סגור
העיתון הדיגיטלי
24.04.25
הוועידה הלאומית הכלכלית  ארז בלשה מנכ"ל ומייסד קרן ג'נריישן קפיטל
הוועידה הלאומית הכלכלית ארז בלשה מנכ"ל ומייסד קרן ג'נריישן קפיטל (צילום: יריב כץ)
בלעדי

קרן ג'נריישן וחברת אחים יעקובי הבורסאיות צפויות למזג את פעילות הפסולת שלהן

החברה המשותפת תוחזק בידי בלוג'ן (77%), החברה־הבת של ג'נריישן קפיטל ו־YSB, החברה־הבת של יעקובי (23%). היא תרכז את פעילות ק.מ.מ מפעלי מחזור, סמארט וייסט ודקל תשתיות ותפעל בתחום הפסולת הצומח 

מיזוג משמעותי מתגבש בתחום הפסולת. לכלכליסט נודע כי קרן ג'נריישן וחברת אחים יעקובי הבורסאיות, צפויות למזג את פעילות הפסולת שלהן בחברות־הבנות לחברה משותפת. המגעים נמצאים בישורת האחרונה.
החברה המשותפת תוחזק בידי בלוג'ן (77%), החברה־הבת של ג'נריישן, שמחזיקה 80% ממנה, ו־YSB החברה־הבת של יעקובי (23%), תרכז תחתיה 3 חברות־בנות: ק.מ.מ. מפעלי מחזור, שמצויה בשליטת (75%) בלוג'ן, ופועלת בתחום פסולת מופרדת במקור של כל סוגי הפסולת היבשה, לרבות פסולת נייר וקרטון, פלסטיק, צמיגים, אריזות ועוד; פרויקט סמארט ווייסט, ש־50% ממנו מוחזקים בידי בלוג'ן (50% נוספים בידי שיכון ובינוי) שהוא מתקן ראשון מסוגו למיון פסולת עירונית בהיקף של כ־500 אלף טון בשנה וטיפול בפסולת אורגנית, המשלב טכנולוגיות מיון ותהליכי עיכול אנאירובי, שאמורים להוריד את שיעורי ההטמנה, בהתאם למדיניות המשרד להגנת הסביבה; וכן את החברה המשותפת של יעקובי ובלוג'ן, דקל תשתיות. האחרונה פועלת בתחום מיון פסולת עירונית וטיפול בפסולת אורגנית, ופועלת בארבעה אתרים עיקריים – עטרות, חירייה, דיה ונאות חובב.
הערכת שווי שפורסמה בדו"חות ג'נריישן לבלוג'ן ברבעון השני של 2024 נקבה בשווי של 1.3 מיליארד שקל, מה שמעניק לזרוע הפסולת של יעקובי לפי העסקה שווי של כ־400 מיליון שקל. עם זאת, יעקובי עצמה נסחרת בשווי של 90 מיליון שקל לאחר שאתמול עלתה ב־4.3%, כך שהשוק מעריך את שווי חברת הפסולת בגובה נמוך בהרבה.
דקל תשתיות זכתה ב־2022 בפרויקט הדגל שלה, מתקן פסולת בין הקיבוצים צאלים וגבולות בדרום. החברה קיבלה מימון של 450 מיליון שקל בדצמבר להקמת המתקן על פני שטח של 150 דונם. המתקן מיועד לטפל ב־200 אלף טון בשנה של פסולת אורגנית עירונית, מהם יפיק חשמל בהספק של 4.5 מגה־ואט. הכנסות המתקן מוערכות ב־2 מיליארד שקל ב־25 שנה, שלאחריהן הוא יועבר לרשות מועצה אזורית אשכול. שוק הפסולת בישראל צפוי להתפתח בשנים הקרובות ועל הפרק מצוי מכרז גדול של המדינה להקמת מתקן השבת אנרגיה בנאות חובב בהיקף של מיליארד שקל.
היקף הפסולת העירונית המעורבת בישראל הינו 6.3 מיליון טון בשנה, עם קצב גידול חזוי של 3% בשנה. שיעור ההטמנה בארץ עומד על 80% ‑ כפול משיעור ההטמנה הממוצע במדינות ה־OECD. המשרד להגנת הסביבה הציב יעד של 20% הטמנה עד לשנת 2050 וטיפול בפסולת מעורבת בשיעור של 100%. בשתי החברות מאמינים כי הזרוע המשותפת שתוקם תיהנה מסינרגיה בין שלוש הזרועות שלה ותשמש פלטפורמה להרחבת הפעילות של שתי החברות בתחום הפסולת.
קרן הריט בתשתיות ג'נריישן מנוהלת בידי יוסי זינגר וארז בלשה, נסחרת בבורסת ת"א לפי שווי מיליארד שקל ומחזיקה בחברת האוטובוסים בון תור, מפעילת מטרופולין, מתקן התפלה באשדוד, וחברת האנרגיה הנקיה פאוארג'ן, לצד החזקות נוספות.
יעקובי עוסקת בשלוש פעילויות מרכזיות: פרויקטים בתחום התשתיות באמצעות שתי חברות־בנות, נמגוליד ופיקה; פרויקטים בתחום הטכנולוגיה, באמצעות החברה־הבת אריאל וימאזור; ותחום הסביבה הירוקה, הכולל כאמור טיפול בפסולת באמצעות החברה־הבת דקל תשתיות בשיתוף עם ג'נריישן. ב־2023 הכניסה פעילות הסביבה הירוקה ביעקובי 218 מיליון שקל, בעוד שפעילות התשתיות הכניסה 228 מיליון שקל ופעילות הטכנולוגיה 116 מיליון שקל.