בלעדי
שמעון גל מתפטר מדירקטוריון בית הזיקוק אשדוד: "מאפשרים לשפיר להתנהל כבעלת השליטה"
בין היתר טוען גל ששפיר הנדסה היתה זו שראיינה מועמדים למנכ"ל בז"א ושבאמצעות תת ועדה עם סמכויות לא מוגדרות היא מנהלת בפועל את החברה; תגובת שפיר: "המלצותינו מתקבלות לעיתים ולעיתים נדחות על ידי מקבלי ההחלטות בחברה"
לא שקט בבתי הזיקוק באשדוד (בז"א). סכסוך שפרץ בין משפחת שפירא, אחת מבעלות המניות בבז"א, לדירקטור שמעון גל הוביל לכך שגל הודיע על התפטרותו מהדירקטוריון, כך נודע לכלכליסט. במסגרת מכתב ההתפטרות גל טוען שהרקע להתפטרות שלו היא שהחברה מאפשרת לשפיר הנדסה, שנמצאת בשליטת משפחת שפירא ושמחזיקה ב-10% ממניות בז"א, להתנהל כבעלת שליטה בחברה, שנסחרת ללא גרעין שליטה.
בז"א הייתה חברה-בת של פז. ביוני 2023 הוחלט לפצל אותה לחברה נפרדת, וזאת באמצעות חלוקה של מניות החברה כדיבדנד בעין לבעלי המניותי של פז, ובכך להיפרד מבית הזיקוק שהסב לה הפסדים לאורך השנים. במסגרת זו, פז חתמה על עסקה מול שפיר הנדסה. שפיר השקיעה באוגוסט של אותה שנה 156 מיליון שקל ברכישת 10% ממניות בז"א לפי שווי של 1.56 מיליארד שקל אחרי הכסף, וקיבלה אופציה מדורגת להגיע להחזקה של 65% במשך חמש שנים. כמו כן, במסגרת ההסכם שפיר מעניקה לבז"א שירותי ייעוץ תמורת 2 מיליון דולר בשנה. גל מונה לדירקטור בבז"א עם השלמת הפיצול באוגוסט 2023.
גל, שכיהן בעבר כראש החטיבה העסקית של בנק הפועלים – תפקיד שאותו עזב לאחר שהודה ברומן עם עובדת בבנק – מצביע על שני סממני שליטה בפועל של שפיר. האחד הוא עצם זה ששפיר ראיינה מועמדים למנכ"ל בז"א, תפקיד שאליו נבחר בחודש שעבר רונן יחזקאל, מנכ"ל מגבות ערד לשעבר, אחרי שבעה חודשים שבהם התפקיד לא אוייש; והשני הוא המעורבות של שפיר בתת-ועדה של הדירקטוריון, שלטענת גל הסמכויות שלה לא הוגדרו בצורה מפורטת מספיק והיא מנהלת בפועל את בז"א. גל טוען גם שתכיפות העברת הפרוטוקולים של אותה תת-ועדה אינה מספקת. שפיר ובז"א דוחות את הטענות של גל מכל וכל.
כאמור, בחודש שעבר מונה יחזקאל לתפקיד מנכ"ל בז"א. עשרה אנשים הגישו מועמדות לתפקיד. ועדת האיתור של הדירקטוריון, שבראשה עומד היו"ר עופר אורליצקי, ביקשה משפיר חוות דעת לגבי המועמדים השונים. זאת, במסגרת הסכם הייעוץ של שפיר מול בז"א. המועמדים הגיעו למשרדי שפיר לפגישות עם הראל שפירא, אחד מבעלי השליטה בשפיר.
בסוף ההליך שפיר העבירה חוות דעת רק לגבי שלושה מועמדים, כשיחזקאל קיבל חוות דעת של התאמה בינונית לתפקיד. שני המועמדים האחרים שאליהם התייחסה שפיר קיבלו חוות דעת של התאמה נמוכה יותר. בז"א לא פנתה לבעלי מניות אחרים על מנת לקבל את חוות דעתם, גם לא לסאמיט, בעלת המניות הגדולה בחברה (12.9%). לטענת גל, מדובר בסממן שליטה, חרף קיומו של הסכם הייעוץ שאושר על ידי כל האורגנים בחברה, כולל האספה הכללית. בז"א מנמקת זאת בכך שהפנייה לשפיר נעשתה במסגרת הסכם הייעוץ מולה.
גל עצמו תמך במועמד אחר – עמית לנג, מנכ"ל מקורות. גל טוען כי לנג לא נבחר משום ששפיר חששה ממנכ"ל דעתני. שפיר ודירקטוריון בז"א טוענים מנגד כי יחזקאל זכה לתמיכה של ההד-האנטרית ענת שלף, שנשכרה על ידי ועדת האיתור, שהבחירה בו נעשתה מטעמים מקצועיים בלבד ושלנג דרש שכר גבוה יותר.
