של החברות בתחום הובילה לירידת מחירים דרמטית, וטבע היתה בין השחקניות המרכזיות שנפגעו מכך. המדיניות הזו גם היתה אחת התורמות לכישלון רכישת הענק של אקטוויס, חטיבת הגנריקה של אלרגן, ב־40 מיליארד דולר ב־2015, משבר שטבע עדיין מתאוששת ממנו.
דעיכת השוק הגנרי דחפה את טבע, תחת אסטרטגיית הצמיחה של המנכ"ל החדש יחסית ריצ'רד פרנסיס, להכריז רק לפני שבוע כי היא עוברת להיות חברת ביופארמה. כחלק משינוי שדורש רווחיות גבוהה יותר מאשר חברה גנרית, טבע מתכננת להיפרד מ־8% מהעובדים.
מדובר בכ־3,000 עובדים ממצבת כוח האדם הגלובלית של 36 אלף עובדים, כ־300 מהם בישראל, זאת בהתבסס על כוח אדם של 3,400 עובדים באתרי החברה בתל אביב, כפר סבא, נתניה, המרכז הלוגיסטי בשוהם וחטיבת חומרי הגלם (TAPI) בנאות חובב. אם המהלך של טראמפ אכן ייצא לפועל, טבע צפויה לספוג פגיעה בשורת ההכנסות שתקשה עליה להגיע ליעד רווחיות תפעולית של 30% שעליו הכריזה, ולדרוש ממנה קיצוצים נוספים.
אבל כרגיל אצל טראמפ, הפרטים לא לגמרי ברורים והכל עוד פתוח למשא ומתן, כאשר המטרה הסופית היא שהצרכן האמריקאי יפסיק להיות הפראייר שמשלם את המחירים הגבוהים ביותר בעולם. לפי ההצהרה הראשונית בנאום המצולם של הנשיא טראמפ הוא הדגיש כי בכוונתו להפחית את מחירי התרופות בארה"ב על בסיס עקרון הסחר המקובל בעולם שמכונה MOST FAVORED NATION (המדינה המועדפת ביותר - MFN).
משמעות הדבר שחברות צריכות למכור תרופות לשוק האמריקאי במחיר הזהה למחיר שבו הן מוכרות את התרופה במדינה הזולה ביותר. כלומר אם טבע מוכרת את אחת התרופות שלה בשוק היפני ב־20 אלף דולר, ועד עכשיו היא מכרה את אותה התרופה ב־50 אלף דולר בארה"ב, היא תצטרך לחתוך את המחיר האמריקאי לזה של יפן.
ההערכה היא שהמהלך עלול לחתוך את מחירי תרופות המרשם בארה"ב בשיעור של 30% עד 80%. טבע מוכרת את התרופות שלה בכל השווקים, אם כי רוב מכירות תרופות המקור הרווחיות ביותר מגיע מהשוק האמריקאי.
פתחי המילוט של החברות
בנאום שלו בנושא, טראמפ הצהיר כי מחירי הייחוס יוגבלו למדינות החברות ב־OECD, מה שמבטיח מראש פערים נמוכים יותר מול ארה"ב, מאשר אם עקרון ה־MFN היה חל על כל המדינות. כמו כן, כהרגלו השאיר הנשיא האמריקאי פתח לשיפור עמדות.
בתוך 30 יום הממשל ייתן ליצרניות התרופות מחירי יעד ואלה יצטרכו להתקדם לעבר מתווה המחירים בתוך שישה חודשים מרגע חתימת הצו הנשיאותי. אחרי שהתבררו האותיות הקטנים ו"פתחי המילוט", המשקיעים נרגעו ומניות חברות הפארמה עברו לעליות, כאשר במקרה של טבע זה חוזק עוד יותר, כאמור, על ידי העלאת ההמלצה של אנליסטים בבנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן.
סבינה לוי, מנהלת המחקר בלידר שוקי הון, העריכה אתמול כי החשיפה הישירה של טבע למהלך של טראמפ תהיה מתונה יחסית. מחירי התרופות הגנריות כבר נמוכים ממילא, והסכנה העיקרית מרחפת סביב הפרה החולבת הנוכחית של טבע ומנוע הצמיחה שלה - תרופת אוסטד לטיפול בתנועות בלתי רצוניות - שאמורה להגיע להכנסות של 2 מיליארד דולר השנה ושל 2.5 מיליארד דולר ב־2027.
עם זאת, התרופה מיוצרת בארה"ב ומשם מגיעות גם רוב מכירותיה, כך שבהתבסס על הציוץ של טראמפ, היא עשויה לחמוק מההשפעה של הורדת המחירים. תרופת מקור נוספת של טבע היא אג'ובי, לטיפול במיגרנה, ולפי לוי, היא ממילא לא נחשבת ליקרה ולכן לא חשופה יותר מדי לאפשרות ירידת המחירים.