סגור
העיתון הדיגיטלי
28.04.25
אריק קילמן מנכ"ל חברת  TSG
אריק קילמן מנכ"ל חברת TSG (צילום: באדיבות TSG )

משטרת הפיליפינים ביטלה את ההתקשרות עם TSG של תע"א ופורמולה

החברה כבר סיפקה מערכת חכמה למשטרה המקומית בתמורה ל-44 מיליון שקל, והיא חייבת לה עוד 4 מיליון שקל; אך קשיים מול ספק של אחד הרכיבים הובילו להודעת הביטול; מדובר במערכת "משטרה חכמה" שמצליבה בין מידעים ומאפשרת זיהוי חשודים

אתמול (שני) הודיעה החברה הביטחונית TSG טי.אס.ג'י (בבעלות התעשייה האווירית ופורמולה מערכות) כי לקוח זר, שאת פרטיו לא ציינה, הודיע על ביטול התקשרותו עמה. זאת אחרי שכבר שילם לה 44 מיליון שקל ונותר חייב לה 4 מיליון שקל. בעקבות זאת ירדה המניה ביום שני ב-4%.
לכלכליסט נודע כי הלקוח הוא משטרת הפיליפינים. טי.אס.ג'י זכתה לפני 4 שנים במכרז לאספקת מערכת "משטרה חכמה", המצליבה בין מידע מודיעיני הנאסף מגורמים שונים, וכך מאפשרת לזהות חשודים.
בדיווחים מטעמה של טי.אס.ג'י ממועד ההתקשרות (טרם הפיכתה לחברה ציבורית) הוערכה עלות המערכת אז ב-20 מיליון דולר.
מדובר במערכת שמורכבת ממספר רכיבי חומרה ותוכנה, כאשר לגבי אספקת אחד מרכיבי התוכנה הוסכם בין הצדדים כי הוא ייוצר ויסופק על ידי גורם שלישי.
במהלך הפרויקט, ספק הרכיב הודיע כי לא יספק אותו, אך הצדדים המשיכו בפיתוח המערכות ובאספקתן בלעדיו, והלקוח אף העביר לטי.אס.ג'י תשלומים בהתאם לעמידתה באבני דרך שנקבעו בחיי הפרויקט.
לעמדת החברה, הודעת הביטול "הינה חסרת תוקף ונמסרה שלא בהתאם להוראות חוזה ההתקשרות". בנוסף היא כבר "השלימה את התחייבויותיה כלפי הלקוח בקשר עם הפרויקט ותכולות השירותים סופקו לו במלואן".
בתגובה לכלכליסט מסרה החברה עוד כי "היא עמדה בכל אבני הדרך בפרויקט והופתעה מההחלטה על ביטולו. נפעל למצות את כל זכויות החברה מול הלקוח כמו גם מול הספק".
בטי.אס.ג'י העריכו כי להודעה לא צפויה השפעה מהותית על תוצאותיה. משטרת הפיליפינים אינה לקוח מהותי עבורה.
בדוחותיה לסיכום השנה היא ציינה שלושה לקוחות שכן נחשבים כמהותיים בשלוש השנים האחרונות: משרד הביטחון הישראלי שהיה אחראי ל-38% מהכנסותיה ב-2024 (122 מיליון שקל).
השניים האחרים הם התעשייה האווירית, וחברה גלובלית ציבורית שעוסקת בתחום הביטחון - השניים היו אחראים כל אחד ל-13% מההכנסות השנתיות (42 מיליון שקל).
החברה עוסקת בפיתוח מערכות טכנולוגיות מבוססות תוכנה ומכירת שירותים נלווים. היא הוקמה ב-1999 ונרכשה ב-2016 על ידי התעשייה האווירית ופורמולה מערכות בחלקים שווים, ובתמורה ל-50 מיליון דולר מידי CVCI מקבוצת סיטי.
השתיים הנפיקו אותה ביולי 2024 כשהחברה גייסה 62 מיליון שקל לפי שווי של 400 מיליון (לפני הכסף). בעלות השליטה מחזיקות ב-42% כל אחת.
עיקר פעילותה היא בתחום הביטחוני (72% מההכנסות ב-2024) והיא מפתחת בין היתר מערכות שליטה ובקרה, חקר מודיעין, ניהול וניטור רשתות תקשורת וניהול פרויקטים טכנולוגיים והנדסיים.
עיקר פעילותה, 99% מההכנסות ב-2024 ו-93% ב-2023, בישראל.
בסמוך לעסקה עם הפיליפינים קבע סמנכ"ל המכירות והפיתוח העסקי בחברה דאז כי "את מה שאנחנו עושים בפיליפינים אנחנו עשינו לגופי המודיעין בארץ על סטרואידים".
את 2024 היא סיכמה עם שיפור של 9% בהכנסות ביחס לקודמתה, ל-322 מיליון שקל. הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ירד ב-10% ל-10 מיליון שקל, בהשפעת עלויות תגמול הוני שהקצתה לעובדיה בעקבות ההנפקה.
הנפקת החברה בוצעה בתקופת שיא של הסקטור הביטחוני בתל אביב, כשמניות חברות ביטחוניות רבות זינקו, בהשפעת המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר (ולפני כן בעקבות מלחמת רוסיה-אוקראינה והתעצמות המתיחות הגיאופוליטית הגלובלית).
אולם, מהנפקתה בסוף יולי ועד לאמצע חודש מרץ - המניה ירדה ב-8% בזמן שמניות ביטחוניות אחרות עלו.
חלק ניכר מהאכזבה נרשם כבר באוגוסט 2024, לאחר פרסום דוחותיה לסיכום הרבעון השני, שבו רשמה צמיחה של 1.1% בלבד והרווח הנקי נפל ב-50%. מניית החברה נפלה ביום פרסום הדוח ב-15.5%.
אך מאמצע מרץ המגמה התהפכה, כשמפרסום דוחותיה לסיכום 2024 מניית טי.אס.ג'י עלתה ב-32% בזמן שמדד ת"א 125, המדד המייצג של הבורסה, ירד ב-3%.
סה"כ מאז הנפקתה עלתה המניה ב-22%, והחברה נסחרת בשווי של 529 מיליון שקל.