סממן שליטה שני של שפיר, לטענת גל, היא תת-ועדה של הדירקטוריון בשם ועדת האקזקוטיבה, שקיבלה, לטענת גל, סמכויות רחבות ולא מוגדות מספיק, שאיפשרו לה לקבל החלטות מהותיות, דוגמת החלטות ביחס לגידור מחירי נפט. להשקפת גל החלטות כאלו צריכות לקבל את אישור הדירקטוריון במליאתו.
עוד טוען גל כי הדירקטוריון לא קיבל את הפרוטוקולים של הישיבות של הוועדה הזו במשך שנה שלמה. גל אומר את הדברים בפרוטוקול של ישיבת דירקטוריון ויתר הדירקטורים אינם חולקים עליו בנושא, אך היועץ המשפטי של הדירקטוריון מבהיר שמקובל שתת ועדות מעבירות את הפרוטוקולים אחת לרבעון ולעיתים אף אחד לחצי שנה. לכך השיב גל כי "הייתי בישיבות דירקטוריון של חברות ציבוריות פי ארבע ממך. זה לא נכון". בכל הנוגע להגדרת הסמכויות של הוועדה, באותה ישיבת דירקטוריון חלק מהדירקטורים טוענים שהסמכויות שלה הוגדרו בצורה מספקת, אך בסופו של דבר מסכימים לדון בנושא בישיבה נפרדת כדי להגיע להסכמות רחבות בדירקטוריון.
בראש הוועדה המדוברת עומד אורליצקי, ולצידו הדירקטור יהושע בונס והדירקטור שי לינדנר, סמנכ"ל הכספים של שפיר. חן שפירא, מבעלי השליטה בשפיר, מייעץ לוועדה. בכך רואה גל סממן שליטה נוסף.
שפיר מצידה מציגה תמונה שונה לחלוטין, כולל התכתבויות בין גל לשפירא, שבהן גל ביקש שימונה יו"ר אחר ושפירא הבהיר כי "זה לא בידיים שלנו". שפיר טוענת שהמעורבות שלה היא רק בכובעה כיועצת וכך סייעה, למשל, לקידום הקמת תחנת כוח בשטח בתי הזיקוק, וזאת במסגרת הליך עבודה ותוכנית עבודה מסדורת של החברה, ושמנהל הביצוע של שפיר סייע לבז"א לשפר הסכמים מול קבלנים ביחס לעבודות תחזוקה ובכך הביא להפחתת עלויות עבור החברה. שפיר גם מציגה דוגמאות למקרים שבהם בז"א לא קיבלה את עמדתה, כמו למשל הצעתה לקצץ בבונוסים לעובדים ולמנהלים במהלך סכסוך עבודה, המלצה לגייס חוב של התקבלה, והמלצה לקביעת יעד חיסכון בעלויות שלא התקבלה.
משפיר נמסר: "באוגוסט 2023 נכנסה שפיר כבעלת עניין בבית הזיקוק באשדוד, וכן כיועצת במסגרת הסכם שירותים וייעוץ אשר נחתם במועד הפיצול של בית הזיקוק מפז. מערך ההסכמים אושר כדין על ידי כל הגורמים הרלבנטיים ותנאיו פורסמו לציבור. מתוקף הסכמים אלו פועלת שפיר והביאה ערך במקומות רבים, כדי לסייע לבית הזיקוק בכלל האתגרים העומדים בפניו. כחלק מהסכם הייעוץ פונים דירקטוריון והנהלת בית הזיקוק לשפיר בנושאים שונים, על מנת לקבל את חוות דעתה. המלצות אלו של שפיר לעיתים מתקבלות ולעיתים נדחות על ידי מקבלי ההחלטות בחברה, לרבות החלטות משמעותיות בהן נדחתה המלצת שפיר".
מדירקטוריון בז"א נמסר: "הדירקטוריון דוחה את הטענות מכל וכל. דירקטוריון החברה הוא עצמי ומקצועי, שפועל לטובת החברה ובעלי מניותיה, תוך שקיפות מלאה ובליווי של ייעוץ משפטי חיצוני צמוד. דירקטוריון החברה, ועדת האקזקוטיבה, ועדת האמזן וכל יתר הוועדות שהקים הדירקטוריון כחוק, פועלים לפי ממשל תאגידי מהסטנדרטים הגבוהים ביותר, וכל החלטות הדירקטוריון והוועדות מתקבלות לאחר שקילת שיקולים עסקיים ענייניים לטובת החברה. הליך בחירת המנכ"ל היה יסודי ומסודר, בליווי צמוד של יועצת השמה מובילה וייעוץ משפטי".