הנפילות בבורסה: "זו התלכדות של כמה תרחישים שליליים, ויש עוד הרבה לאן לרדת"
בזמן שהממשלה התכנסה להביע אי אמון ביועמ"שית ולקדם את ההפיכה המשטרית, בורסת ת"א נצבעה אדום: המניות והאג"חים נפלו, מדדי הפחד זינקו. בשוק מעריכים שהורדת הריבית מתרחקת וחוששים מבריחת המשקיעים הזרים
השבוע הקרוב הוא גורלי עבור הדמוקרטיה הישראלית, שכן ממשלת נתניהו החזירה את ההפיכה המשטרית לקדמת הבמה ומתכננת להשלים עד יום חמישי סדרת מהלכים שכוונתם היא לשנות את פני המדינה. לאחר שהחליטה להדיח את ראש השב"כ רונן בר, הצביעה אתמול הממשלה פה אחד בעד הדחת היועמ"שית גלי בהרב מיארה. בהמשך השבוע יאושר התקציב, שיבצר ויצופף את שורות הקואליציה, ועד סוף השבוע בכוונת הממשלה להעביר את החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, שיהפוך את הליך הבחירה לפוליטי ב־100%. זאת במקביל להתחדשות הלחימה.
בהתאם, בורסת תל אביב נצבעה אתמול באדום בוהק, נוכח החשש של המשקיעים מההפיכה המשטרית, והקרע העמוק בעם שהיא מביאה איתה, שאינם בגדר חדשות טובות לסביבה העסקית. כך, מדד הבנקים, שנחשב בין מייצגי הכלכלה הישראלית, צנח ב־7.6% — ירידה שהוא לא חווה מ־8 באוקטובר 2023, יום המסחר הראשון לאחר האסון שהצית את המלחמה. מדד מניות הביטוח צנח בשיעור חד יותר של 8.9%, מדד הדגל, ת"א־35, ירד ב־3.3%, מדדי האג"ח הממשלתיות הארוכות ירדו בכ־1.2%, ומדדי הפחד המקומיים — ויקס ת"א ו־VTA35 זינקו ב־64% ו־28.6% בהתאמה. כל זאת במחזור כפול מהמחזור הממוצע בימי ראשון, שבו המשקיעים הזרים פעילים פחות, ולכן הוא משקף את הטעמים וההעדפות של המשקיעים הישראלים.
הירידות החדות בבורסה הזכירו למשקיעים, שוב, את הסכנה הטמונה בפגיעה בדמוקרטיה, והחזירו אותם לתשואות החסר המשמעותיות של השוק המקומי ולהיחלשות השקל בטווח הזמנים שבין 4 בינואר 2023 — היום שבו הכריז שר המשפטים יריב לוין על ההפיכה המשטרית — ל־6 באוקטובר, ערב הפלישה הרצחנית של חמאס לעוטף עזה, שבתורה הציתה ירידות נוספות שהעמיקו את תשואות החסר. אולם התמונה השתנתה מאז קיץ 2024, ספציפית מאז חיסולו של איסמעיל הנייה בטהרן, ואחרי שנראה היה שישראל משיגה יתרון צבאי ברור בזירות השונות. וכך, בחצי השנה האחרונה השוק בת"א היכה את העולם. מדד ת"א־125, למשל, עלה ב־27% לעומת מדד S&P 500 שדווקא ירד ב־0.6%, בין היתר על רקע המדיניות הכאוטית של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. החודשים האלה החזירו את הצבע ללחיי המשקיעים — אותו צבע שהחל אוזל מפניהם אתמול.
חשש שהמשקיעים הזרים יתעוררו וייבהלו מהחדשות
ליאור יוחפז, מנהל ההשקעות הראשי של מנורה מבטחים, מסביר כי מדובר ב"התממשות של המון תרחישים שליליים יחד. בחודשים האחרונים השוק המקומי הציג תשואות טובות משל שאר העולם, אבל אז המלחמה התחדשה וגם המאבקים הפנימיים. גם בנק ישראל, שהטיל אתמול מגבלות על הלוואות קבלן, הכביד על השוק והוציא את הרוח ממפרשי החברות". לפי יוחפז, "השחקנים המקומיים בשוק מפחדים. הירידות באג"ח ובמניות מעידות על המתח הפוליטי. הם פוחדים שהמשקיעים הזרים יתעוררו היום וייבהלו מהחדשות, כמו שקרה בתחילת 2023". עם זאת, יוחפז מבהיר כי "ההיסטוריה הוכיחה שצריך להסתכל לטווח הארוך. אי אפשר לדעת אם המלחמה תעמיק או תיגמר מחר. מה שכן ודאי הוא שמי שנשאר בשוק, לא נבהל ולא משחק משחקים, הרוויח לאורך זמן. התמחור של המניות והאג"ח בישראל עדיין זול. בטווח הקרוב יהיו תנודות, גם בגלל מה שקורה בארה"ב, ובוודאי בגלל המתח הפוליטי. מי שלא מחפש סיבוב מהיר — ירוויח".
