דיווח: אינטל במו"מ למכירת ייצור השבבים ל-TSMC הטייוואנית
לפי בלומברג וניו יורק טיימס, הממשל האמריקאי מבקש לרקום עסקה שבמסגרתה ענקית השבבים תסייע בשיקום אינטל, הנמצאת בקשיים; ייתכן שהמהלך, שזוכה לתמיכת ממשל טראמפ, יכלול רק את מפעלי הייצור של אינטל בארה"ב, אבל הוא יכול גם להקיף את מפעלי אינטל בישראל
אינטל מנהלת מגעים למכירת פעילות ייצור השבבים שלה ל-TSMC הטייוואנית – כך לפי דיווחים של בלומברג והניו יורק טיימס. ייתכן שהמהלך, שזוכה כעת לתמיכת ממשל טראמפ, יכלול רק את מפעלי הייצור של אינטל בארה"ב, אבל הוא יכול גם להקיף את מפעלי אינטל בישראל.
אינטל נמצאת במשבר מתמשך בן שנים על רקע הכישלונה למנף את מהפכות המובייל וה-AI. המנכ"ל הקודם פט גלסינגר, שפרש בפתאומיות בדצמבר, ניסה להפוך את גורלה של החברה באמצעות תוכנית אסטרטגית שתמצב אותה כיצרנית שבבים מתקדמים בעבור חברות אחרות (בניגוד למודל המסורתי של אינטל, במסגרתו יצרה שבבים פרי פיתוחה בלבד).
במסגרת מהלך הזה, משקיעה אינטל מאות מיליארדים דולרים בהקמת מפעלי ייצור חדשים ומתקדמים. אלו כוללים התחייבות להשקיע 25 מיליארד דולר בהקמת מפעל חדש ומתקדם בקמפוס הייצור שלה בקריית גת, והיא מקימה שורת מפעלים בהשקעות עתק במדינות שונות בארה"ב. מאמצים אלו זכו לתמיכה עמוקה של ממשל ביידן, שסבסד את הקמת המפעלים בארה"ב בעשרות מיליארדי דולרים (במסגרת חוק ה-CHIPS). ואולם, חרף מאמציה אינטל טרם הצליחה לגייס לקוחות משמעותיים ורווחים לפעילות ייצור השבבים שלה (פאונדרי), ובמקביל הכנסותיה ורווחיה סובלים מירידה מתמשכת.
עתה, מקורות עם ידע בנושא אומרים לניו יורק טיימס ולבלומברג שאינטל נמצאת במהלכים מתקדמים להיפרד חטיבת הייצור שלה, בכולה או בחלקה, ולמקד את מאמציה בפעילות פיתוח השבבים והמוצר שלה. לפי הדיווחים, בחודשים האחרונים ניהל היו"ר הזמני של אינטל, פרנק יירי, מגעים עם בכירים ב-TSMC בנוגע לעסקת מכירה.
המגעים בין החברות נמצאים עדיין בשלבים מוקדמים מאוד, וטרם גובש המבנה המדויק של העסקה. אחת האפשרויות היא ש-TSMC, שמייצרת כ-90% מהשבבים המתקדמים ביותר בעולם, תרכוש נתח שליטה בחטיבת הייצור של אינטל ותפעיל באופן מלא את מפעלי החברה בארה"ב (ואולי גם במדינות נוספות), תוך הזרמת הון משמעותי לחברה.
אפשרות נוספת, שלפי דיווחים נמצאת על הפרק, היא רכישה מלאה של חטיבת הייצור במסגרת מיזם משותף חדש שיכלול גם מעורבות אפשרית של חברות השקעה, וענקיות טכנולוגיה דוגמת אנבידיה ואפל. שתי החברות הן בין הלקוחות הגדולים והחשובים ביותר של TSMC, ובתורן תלויות במידה רבה בשירותי הייצור של החברה. מיזם משותף שבו יש להן נתח מניות משמעותי ייתן להן שליטה מלאה יותר על שרשרת האספקה שלהן ואפשרות להכווין הליכי קבלת החלטות במפעלים שמייצרים בעבורן שבבים.
ממשל טראמפ תומך אקטיבית במהלך ומעודד את TSMC לבצע את העסקה. לדברי מקורות, מזכיר הסחר המיועד של טראמפ, הווארד לוטניק, מעורב במגעים ורואה בהם כאחד האתגרים המרכזיים של תפקידו החדש. המגעים בין החברות החלו לקראת סוף 2024, כשדירקטוריון אינטל פנה ל-TSMC במטרה לאמוד את העניין של החברה בשותפות כלשהי. בינואר, מנכ"ל TSMC, סי.סי וויי, נפגש בנפרד עם לוטניק ועם יירי, כדי לדון במבנה העסקה. מאז, לוטניק ויירי שוחחו בעקבות בנושא.
אולם אין שום ודאות שהעסקה המתגבשת אכן תזכה לבסוף לתמיכת ממשל טראמפ. אינטל היא החברה האמריקאית היחידה עם יכולות ייצור של שבבים מתקדמים, ומקור בבית הלבן אמר לבלומברג שאין זה סביר שטארמפ יתמוך בכך שיישות זרה תשלוט במפעלי אינטל בארה"ב.