למנוע את הסלייס הבא: רשות ני"ע מגבילה שיווק של קרנות אלטרנטיביות
על משווקי קרנות אלו ייאסר לכלול מידע הנוגע לתשואה, או אפילו אמירה שמשתמעת ממנה תשואה - זאת אחרי שאלפי חוסכים איבדו סכום כולל של 7 מיליארד שקל; איסור הפרסום יתקיים בשיחות עם משקיעים, פניות במייל, פרסומים באתר החברה וברשתות החברתיות; השקעות אלטרנטיביות אינן נסחרות בשוק ההון, ולכן הקושי בפיקוח עליהן
רשות ניירות ערך מגבילה את השיווק של קרנות אלטרנטיביות, לאחר שאלפי חוסכים איבדו את כל כספם בענף ההשקעות האלטרנטיביות.
על פי עמדת סגל שפרסמה הרשות, על משווקי קרנות אלטרנטיביות יאסר לכלול מידע הנוגע לתשואה, או אמירה שמשתמעת ממנה תשואה.
כיום יש יצרנים שמציעים השקעות אלטרנטיביות ברבים באמצעים פומביים כמו אתרי אינטרנט ורשתות חברתיות. מעבר לגופים קטנים, גם גופים גדולים משווקים קרנות אלטרנטיביות כמו בתי השקעות וחברות ביטוח. בתוך כך חיפוש קצר באינטרנט יעלה כי משווקים ומקימי קרנות מפרסמים שלל פרטים מעודדי השקעה על הקרנות האלטרנטיביות שבניהולם.
השיווק שמופץ לרבים כולל פרטים ספציפיים על התנהלות קרנות אלו כמו על דמי הניהול, מדיניות משיכת הכספים, מינימום השקעה, הרכב נכסים. הרשות קובעת כי פרסום אסור ומבקשת למנוע פרסום כולל של השקעות אלטרנטיביות.
השקעות אלטרנטיביות הן השקעות שאינן נסחרות בשוק ההון, ועל כן נעדרות פיקוח ישיר של רשות ניירות ערך.
בשנות הריבית האפסית שווקו השקעות אלו לרוב כבטוחות יותר משוק ההון לחוסכים, ועם תשואה גבוהה יותר מהפיקדונות הבנקאים. אך בשנים האחרונות נחשפו מספר השקעות אלטרנטיביות שפעלו מתחת לרדאר וגרמו לחוסכים לאבד את כל כספם.
נתונים אלו הביאו את רשות ניירות ערך להדק את הפיקוח על הענף.
הרעיון הוא כי איסור פרסום מוחלט של תשואת השקעות אלטרנטיביות תקשה על מנהלי השקעות של השקעות אלו למשוך לקוחות חדשים. משווקי השקעות אלטרנטיביות רשאים לפנות לעד 35 משקיעים מן השורה (כלומר לא כשירים) בתקופה של 12 חודשים, ול-50 משקיעים מן השורה בסך הכל.
בשנים האחרונות מי ששיווק את ההשקעות האלטרנטיביות הם בעיקר סוכנים ביטוח.
כלכליסט חשף שורת השקעות לא סחירות ששווקו בישראל למשקיעים תמימים שהביאו לאובדן של כמעט 7 מיליארד שקל ששייכים למשקיעים רגילים (לא כשירים) וכשירים כאחד ושווק על ידי סוכנים.
ביניהם משקיעי סלייס (800 מיליון שקל), משקיעי מונטרו (450 מיליון שקל), וולת'סטון (800 מיליון שקל) ופרסונל (500 מיליון שקל).
בנובמבר האחרון אסרה הרשות לשווק מוצרי השקעה אלטרנטיביים ליותר מ-50 משקיעים רגילים, גם אם אלו נארזו עם השקעות אחרות.
המהלך הזה נעשה לאחר חשיפת כלכליסט על כך שבשנים האחרונות סוכנויות ביטוח ומשווקי השקעות מצאו פתרון כיצד יהיה ניתן לשווק השקעות של קרנות השקעה ללא תשקיף גם למשקיעים רגילים, ללא הגבלה מעשית.
הכלי שבו עשו שימוש הוא "תעודות מעקב" בשם AMC. התעודות עוקבות אחרי השקעות לא סחירות במינונים שונים, כאשר המינון נעשה, על פי משווקי התעודות, לפי רמת הסיכון של הלקוח.
המינונים השונים יוצרים אפשרות ליצור מאות תעודות שונות שעוקבות בשיעורים שונים אחרי כמות חד־ספרתית של קרנות השקעה, ועבור כל מינון מסוים ניתן לגייס כאמור עד 35 לקוחות רגילים.