יובל באר אבן, מנהל השקעות עמיתים במגדל ביטוח, מסכים עם חלק גדול מדברי יוחפז. "מדובר בהתלכדות של כמה חששות של השוק שהתממשו בו זמנית. הנושא הפוליטי עבר הסלמה לאחרונה עם ההתבטאויות של הפוליטיקאים שדורשים לפטר את היועמ"שית ואת ראש השב"כ. יש גורמים שאף הצהירו שלא יכבדו את החלטות בית המשפט. בנוסף, קיימת התחממות בטחונית של שתי גזרות וזה הופך את השוק המקומי לאפיק השקעה מסוכן יותר למשקיעים".
עוד אומר באר אבן כי "הירידות באג"ח התאפיינו בשקליות לטווח הארוך. השקל נחלש מאוד, וזו דרכם של המשקיעים לבטא את העלייה בפרמיית הסיכון של ישראל. למרות מה שחושבים, למשקיעים זרים יש אפשרות לפעול גם בימי ראשון. האג"ח הישראליות תפקדו יפה מאוד בשווקים לאחרונה, אבל מה שקרה אתמול במסחר הוא קריאת השכמה. בנוסף, הלחימה ואי הסכמות פוליטיות מרחיקות את הורדת הריבית בידי בנק ישראל". גם באר אבן מדגיש כי "משקיע אמור לדעת שכך מתנהג תיק השקעות. מי שמשקיע לטווח קצר יותר צריך להבין שהסיכון עלה בימים האחרונים. מניות מטבען הן חיות לא צפויות, והשוק יכול לתקן מעלה מהר מאוד".
הכלכלן הראשי של בית ההשקעות IBI, רפי גוזלן, מסביר כי "שוק המניות הישראלי נמצא בצומת. לפני כמה שבועות, כאשר ברקע היתה תקווה להסכם הפסקת אש בחסות כניסת טראמפ לבית הלבן, נכנסו לאופוריה. אבל השוק התעורר לפתע וקיבל תפנית של 180 מעלות בזמן קצר. היום ההבנה היא שיש גם חזרה הדרגתית ללחימה וגם חזרה להפיכה המשפטית. זו סיטואציה שלילית כפולה עבור המשקיעים המקומיים. המשקיעים מבינים את השפעת הלחימה והמאבק הפנימי על הצמיחה העתידית ועל תקציב המדינה. אנחנו מכירים את ההשפעות הללו, חווינו אותן כמשקיעים ב־2023". לפי גוזלן, הדרך לנהל את אי־הוודאות כעת היא להבין ש"השוק לא תימחר את הסיכונים עד לפני כמה שבועות, ועכשיו זה מגיע. כדאי לזכור כי המגמה אמורה להתעצם ולא להיחלש, שכן הירידות החלו כשהמדדים היו אחרי ראלי של עשרות אחוזים. כלומר, אם המאבק בין הקואליציה למערכת המשפט יחריף, יש עוד מקום רב לרדת, והחברות שייסבלו בעיקר הן אלה שמתמקדות בשוק המקומי". כאמור, לצערם של המשקיעים אין היום מפלט, מאחר שגם הנכסים חסרי הסיכון לכאורה חווים ירידות. את הירידות באג"ח תולה גוזלן בכמה סיבות: "בתמהיל הנוכחי הסיכוי להורדת ריבית הולך וקטן. יש גם סיכון לעלייה בהוצאות ממשלתיות וקיטון בצמיחה. זה תרחיש כואב במיוחד עבור משקיעי האג"ח, במיוחד הזרים".
נדיר יחסית שהמניות והאג"ח יורדים יחד
על פי אמיר כהנוביץ', הכלכלן הראשי של סוכנות פרופיט, "מה שאנחנו רואים זו בעיקר עלייה באי־הוודאות. אנחנו לא באמת יודעים לתרגם את מה שמתרחש סביבנו לרווחיות של החברות או לצמיחה העתידית. המהלך שבו נרשמות ירידות גם בשוק ההון וגם בשוק האג"ח הוא נדיר יחסית, והוא מסמן שני דברים — או יציאה כוללת מישראל של זרים ומשקיעים מקומיים, או הערכה שבנק ישראל לא יוריד את הריבית — מה שפוגע בתמחור המניות והאג"ח".
באשר לשאלה אילו שינויים כדאי לבצע בתיק ההשקעות כעת אומר כהנוביץ': "צריך לדבוק באסטרטגיית ההשקעה המקורית ולהשקיע לטווח הארוך. משקיעים תמיד אומרים על עצמם 'אני יודע לקנות בירידות ולמכור בעליות', וזה לא נכון. אנשים בסוף קונים כשהשוק עף למעלה ומוכרים בנפילות. מי שקונה מדד אחרי שהוא טס למעלה, ההיסטוריה מראה שלאורך זמן התשואות שלו נמוכות. אנשים חושבים שהשקעה בשוק המניות המקומי היא צעד ציוני, וגם זה לא נכון. ציונות היא להיות יציב פיננסית. אם כולם היו משקיעים בישראל, זה היה פיזור סיכונים לא נכון. תמיד כדאי לזכור, גם כשמתחיל משהו רע וכואב הוא יכול להביא טוב. הנזק שנגרם מהלחימה והמאבק הפנימי יכול לגרום לכל מיני גורמים לשפר את המצב".