החודש האחרון של ביידן והראשון של טראמפ: האינפלציה בארה"ב עלתה בינואר ל-3%
הצפי היה כי האינפלציה בינואר תישאר על עלייה שנתית של 2.9%; בחישוב חודשי נרשמה עלייה של 0.5%, כשהצפי היה לעלייה של 0.3% לעומת 0.4% בדצמבר; ברקע, זינוק במחירי הביצים שדחף לעלייה כוללת במחירי המזון; עלייה מפתיעה גם במדד הליבה; הריבית בארה"ב על 4.5%
האינפלציה בארה"ב עלתה בינואר ל-3%, בחודש משותף לשני ממשלים - טראמפ החליף את ביידן ב-10 לינואר, התאריך הנהוג לכניסת ממשל חדש.
מדד המחירים צפוי היה להישאר בינואר על עלייה שנתית של 2.9%. בחישוב חודשי נרשמה עלייה של 0.5%, כשהצפי היה לעלייה של 0.3% לעומת 0.4% בדצמבר.
מחירי המזון עלו ב-0.4%. תרם לכך זינוק של 15.2% במחירי הביצים, בגלל שפעת העופות שהובילה להריגה של מיליוני תרנגולות. מדובר בעלייה הגדולה במחירי הביצים מאז יוני 2015, והיא היתה אחראית על שני שליש מהעלייה במחירי המזון בינואר. מחירי הביצים נסקו ב-53% ב-12 חודשים.
1 צפייה בגלריה


מדף ביצים בקליפורניה. מחסור בביצים שמזניק את המחירים. פברואר 2025
(צילום: Frederic J. BROWN / AFP)
במדד הליבה, שמנטרל את מחירי המזון והאנרגיה, נרשמה עלייה שנתית של 3.3% בינואר מ-3.1% בדצמבר, כשהצפי היה ל-3.2%. גם בחישוב חודשי נרשמה עלייה מפתיעה ל-0.4% מ-0.2%, הצפי היה ל-0.3%.
בדצמבר, טרם כניסת טראמפ לבית הלבן, האינפלציה בארה"ב עלתה ל-2.9%, בהתאם לצפי, מ-2.7% בנובמבר. מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.4% בחישוב חודשי. מדד הליבה, שמנטרל את מחירי המזון והאנרגיה שנחשבים לתנודתיים, עלה ב-0.2%.
לפני שבועיים הפד הותיר את הריבית על 4.5%. היו"ר פאוול אמר כי "לא צריך למהר להורדות נוספות". ההחלטה תאמה את התחזיות בשוק, כקדמו לה 3 הורדדות ריבית רצופות.
הבנק המרכזי הדגיש בהודעה שלו כי "האינפלציה נותרת מעט מואצת". כשנשאל על דרישת טראמפ להוריד את הריבית במהירות אמר היו"ר פאוול: "אני לא אתייחס לנושא, זה יהיה לא ראוי".
בשישי שעבר יצא דוח תעסוקה מעורב, וראשון תחת ממשל טראמפ (חודש משותף עם ביידן, כמו מדד המחירים), כש-143 אלף משרות נוספו למשק, פחות מהתחזיות. ציפיות הכלכלנים לקראת דוח ינואר עמדו על 169 אלף משרות.
בה בעת נתוני המשרות החדשות של דצמבר עודכנו כלפי מעלה ל-307 אלף מ-256 אלף. כמו כן, שיעור האבטלה ירד ל-4%, כשהתחזיות עמדו על 4.1%, בדומה לנתון של דצמבר.