פרשנות
לחכות שהתמונה תתבהר ובכל מקרה לא למכור
שלושה תסריטים סבירים ל־2025: תשואות של מעל 20%, תשואות נמוכות וירידות קלות. בינתיים עדיף להישאר בשוק
בכל ינואר, משדרות רוטשילד ועד וול סטריט, מתפרסמות תחזיות לסוף השנה. השנה, התחזית מעורפלת. לכן אעשה משהו שונה: אציג מה לא יקרה, ושלושה תרחישים שסביר שיקרו – ומתוך כך מה כדאי למשקיעים לעשות. מניסיוני הרב בשוק ההון, למדתי שכדי לחזות נכון את השוק, חייבים לדעת משהו מהותי שאחרים לא יודעים.
את תהליך בניית התחזית אפשר לחלק לשלושה שלבים: ראשית, הערכת האפשרויות. שנית, זיהוי פרט שאחרים מפספסים או לא מסוגלים להבין. ולבסוף, הערכת ההסתברות של כל תרחיש. אם תרחיש אחד בולט בסבירותו, הוא הופך לתחזית. לכן, ניתן לשלול תרחיש אחד ל־2025: תשואות דו־ספרתיות נמוכות. מתוך 54 תחזיות מקצועיות של S&P 500 שאספתי, רובן צופות תשואה של 13%-10%. משום שזו התחזית הרווחת, היא כבר מגולמת במחירים – ולכן לא תתממש.
שלושה תרחישים ל־2025 נראים סבירים באותה מידה: מניות בעולם ימשיכו להניב רווח של מעל 20%, ירידה קלה, או תשואות חד־ספרתיות נמוכות. בכל מקרה, סביר להניח שמדד ת"א־35 יתנהג בדומה לשווקים הגלובליים. כפי שכתבתי באפריל, השווקים הגלובליים מתואמים מאוד – עובדה שהוכחה גם ב־2024, למרות המלחמה. נכון להיום, המניעים הפוליטיים והסנטימנט הגלובליים אינם יציבים, אך צפויה התבהרות בקרוב.
עליות של מעל 20% יפתיעו כמעט את כולם. משמעותן תהיה שלוש שנים רצופות כאלה. דבר שלא קרה מאז שנות ה־90! אך דווקא העובדה שזה כל כך לא צפוי הופכת את התרחיש לאפשרי יותר.
היסטורית, שנות השבעת נשיא בארה"ב, כמו 2025, היו חיוביות ב־60% מהמקרים מאז 1926. כשהן חיוביות, התשואות נוטות להיות גבוהות במיוחד. אבל ב־40% מהמקרים נרשמו ירידות מתונות – וזה מוביל אותנו לתרחיש השלילי.
תוצאות הבחירות בארה"ב שימחו את הרפובליקנים, אבל ההיסטוריה מלמדת שהציפיות מתוכניותיהם ה"פרו־ביזנס" בדרך כלל מתומחרות מראש. זה מסביר את התשואות הגבוהות בשנת בחירות שבה הרפובליקנים מנצחים, לעומת תשואות נמוכות כשהדמוקרטים מנצחים. אלא שנשיאים לרוב משיגים פחות ממה שהציבור מקווה לו. בשנות השבעה של דמוקרטים, זה יוצר הפתעה חיובית, שמניבה תשואות גבוהות מהממוצע ב־S&P 500. כל שנות ההשבעה הרפובליקניות, למעט ארבע, היו שליליות בגלל אכזבה מהביצועים. הרוב הצר של טראמפ בקונגרס והמאבקים הפנימיים במפלגתו עלולים להוביל לתרחיש דומה.
התרחיש השלישי: שנה של מאבק בין סנטימנטים מנוגדים. באירופה ובאסיה חוששים ממכסים, מהומה פוליטית ופיגור ביחס למניות בארה"ב ב־2024. המשקיעים השוריים בארה"ב אופטימיים לגבי הטכנולוגיה, הקריפטו והצמיחה החזקה. המחנות עשויים להתקזז ולגרום לשנה תנודתית, עם תשואה חד־ספרתית נמוכה.
מה כדאי לעשות? לחכות. הסנטימנט צפוי להתגבש סביב אחד התרחישים בקרוב, ואז אוכל לספק תחזית ברורה יותר ואסטרטגיה.
עם זאת, משקיעי צמיחה ארוכי טווח צריכים להמשיך להחזיק במניות. התוצאה הגרועה ביותר היא למכור ואז לראות את השוק מזנק. היסטורית, מניות עולות ביותר משני שלישים מהתקופות הנמדדות. מסוכן להמר נגד הסטטיסטיקה, כי תשואות שהוחמצו לא ניתן להשיב ללא סיכון קיצוני. הסבלנות אולי קשה, אבל משתלמת.
קן פישר הוא מייסד ויו"ר פישר השקעות — אחת מחברות ניהול הכספים העצמאיות הגדולות בעולם, שמנהלת מעל 236 מיליארד דולר עבור אינדיבידואלים, משפחות ומוסדות; לחברה יש כיום יותר מ-145 אלף לקוחות, כולל כמה מהמשקיעים הגדולים בעולם